W Wielki Piątek robię na obiad kotlety. Nikt z rodziny nie narzeka na brak mięsa
Wielki Piątek to szczególny dzień, w którym obowiązuje ścisły post. Nie tylko nie je się mięsa, ale też w wielu rodzinach stawia się na skromne posiłki w ograniczonej ilości. U mnie babcia przygotowywała kotlety z kaszy gryczanej, a ja troszkę zmieniłam jej przepis.
Moja babcia dla siebie na Wielki Piątek przygotowywała zawsze śledzie moczone z cebulą, często nazywane wodą śledziową. To był jej jedyny posiłek tego dnia. Dla innych członków rodziny robiła kotlety z kaszy gryczanej. Są proste, tanie i szybkie do przygotowania. Uzupełniłam jej przepis o jeden dodatkowy składnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana była kiedyś znacznie częściej stosowana w kuchni. Teraz sięgamy po nią rzadziej. Post to dobra okazja, by ją wykorzystać, zwłaszcza że jest ona doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym białka i błonnika. Zawiera również krzem, który wzmacnia włosy i paznokcie. Włączenie kaszy gryczanej do posiłków wspiera także funkcjonowanie układu odpornościowego. W jej składzie znajdują się również witaminy z grupy B oraz magnez i cynk.
Grzyby dodają kotletom aromatu
Moja babcia do kotletów z kasz gryczanej dodawała twaróg, ja stawiam na pieczarki. Mają wtedy bardziej wyrazisty smak. Jednak zdecydowany charakter i aromat to niejedyne zalety tych grzybów. Słyną one także z wartości odżywczych. Zawierają wiele niezbędnych składników, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, witamina D oraz minerały, które wspierają zdrowie układu krążenia i odpornościowego. Regularne jedzenie pieczarek może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. W tych kotletach sprawdzają się świetnie.
Postne kotlety
Składniki:
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 250 g pieczarek,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- świeży koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do masy i panierowania,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj pieczarki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na odrobinie oleju, aż odparują wodę.
- Drobno pokrój cebulę i dodaj do pieczarek, przesmaż i wszystko wymieszaj.
- Dodaj tak przygotowane pieczarki do kaszy gryczanej, ponownie wymieszaj.
- Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj drobno pokrojoną zieleninę oraz czosnek przepuszczony przez praskę.
- Wbij jajko do masy. Jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj. Dodaj bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka.
- Formuj kotlety, a potem obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.