PrzepisGenialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności
Ewa
25.07.2023 13:30

Smażone kwiatki to deser, który prezentuje się niesamowicie efektownie na talerzu. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczą cztery składniki.

Moja babcia przy pomocy specjalnej foremki smażyła dawniej proste kwiatuszki z masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Ja jednak postawiłam na coś nieco innego — kwiatuszki z ciasta na bazie mąki, masła, mleka i jaja. Ich przygotowanie jest niesamowicie łatwe, a po usmażeniu prezentują się elegancko. Dekoruję je najczęściej kołderką z cukru pudru oraz truskawką lub maliną. Same w sobie nie są słodkie, bo w składnikach nie ma cukru, to właśnie te końcowe dodatki robią całą robotę. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nasz deser jest niesamowicie chrupiący. Koniecznie musisz spróbować i zrobić go w swoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Smażone kwiatki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Do dekoracji:

  • owoce, np. truskawki, maliny, borówki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajko, dodaję mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Łączę składniki przy pomocy trzepaczki.

2. Następnie do mokrych składników wsypuję mąkę pszenną, mieszam, a następnie wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję je w kulkę i owijam miskę folią spożywczą. Odstawiam na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło, a gluten mógł się związać.

Ciasto do smażonych kwiatków- Pyszności
Ciasto do smażonych kwiatków- Pyszności

3. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto. Jeśli klei się do wałka, delikatnie podsypuję je mąką. Z ciasta wycinam duży kwadrat, dzieląc go następnie na mniejsze kwadraty/prostokąty tej samej wielkości. Zerknij na wideo z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności

4. Każdą część nacinam z czterech stron do środka. Palcem dociskam środek, układając jeden kawałek na drugim. Jeden kwiatuszek powstaje z 3 części ciasta.

Formowanie kwiatków- Pyszności
Formowanie kwiatków- Pyszności

5. Przy pomocy długiego patyczka do szaszłyków wkładam przygotowane kwiatuszki do rozgrzanego oleju. Smażę do momentu, aż się zarumienią i wyciągam je łyżką cedzakową. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności

6. Przestudzone kwiatuszki dekoruję cukrem pudrem. Na środku układam owoc: truskawkę, malinę lub borówkę.Smacznego!

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także