WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Niedoceniane warzywo z pikantnym farszem w środku. Przepis z 1935 roku zachwyca

Dania przedwojennej kuchni mogą inspirować nawet osoby na diecie wegetariańskiej. W jadłospisach sprzed 100 lat obok mięs i podrobów, których dzisiaj nie podalibyśmy na talerz, znajduje się także wiele ciekawych propozycji na dania z warzyw. Jednym z takich smaczków jest seler faszerowany grzybami leśnymi. Proste danie z piekarnika możesz wzbogacić o dodatek sera żółtego lub ciągnącej się mozzarelli.

Seler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszamiSeler z piekarnika świetnie smakuje z różnymi farszami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Seler z grzybami leśnymi jest przykładem dania, które pokazuje kreatywność kuchni przedwojennej. Był on serwowany jako dodatek do mięs, podkreślając tradycję łączenia warzyw z głównym daniem. Przepisy z tego okresu często bazowały na podstawowych i sezonowych składnikach, takich jak ziemniaki, grzyby czy dynia, co potwierdza ich praktyczny wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Wyposażenie ówczesnej kuchni

Przedwojenna gospodyni używała różnych narzędzi, które pomagały w tworzeniu takich potraw jak faszerowany seler. W kuchniach tych królowały prymusy i krzesła z pojemnikami, które dodatkowo ogrzewały pomieszczenie. Takie wyposażenie ułatwiało przygotowanie i przechowywanie potraw w warunkach domowych.

Pieczony seler z grzybowym farszem

Danie to zostało wymienione w jadłospisie opublikowanym w czasopiśmie "AS" z 3 marca 1935 roku (za: gazetasenior.pl). W przedwojennej propozycji podawane jest w zestawie z porcją mięsa w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 4 selery średniej wielkości,
  • 300 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny.

Wykonanie:

  1. Selery obierz ze skóry. Zetnij wierzchołki i wydrąż środki.
  2. Selerowe miseczki, pokrywki i środki wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj przez 10 min od momentu wrzenia. Wyjmij z wody i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
  3. Namoczone grzyby leśne odsącz z wody (wodę po grzybach możesz wykorzystać do przygotowania sosu).
  4. Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z ugotowanymi środkami selera.
  5. Miseczki z selera napełnij przygotowanym farszem. Na wierzch połóż kilka plasterków masła.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀