Niedoceniane warzywo z pikantnym farszem w środku. Przepis z 1935 roku zachwyca

Dania przedwojennej kuchni mogą inspirować nawet osoby na diecie wegetariańskiej. W jadłospisach sprzed 100 lat obok mięs i podrobów, których dzisiaj nie podalibyśmy na talerz, znajduje się także wiele ciekawych propozycji na dania z warzyw. Jednym z takich smaczków jest seler faszerowany grzybami leśnymi. Proste danie z piekarnika możesz wzbogacić o dodatek sera żółtego lub ciągnącej się mozzarelli.

Seler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszamiSeler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Seler z grzybami leśnymi jest przykładem dania, które pokazuje kreatywność kuchni przedwojennej. Był on serwowany jako dodatek do mięs, podkreślając tradycję łączenia warzyw z głównym daniem. Przepisy z tego okresu często bazowały na podstawowych i sezonowych składnikach, takich jak ziemniaki, grzyby czy dynia, co potwierdza ich praktyczny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Wyposażenie ówczesnej kuchni

Przedwojenna gospodyni używała różnych narzędzi, które pomagały w tworzeniu takich potraw jak faszerowany seler. W kuchniach tych królowały prymusy i krzesła z pojemnikami, które dodatkowo ogrzewały pomieszczenie. Takie wyposażenie ułatwiało przygotowanie i przechowywanie potraw w warunkach domowych.

Pieczony seler z grzybowym farszem

Danie to zostało wymienione w jadłospisie opublikowanym w czasopiśmie "AS" z 3 marca 1935 roku (za: gazetasenior.pl). W przedwojennej propozycji podawane jest w zestawie z porcją mięsa w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 4 selery średniej wielkości,
  • 300 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Selery obierz ze skóry. Zetnij wierzchołki i wydrąż środki.
  2. Selerowe miseczki, pokrywki i środki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj przez 10 min od momentu wrzenia. Wyjmij z wody i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  3. Namoczone grzyby leśne odsącz z wody (wodę po grzybach możesz wykorzystać do przygotowania sosu).
  4. Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ugotowanymi środkami selera.
  5. Miseczki z selera napełnij przygotowanym farszem. Na wierzch połóż kilka plasterków masła.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione