Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie
25.07.2023 13:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smażone kwiatki to deser, który prezentuje się niesamowicie efektownie na talerzu. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczą cztery składniki.
Moja babcia przy pomocy specjalnej foremki smażyła dawniej proste kwiatuszki z masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Ja jednak postawiłam na coś nieco innego — kwiatuszki z ciasta na bazie mąki, masła, mleka i jaja. Ich przygotowanie jest niesamowicie łatwe, a po usmażeniu prezentują się elegancko. Dekoruję je najczęściej kołderką z cukru pudru oraz truskawką lub maliną. Same w sobie nie są słodkie, bo w składnikach nie ma cukru, to właśnie te końcowe dodatki robią całą robotę. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nasz deser jest niesamowicie chrupiący. Koniecznie musisz spróbować i zrobić go w swoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Smażone kwiatki
Składniki:
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 200 g mąki pszennej.
Do dekoracji:
- owoce, np. truskawki, maliny, borówki,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajko, dodaję mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Łączę składniki przy pomocy trzepaczki.