Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie
Smażone kwiatki to deser, który prezentuje się niesamowicie efektownie na talerzu. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczą cztery składniki.
25.07.2023 13:30
Moja babcia przy pomocy specjalnej foremki smażyła dawniej proste kwiatuszki z masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Ja jednak postawiłam na coś nieco innego — kwiatuszki z ciasta na bazie mąki, masła, mleka i jaja. Ich przygotowanie jest niesamowicie łatwe, a po usmażeniu prezentują się elegancko. Dekoruję je najczęściej kołderką z cukru pudru oraz truskawką lub maliną. Same w sobie nie są słodkie, bo w składnikach nie ma cukru, to właśnie te końcowe dodatki robią całą robotę. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nasz deser jest niesamowicie chrupiący. Koniecznie musisz spróbować i zrobić go w swoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Smażone kwiatki
Składniki:
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 200 g mąki pszennej.
Do dekoracji:
- owoce, np. truskawki, maliny, borówki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajko, dodaję mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Łączę składniki przy pomocy trzepaczki.