PrzepisFetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Ewa
27.07.2023 13:30

Pyszna cukinia faszerowana serem feta i pomidorkami koktajlowymi to przepis na prosty i zdrowy obiad dla całej rodziny. Idealny na lato.

Kiedy na ryneczku widzę piękne okazy zielonej cukinii, od razu myślę, jak wykorzystać ją w swojej kuchni. Chociaż najbardziej popularny jest farsz z mięsa mielonego, to ja często zamieniam go na lekkie i rześkie połączenie słodkich pomidorków koktajlowych i sera feta. Taki obiad jest nie tylko sycący, ale również niesamowicie smaczny. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc warto sięgać po ten przepis w zabiegane dni. Moja rodzina przepada za tym połączeniem — uwielbiają je nawet zagorzali mięsożercy. Dobrze jest wybrać nieco większe cukinie, żeby w wydrążonych łódeczkach znalazło się miejsce na pomidorki i ser.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 jajko,
  • 50 g sera feta,
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 100 g mozzarelli do posypania.

Sposób przygotowania:

1. Cukinie dzielę na dwie części i przy pomocy łyżki wydrążam ich wnętrze. Miąższu nie wyrzucam, wykorzystam go do zrobienia farszu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Wydrążone cukinie- Pyszności
Wydrążone cukinie- Pyszności

2. Do miski wrzucam pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony ser feta, wydrążony miąższ z cukinii oraz wbijam jajko. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Farsz do cukinii- Pyszności
Farsz do cukinii- Pyszności

3. Farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Posypuję całość startym serem mozzarella. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez 30-40 minut. Zamiast mozzarelli możesz użyć również sera gouda, edamskiego czy też morskiego. Nafaszerowane cukinie możesz przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i upiec dopiero przed podaniem.

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności

4. Gotowe cukinie przekładam na talerz i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.Smacznego!

Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Cukinia faszerowana fetą i pomidorkami- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także