Całego kurczaka piekę w takiej temperaturze. Mięso wychodzi soczyste, a skórka rumiana i chrupiąca

Kurczak pieczony w całości to dobry pomysł na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie. Każdy wtedy może wybrać tę jego część, którą lubi najbardziej. Jednak kiedy decydujemy się na taką potrawę, często towarzyszy nam obawa, że mięso będzie przesuszone. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę.

Kurczak pieczony w całości zawsze sprawdza się na obiadKurczak pieczony w całości zawsze sprawdza się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co jest najsmaczniejsze w pieczonym kurczaku? Swoich zwolenników ma chrupiąca skórka i soczyste, aromatyczne mięso. Taki efekt wcale nie trudno osiągnąć. Wystarczy odpowiednio doprawić drób, a potem nastawić odpowiednią temperaturę w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Jakie przyprawy dobrać do kurczaka?

Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego możemy pozwolić sobie na mnóstwo przypraw. Stąd też dużą popularnością cieszą się gotowe mieszanki, które ułatwić mają odpowiednie doprawienie. Znajdziemy w nich zarówno wszelkie rodzaje papryki, jak i oregano, rozmaryn czy tymianek. Zwolennicy bardziej wyrazistych aromatów mogą sięgnąć po czosnek i cebulę. Wielu kucharzy poleca także użycie soku z cytryny, co sprawia, że drób zyskuje świeży i cytrusowy posmak. Warto też eksperymentować z egzotycznymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy kolendra. Każdy może znaleźć dla siebie idealną kombinację.

Pieczony kurczak w całości
Pieczony kurczak w całości © Adobe Stock

Kurczaka najlepiej zamarynować co najmniej kilka godzin przed pieczeniem, ale można też to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc.

Idealna temperatura pieczenia dla kurczaka

Przyprawy do kurczaka dobieramy indywidualnie, do swojego smaku. Jednak jeśli chodzi o temperaturę pieczenia, liczy się precyzja. Tu nie ma miejsca na improwizację. Wcześniej zamarynowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Zdejmuje ją pod koniec przygotowywania potrawy, by ładnie zarumieniła się skórka. Będzie wtedy bardziej chrupiąca. Gdy zaś zależy mi, by do mięsa było więcej sosu, wybieram rękaw do pieczenia.

A teraz najważniejsze, czyli temperatura pieczenia. Wstawiam kurczaka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. To temperatura często polecana do pieczenia ani za wysoka, ani zbyt niska. Idealnie sprawdzi się do delikatnego mięsa. Pod koniec, gdy odkrywamy kurczaka, można ją nieco powiększyć. Istotny jest też czas, bo kurczak przepieczony jest suchy. Na kilogram mięsa wystarczy godzina w piekarniku. To prosta proporcja, która pozwoli cieszyć się idealnym mięsem bez ryzyka wysuszenia.

Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie