Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem końcowym
Pyszna cukinia faszerowana serem feta i pomidorkami koktajlowymi to przepis na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Idealny na lato.
27.07.2023 13:30
Kiedy na ryneczku widzę piękne okazy zielonej cukinii, od razu myślę, jak wykorzystać ją w swojej kuchni. Chociaż najbardziej popularny jest farsz z mięsa mielonego, to ja często zamieniam go na lekkie i rześkie połączenie słodkich pomidorków koktajlowych i sera feta. Taki obiad jest nie tylko sycący, ale również niesamowicie smaczny. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc warto sięgać po ten przepis w zabiegane dni. Moja rodzina przepada za tym połączeniem — uwielbiają je nawet zagorzali mięsożercy. Dobrze jest wybrać nieco większe cukinie, żeby w wydrążonych łódeczkach znalazło się miejsce na pomidorki i ser.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 jajko,
- 50 g sera feta,
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cukinii,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 100 g mozzarelli do posypania.
Sposób przygotowania: