Faszeruję papryki i polewam pysznym sosem. Obiad jak z restauracji, a banalny w przygotowaniu

Papryczki faszerowane mięsem podawane z prostym sosem pomidorowym są częstym daniem w czeskich domach. Zapiekane warzywa bez sera czy beszamelu są nie tylko pyszne, ale także lekkie i sycące. Z pomidorowym dodatkiem przypominają polskie gołąbki.

Papryki z sosem pomidorowym to klasyka czeskiej kuchniPapryki z sosem pomidorowym to klasyka czeskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niewiele jest takich warzyw, których nie można wydrążyć, nafaszerować i zapiec w piekarniku. Papryka jest oczywistym wyborem, ale równie pysznie wychodzą faszerowane pieczarki, cukinia, bakłażan, ziemniaki, a nawet cebula. W kuchni przedwojennej dużą popularnością cieszył się także faszerowany seler.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Inspiracje na faszerowane warzywa

W faszerowanych warzywach najlepsze jest to, że do środka można wrzucić zarówno mięsne, jak i wegetariańskie nadzienie. Potrawa zmienia się pod wpływem różnorodnych dodatków i za każdym razem smakuje inaczej, więc nigdy się nie nudzi. Papryka z ryżem i mięsem to klasyka, ale warto spróbować także cukinii z warzywami i fetą czy bakłażanów z kaszą gryczaną i pomidorami.

Większe porcje faszerowanych warzyw mogą z powodzeniem zastąpić danie główne. Z kolei mniejsze warzywa, takie jak pieczarki ze szpinakiem i ricottą czy pomidory z tuńczykiem doskonale sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na wieczorne biesiady. Do papryk i innych warzyw faszerowanych możesz podać nie tylko sos pomidorowy, ale także lżejszy sos koperkowy lub zimne sosy na bazie jogurtu greckiego i majonezu.

Przepis na papryki faszerowane z sosem pomidorowym

Papryki możesz faszerować na dwa sposoby: odcinasz górę i wydrążasz środki albo przekrawasz na pół i w ten sposób uzyskujesz więcej mniejszych porcji.

Składniki:

  • 4 duże papryki,
  • 100 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 500 g mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowe,
  • 2 łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • passata pomidorowa,
  • odrobina cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mielona papryka,
  • do posypania: natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Z papryk odetnij górne części (od ogonka) i wytnij ze środka gniazda nasienne. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W garnku ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na patelni z roztopioną łyżką masła zeszklij 1 drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, wymieszaj z cebulą, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
  4. Mięso z patelni wymieszaj z ugotowanym na sypko ryżem. Takim farszem nadziej przygotowane papryki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na patelni ponownie roztop łyżkę masła i zeszklij na nim drugą drobno posiekaną cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gdy zaczną ładnie pachnieć, zalej pastą pomidorową. Dopraw odrobiną cukru, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  6. Wyjmij papryczki w piekarnika i polej sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby