Całego kurczaka piekę w takiej temperaturze. Mięso wychodzi soczyste, a skórka rumiana i chrupiąca

Kurczak pieczony w całości to dobry pomysł na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie. Każdy wtedy może wybrać tę jego część, którą lubi najbardziej. Jednak kiedy decydujemy się na taką potrawę, często towarzyszy nam obawa, że mięso będzie przesuszone. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę.

Kurczak pieczony w całości zawsze sprawdza się na obiadKurczak pieczony w całości zawsze sprawdza się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co jest najsmaczniejsze w pieczonym kurczaku? Swoich zwolenników ma chrupiąca skórka i soczyste, aromatyczne mięso. Taki efekt wcale nie trudno osiągnąć. Wystarczy odpowiednio doprawić drób, a potem nastawić odpowiednią temperaturę w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Jakie przyprawy dobrać do kurczaka?

Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego możemy pozwolić sobie na mnóstwo przypraw. Stąd też dużą popularnością cieszą się gotowe mieszanki, które ułatwić mają odpowiednie doprawienie. Znajdziemy w nich zarówno wszelkie rodzaje papryki, jak i oregano, rozmaryn czy tymianek. Zwolennicy bardziej wyrazistych aromatów mogą sięgnąć po czosnek i cebulę. Wielu kucharzy poleca także użycie soku z cytryny, co sprawia, że drób zyskuje świeży i cytrusowy posmak. Warto też eksperymentować z egzotycznymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy kolendra. Każdy może znaleźć dla siebie idealną kombinację.

Pieczony kurczak w całości
Pieczony kurczak w całości © Adobe Stock

Kurczaka najlepiej zamarynować co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, ale można też to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc.

Idealna temperatura pieczenia dla kurczaka

Przyprawy do kurczaka dobieramy indywidualnie, do swojego smaku. Jednak jeśli chodzi o temperaturę pieczenia, liczy się precyzja. Tu nie ma miejsca na improwizację. Wcześniej zamarynowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Zdejmuje ją pod koniec przygotowywania potrawy, by ładnie zarumieniła się skórka. Będzie wtedy bardziej chrupiąca. Gdy zaś zależy mi, by do mięsa było więcej sosu, wybieram rękaw do pieczenia.

A teraz najważniejsze, czyli temperatura pieczenia. Wstawiam kurczaka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. To temperatura często polecana do pieczenia ani za wysoka, ani zbyt niska. Idealnie sprawdzi się do delikatnego mięsa. Pod koniec, gdy odkrywamy kurczaka, można ją nieco powiększyć. Istotny jest też czas, bo kurczak przepieczony jest suchy. Na kilogram mięsa wystarczy godzina w piekarniku. To prosta proporcja, która pozwoli cieszyć się idealnym mięsem bez ryzyka wysuszenia.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku