Co roku w lany poniedziałek robię te pulpety. Kluczowy jest odpowiedni wybór mięsa

Pulpety są bardzo łatwe do odgrzania, więc idealnie sprawdzają się jako danie, które można przygotować wcześniej. Dzięki temu nie denerwuje się, gdy świąteczni goście się spóźniają. Zawsze je robię z wiosennym akcentem, czyli sporą dawką zieleniny. Wszyscy są zadowoleni.

Pulpety wołowe w sosie koperkowym idealne na świąteczny obiadPulpety wołowe w sosie koperkowym idealne na świąteczny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika Janiak-Klicha
Dorota Gepert

Pulpety to jedno z tych dań, które zawsze cieszy się popularnością i można je podać nawet na świąteczny obiad. Są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Jednak to, co sprawia, że są naprawdę wyjątkowe to użyte do nich mięso. Najczęściej jemy je z drobiu czy wieprzowiny, a na Wielkanocny Poniedziałek przygotowuje je z wołowiny. Do tego pyszny sos koperkowy i wszyscy się zajadają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jakie mięso wybrać na pulpety?

Pulpety z sosem koperkowym to brzmi jak danie z menu dziecięcego. Trochę tak jest, gdy przygotuje się je z drobiu. Natomiast to danie z wołowiny nabiera zupełnie innego charakteru. Jest zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku, łagodzi je tylko sos koperkowy. Ten rodzaj mięsa jest zdecydowanie mniej popularny niż kurczak i indyk. Ma na to pływ na pewno cena, ale także nasze przyzwyczajenia kulinarne.

Na pulpety najlepiej nadaje się łopatka lub karkówka. Najlepiej zmielić ją samodzielnie lub poprosić o to w sklepie. Wołowina to mięso bogate w białko oraz żelazo. Zawiera też witaminy z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy. Kiedyś ten rodzaj mięsa nie był często uznawany za niezdrowy, dziś ten pogląd jest nieaktualny. Uważa się, że jest wręcz przeciwnie. Wołowinę dietetycy wręcz zalecają, bo może poprawić kondycję fizyczną i psychiczną.

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 jajka,
  • 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w mleku,
  • 1 l bulionu,
  • 1 pęczek koperku,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu i obtaczania pulpetów,
  • ulubione przyprawy: majeranek, papryka czy oregano do smaku (opcjonalnie),
  • olej do podsmażania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę namoczoną w mleku, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Wyrób dokładnie farsz, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpety z mięsa. Każdy obtocz w mące.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż pulpety z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Przygotowania sosu koperkowego zacznij od umycia tego zioła, potem drobno je posiekaj. Podgrzej bulion.
  5. Do śmietany dolej pół chochelki ciepłego bulionu i mieszaj, aby nie było grudek. Dodaj ją do pozostałego bulionu. Dorzuć posiekany koperek i gotuj do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Możesz też zagęścić go mąką.
  6. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Do garnka z sosem koperkowym włóż pulpety i podgrzej je.
  7. Pulpety w sosie koperkowym świetnie smakują z kaszą lub ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem