Wciskam mięso mielone w pieczarki i zapiekam. Takiego obiadu każdy może mi pozazdrościć
Jeśli nie lubisz rutyny w kuchni, kapelusze faszerowane mięsem pomagają ją przełamać. Są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Wystarczy, że polejesz je prostym domowym sosem lub położysz obok zielone dodatki – już po chwili masz skomponowany zdrowy i pożywny posiłek.
Wersja z mięsem mielonym jest szczególnie popularna, ale pieczarki możesz nadziewać również kaszą, ryżem lub warzywami. Dzięki różnorodności farszów, ta prosta potrawa za każdym razem smakuje inaczej. Z warzywami i serem feta podaj je jako przystawkę, z mięsem mielonym lub kurczakiem na obiad lub nieco bardziej sycącą kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Pieczarki faszerowane z grilla
Pieczarki z mięsnym lub warzywnym farszem możesz przygotować na wiele sposobów – nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Jeśli masz w planach przyjęcie w ogrodzie, przyda ci się znajomość kilku trików, dzięki którym faszerowane pieczarki wyjdą jeszcze lepsze.
Chcesz, żeby pozostały soczyste? Użyj pokrywki lub owiń pieczarki w folię aluminiową, aby zatrzymać soki. Dodatkowo możesz skropić je odrobiną soku z cytryny – wtedy nie ściemnieją podczas obróbki termicznej. Ich smak możesz dodatkowo wzbogacić o aromat ulubionych ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek.
Przepis na pieczarki faszerowane mięsem
Poniżej prosty przepis na pieczarki z mięsem mielonym i serem z piekarnika.
Składniki:
- 500 g dużych pieczarek,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 300 g mięsa mielonego – może być wieprzowo-wołowe,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 100 g żółtego sera.
Wykonanie:
- Z pieczarek oderwij nóżki.
- Krótko umyj kapelusze pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pieczarkowe miseczki ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę, dodaj także pokrojone w kosteczkę nóżki pieczarek.
- Mięso mielone przełóż do dużej miski. Wymieszaj z warzywami z patelni i przyprawami.
- Z tak przygotowanej masy ulep w dłoniach kule i umieść je w miseczkach z pieczarek.
- Blachę z faszerowanymi pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik i posyp mięso startym serem żółtym. Zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut, aby rozpuścić ser.