Niedoceniane warzywo z pikantnym farszem w środku. Przepis z 1935 roku zachwyca

Dania przedwojennej kuchni mogą inspirować nawet osoby na diecie wegetariańskiej. W jadłospisach sprzed 100 lat obok mięs i podrobów, których dzisiaj nie podalibyśmy na talerz, znajduje się także wiele ciekawych propozycji na dania z warzyw. Jednym z takich smaczków jest seler faszerowany grzybami leśnymi. Proste danie z piekarnika możesz wzbogacić o dodatek sera żółtego lub ciągnącej się mozzarelli.

Seler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszamiSeler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Seler z grzybami leśnymi jest przykładem dania, które pokazuje kreatywność kuchni przedwojennej. Był on serwowany jako dodatek do mięs, podkreślając tradycję łączenia warzyw z głównym daniem. Przepisy z tego okresu często bazowały na podstawowych i sezonowych składnikach, takich jak ziemniaki, grzyby czy dynia, co potwierdza ich praktyczny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Wyposażenie ówczesnej kuchni

Przedwojenna gospodyni używała różnych narzędzi, które pomagały w tworzeniu takich potraw jak faszerowany seler. W kuchniach tych królowały prymusy i krzesła z pojemnikami, które dodatkowo ogrzewały pomieszczenie. Takie wyposażenie ułatwiało przygotowanie i przechowywanie potraw w warunkach domowych.

Pieczony seler z grzybowym farszem

Danie to zostało wymienione w jadłospisie opublikowanym w czasopiśmie "AS" z 3 marca 1935 roku (za: gazetasenior.pl). W przedwojennej propozycji podawane jest w zestawie z porcją mięsa w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 4 selery średniej wielkości,
  • 300 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Selery obierz ze skóry. Zetnij wierzchołki i wydrąż środki.
  2. Selerowe miseczki, pokrywki i środki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj przez 10 min od momentu wrzenia. Wyjmij z wody i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  3. Namoczone grzyby leśne odsącz z wody (wodę po grzybach możesz wykorzystać do przygotowania sosu).
  4. Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ugotowanymi środkami selera.
  5. Miseczki z selera napełnij przygotowanym farszem. Na wierzch połóż kilka plasterków masła.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie