Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Pyszna cukinia faszerowana serem feta i pomidorkami koktajlowymi to przepis na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Idealny na lato.

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- PysznościCukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Ewa

Kiedy na ryneczku widzę piękne okazy zielonej cukinii, od razu myślę, jak wykorzystać ją w swojej kuchni. Chociaż najbardziej popularny jest farsz z mięsa mielonego, to ja często zamieniam go na lekkie i rześkie połączenie słodkich pomidorków koktajlowych i sera feta. Taki obiad jest nie tylko sycący, ale również niesamowicie smaczny. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc warto sięgać po ten przepis w zabiegane dni. Moja rodzina przepada za tym połączeniem — uwielbiają je nawet zagorzali mięsożercy. Dobrze jest wybrać nieco większe cukinie, żeby w wydrążonych łódeczkach znalazło się miejsce na pomidorki i ser.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 50 g sera feta,
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 100 g mozzarelli do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Cukinie dzielę na dwie części i przy pomocy łyżki wydrążam ich wnętrze. Miąższu nie wyrzucam, wykorzystam go do zrobienia farszu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Wydrążone cukinie- Pyszności
Wydrążone cukinie- Pyszności

2. Do miski wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony ser feta, wydrążony miąższ z cukinii oraz wbijam jajko. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Farsz do cukinii- Pyszności
Farsz do cukinii- Pyszności

3. Farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Posypuję całość startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez 30-40 minut. Zamiast mozzarelli możesz użyć również sera gouda, edamskiego czy też morskiego. Nafaszerowane cukinie możesz przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i upiec dopiero przed podaniem.

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności

4. Gotowe cukinie przekładam na talerz i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.Smacznego!

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne