Blenduję z kaszą i smaruję kanapki. Nie ma mięsa, a smakuje jak pasztetowa

Odkąd odkryłem ten prosty przepis, moje śniadania i kolacje nabrały zupełnie nowego wymiaru. Przygotowuję kremową, aromatyczną pastę, która idealnie rozsmarowuje się na pieczywie i zaskakuje bogatym, "mięsnym" smakiem, choć w jej składzie nie znajdziecie ani grama mięsa.

Pieczarkowa pasta kanapkowaPieczarkowa pasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Są dni, kiedy mam ochotę na coś prostego, ale z charakterem – coś, co przypomina klasyczną pasztetową, ale bez grama mięsa. Wtedy do gry wchodzi moja ulubiona pasta pieczarkowa z dodatkiem kaszy. Gładka, aromatyczna, świetnie komponująca się z ogórkiem kiszonym – to przepis, który zawsze mam w zanadrzu. Robię ją z prostych składników, a smak za każdym razem pozytywnie mnie zaskakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Pasta pieczarkowa z kaszą – smarowidło, które robi robotę

Gdy pierwszy raz zrobiłem tę pastę, nie sądziłem, że osiągnę tak "mięsny" efekt bez mięsa. Kluczem są dobrze podsmażone pieczarki, cebula i aromatyczne przyprawy, które nadają paście głębię. Ale prawdziwym sekretem jest kasza – to ona sprawia, że pasta pieczarkowa ma odpowiednią konsystencję i przypomina klasyczną pasztetową.

Najczęściej sięgam po kaszę orkiszową manną, ale świetnie sprawdza się też jaglana – szczególnie, gdy gotuję coś dla znajomych na diecie bezglutenowej. Gotuję ją w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, dzięki czemu już na etapie gotowania wchłania mnóstwo smaku. Po wystudzeniu łączę ją z podsmażonymi pieczarkami i miksuję na gładko. Efekt? Pasta pieczarkowa, która nie dość, że wygląda, to jeszcze smakuje jak prawdziwy klasyk z dzieciństwa.

Pasta pieczarkowa z kaszą – przepis krok po kroku

Żeby przygotować moją ulubioną pastę pieczarkową, nie trzeba wielu składników ani specjalnych umiejętności. Wystarczy dobra patelnia, garnek i blender. Poniżej wrzucam kompletną listę składników i opis przygotowania, który zawsze się sprawdza:

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżeczki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • ½ szklanki kaszy – może być manna orkiszowa, jaglana (dla bezglutenowców) lub gryczana,
  • 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 2 liście laurowe,
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszony majeranek (około 1 łyżeczki),
  • tymianek (opcjonalnie),
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie – do podania lub wmieszania w pastę).

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności gotuję wybraną kaszę w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuję pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn – zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu usuwam przyprawy (ziele i liście).
  2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam posiekaną cebulę i smażę, aż się zeszkli. Dorzucam pokrojone pieczarki i smażę na średnim ogniu, aż odparują wodę i lekko się zrumienią. Doprawiam je solą, pieprzem, kminkiem i białym pieprzem. Czasem dodaję też odrobinę tymianku, który świetnie podbija smak grzybów.
  3. Przesmażone pieczarki i ugotowaną kaszę przekładam do blendera lub malaksera. Miksuję całość, aż uzyskam jednolitą, gładką pastę. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
  4. Do gotowej masy dodaję majeranek i mieszam już łyżką – nie blenduję go, bo chcę, żeby był wyczuwalny. Czasem wrzucam pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, żeby pasta miała przyjemną kwaśną nutę i lekką chrupkość.
  5. Przekładam pastę do słoika lub miseczki i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Smaki się wtedy pięknie przegryzają. Najlepiej smakuje z pieczywem żytnim i ogórkiem kiszonym lub piklami.

W mojej kuchni pasta pieczarkowa z kaszą to hit – lekka, ale sycąca, pełna smaku i bardzo uniwersalna. Można ją podać na śniadanie, zabrać na lunch do pracy albo zaserwować na przyjęciu jako smarowidło do grzanek. Zawsze się sprawdza – i zawsze znika z talerza jako pierwsza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej