Niedoceniane warzywo z pikantnym farszem w środku. Przepis z 1935 roku zachwyca

Dania przedwojennej kuchni mogą inspirować nawet osoby na diecie wegetariańskiej. W jadłospisach sprzed 100 lat obok mięs i podrobów, których dzisiaj nie podalibyśmy na talerz, znajduje się także wiele ciekawych propozycji na dania z warzyw. Jednym z takich smaczków jest seler faszerowany grzybami leśnymi. Proste danie z piekarnika możesz wzbogacić o dodatek sera żółtego lub ciągnącej się mozzarelli.

Seler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszamiSeler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Seler z grzybami leśnymi jest przykładem dania, które pokazuje kreatywność kuchni przedwojennej. Był on serwowany jako dodatek do mięs, podkreślając tradycję łączenia warzyw z głównym daniem. Przepisy z tego okresu często bazowały na podstawowych i sezonowych składnikach, takich jak ziemniaki, grzyby czy dynia, co potwierdza ich praktyczny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Wyposażenie ówczesnej kuchni

Przedwojenna gospodyni używała różnych narzędzi, które pomagały w tworzeniu takich potraw jak faszerowany seler. W kuchniach tych królowały prymusy i krzesła z pojemnikami, które dodatkowo ogrzewały pomieszczenie. Takie wyposażenie ułatwiało przygotowanie i przechowywanie potraw w warunkach domowych.

Pieczony seler z grzybowym farszem

Danie to zostało wymienione w jadłospisie opublikowanym w czasopiśmie "AS" z 3 marca 1935 roku (za: gazetasenior.pl). W przedwojennej propozycji podawane jest w zestawie z porcją mięsa w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 4 selery średniej wielkości,
  • 300 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Selery obierz ze skóry. Zetnij wierzchołki i wydrąż środki.
  2. Selerowe miseczki, pokrywki i środki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj przez 10 min od momentu wrzenia. Wyjmij z wody i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  3. Namoczone grzyby leśne odsącz z wody (wodę po grzybach możesz wykorzystać do przygotowania sosu).
  4. Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ugotowanymi środkami selera.
  5. Miseczki z selera napełnij przygotowanym farszem. Na wierzch połóż kilka plasterków masła.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok