Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Pyszna cukinia faszerowana serem feta i pomidorkami koktajlowymi to przepis na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Idealny na lato.

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- PysznościCukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Ewa

Kiedy na ryneczku widzę piękne okazy zielonej cukinii, od razu myślę, jak wykorzystać ją w swojej kuchni. Chociaż najbardziej popularny jest farsz z mięsa mielonego, to ja często zamieniam go na lekkie i rześkie połączenie słodkich pomidorków koktajlowych i sera feta. Taki obiad jest nie tylko sycący, ale również niesamowicie smaczny. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc warto sięgać po ten przepis w zabiegane dni. Moja rodzina przepada za tym połączeniem — uwielbiają je nawet zagorzali mięsożercy. Dobrze jest wybrać nieco większe cukinie, żeby w wydrążonych łódeczkach znalazło się miejsce na pomidorki i ser.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 50 g sera feta,
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 100 g mozzarelli do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Cukinie dzielę na dwie części i przy pomocy łyżki wydrążam ich wnętrze. Miąższu nie wyrzucam, wykorzystam go do zrobienia farszu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Wydrążone cukinie- Pyszności
Wydrążone cukinie- Pyszności

2. Do miski wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony ser feta, wydrążony miąższ z cukinii oraz wbijam jajko. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Farsz do cukinii- Pyszności
Farsz do cukinii- Pyszności

3. Farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Posypuję całość startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez 30-40 minut. Zamiast mozzarelli możesz użyć również sera gouda, edamskiego czy też morskiego. Nafaszerowane cukinie możesz przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i upiec dopiero przed podaniem.

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności

4. Gotowe cukinie przekładam na talerz i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.Smacznego!

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka