Niedoceniane warzywo z pikantnym farszem w środku. Przepis z 1935 roku zachwyca
Dania przedwojennej kuchni mogą inspirować nawet osoby na diecie wegetariańskiej. W jadłospisach sprzed 100 lat obok mięs i podrobów, których dzisiaj nie podalibyśmy na talerz, znajduje się także wiele ciekawych propozycji na dania z warzyw. Jednym z takich smaczków jest seler faszerowany grzybami leśnymi. Proste danie z piekarnika możesz wzbogacić o dodatek sera żółtego lub ciągnącej się mozzarelli.
Seler z grzybami leśnymi jest przykładem dania, które pokazuje kreatywność kuchni przedwojennej. Był on serwowany jako dodatek do mięs, podkreślając tradycję łączenia warzyw z głównym daniem. Przepisy z tego okresu często bazowały na podstawowych i sezonowych składnikach, takich jak ziemniaki, grzyby czy dynia, co potwierdza ich praktyczny wymiar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia
Wyposażenie ówczesnej kuchni
Przedwojenna gospodyni używała różnych narzędzi, które pomagały w tworzeniu takich potraw jak faszerowany seler. W kuchniach tych królowały prymusy i krzesła z pojemnikami, które dodatkowo ogrzewały pomieszczenie. Takie wyposażenie ułatwiało przygotowanie i przechowywanie potraw w warunkach domowych.
Pieczony seler z grzybowym farszem
Danie to zostało wymienione w jadłospisie opublikowanym w czasopiśmie "AS" z 3 marca 1935 roku (za: gazetasenior.pl). W przedwojennej propozycji podawane jest w zestawie z porcją mięsa w sosie musztardowym.
Składniki:
- 4 selery średniej wielkości,
- 300 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny.
Wykonanie:
- Selery obierz ze skóry. Zetnij wierzchołki i wydrąż środki.
- Selerowe miseczki, pokrywki i środki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj przez 10 min od momentu wrzenia. Wyjmij z wody i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
- Namoczone grzyby leśne odsącz z wody (wodę po grzybach możesz wykorzystać do przygotowania sosu).
- Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ugotowanymi środkami selera.
- Miseczki z selera napełnij przygotowanym farszem. Na wierzch połóż kilka plasterków masła.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.