Faszeruję papryki i polewam pysznym sosem. Obiad jak z restauracji, a banalny w przygotowaniu

Papryczki faszerowane mięsem podawane z prostym sosem pomidorowym są częstym daniem w czeskich domach. Zapiekane warzywa bez sera czy beszamelu są nie tylko pyszne, ale także lekkie i sycące. Z pomidorowym dodatkiem przypominają polskie gołąbki.

Papryki z sosem pomidorowym to klasyka czeskiej kuchniPapryki z sosem pomidorowym to klasyka czeskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niewiele jest takich warzyw, których nie można wydrążyć, nafaszerować i zapiec w piekarniku. Papryka jest oczywistym wyborem, ale równie pysznie wychodzą faszerowane pieczarki, cukinia, bakłażan, ziemniaki, a nawet cebula. W kuchni przedwojennej dużą popularnością cieszył się także faszerowany seler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Inspiracje na faszerowane warzywa

W faszerowanych warzywach najlepsze jest to, że do środka można wrzucić zarówno mięsne, jak i wegetariańskie nadzienie. Potrawa zmienia się pod wpływem różnorodnych dodatków i za każdym razem smakuje inaczej, więc nigdy się nie nudzi. Papryka z ryżem i mięsem to klasyka, ale warto spróbować także cukinii z warzywami i fetą czy bakłażanów z kaszą gryczaną i pomidorami.

Większe porcje faszerowanych warzyw mogą z powodzeniem zastąpić danie główne. Z kolei mniejsze warzywa, takie jak pieczarki ze szpinakiem i ricottą czy pomidory z tuńczykiem doskonale sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na wieczorne biesiady. Do papryk i innych warzyw faszerowanych możesz podać nie tylko sos pomidorowy, ale także lżejszy sos koperkowy lub zimne sosy na bazie jogurtu greckiego i majonezu.

Przepis na papryki faszerowane z sosem pomidorowym

Papryki możesz faszerować na dwa sposoby: odcinasz górę i wydrążasz środki albo przekrawasz na pół i w ten sposób uzyskujesz więcej mniejszych porcji.

Składniki:

  • 4 duże papryki,
  • 100 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 500 g mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowe,
  • 2 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • passata pomidorowa,
  • odrobina cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mielona papryka,
  • do posypania: natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Z papryk odetnij górne części (od ogonka) i wytnij ze środka gniazda nasienne. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W garnku ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na patelni z roztopioną łyżką masła zeszklij 1 drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, wymieszaj z cebulą, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
  4. Mięso z patelni wymieszaj z ugotowanym na sypko ryżem. Takim farszem nadziej przygotowane papryki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na patelni ponownie roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drugą drobno posiekaną cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy zaczną ładnie pachnieć, zalej pastą pomidorową. Dopraw odrobiną cukru, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  6. Wyjmij papryczki w piekarnika i polej sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯