Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Smażone kwiatki to deser, który prezentuje się niesamowicie efektownie na talerzu. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Wystarczą cztery składniki.

Smażone kwiatki- PysznościSmażone kwiatki- Pyszności
Ewa

Moja babcia przy pomocy specjalnej foremki smażyła dawniej proste kwiatuszki z masy przypominającej ciasto naleśnikowe. Ja jednak postawiłam na coś nieco innego — kwiatuszki z ciasta na bazie mąki, masła, mleka i jaja. Ich przygotowanie jest niesamowicie łatwe, a po usmażeniu prezentują się elegancko. Dekoruję je najczęściej kołderką z cukru pudru oraz truskawką lub maliną. Same w sobie nie są słodkie, bo w składnikach nie ma cukru, to właśnie te końcowe dodatki robią całą robotę. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nasz deser jest niesamowicie chrupiący. Koniecznie musisz spróbować i zrobić go w swoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Smażone kwiatki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Do dekoracji:

  • owoce, np. truskawki, maliny, borówki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam jajko, dodaję mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Łączę składniki przy pomocy trzepaczki.

2. Następnie do mokrych składników wsypuję mąkę pszenną, mieszam, a następnie wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję je w kulkę i owijam miskę folią spożywczą. Odstawiam na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło, a gluten mógł się związać.

Obrazek
Ciasto do smażonych kwiatków- Pyszności

3. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto. Jeśli klei się do wałka, delikatnie podsypuję je mąką. Z ciasta wycinam duży kwadrat, dzieląc go następnie na mniejsze kwadraty/prostokąty tej samej wielkości. Zerknij na wideo z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Obrazek
Smażone kwiatki- Pyszności

4. Każdą część nacinam z czterech stron do środka. Palcem dociskam środek, układając jeden kawałek na drugim. Jeden kwiatuszek powstaje z 3 części ciasta.

Obrazek
Formowanie kwiatków- Pyszności

5. Przy pomocy długiego patyczka do szaszłyków wkładam przygotowane kwiatuszki do rozgrzanego oleju. Smażę do momentu, aż się zarumienią i wyciągam je łyżką cedzakową. Odkładam na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności

6. Przestudzone kwiatuszki dekoruję cukrem pudrem. Na środku układam owoc: truskawkę, malinę lub borówkę.Smacznego!

Smażone kwiatki- Pyszności
Smażone kwiatki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne