Biorę kilogram soli i piekę kurczaka. Jest soczysty i ma przyjemnie chrupiącą skórkę

Tyle soli do kurczaka? Owszem. W tej technice pieczenia zużywa się sporo soli, ale efekty są fantastyczne. Mięso wychodzi aromatyczne i nie ma mowy o przesuszeniu. Skórka zaś przyjemnie chrupie, więc nikt jej nie zostawia na talerzu.

Kurczak pieczony na soliKurczak pieczony na soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha
Dorota Gepert

Przepisów na pieczonego kurczaka w całości jest mnóstwo. To delikatne mięso dobrze komponuje się z warzywami, owocami czy grzybami. Można go też doprawiać na wiele sposobów. Co wyróżnia metodę pieczenia na soli? Nie jest do niej potrzebny tłuszcz. Tak przygotowany kurczak jest niezwykle delikatny i soczysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Kurczak nie będzie przesuszony

Kurczak pieczony w całości to dobry pomysł na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie. Jednak często towarzyszy nam wtedy obawa, że mięso będzie przesuszone. I dlatego polecam ci metodę pieczenia na soli. Przy niej możesz mieć pewność, że kurczak wyjdzie soczysty.

Ponadto takie mięso nie wysusza się szybko po upieczeniu; świetnie smakuje także na drugi dzień. Nie trzeba też martwić się, że będzie zbyt słone. Pobiera ono dokładnie taką ilość soli, jaka jest potrzebna.

Kurczak pieczony na soli

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg,
  • 1 kg dowolnej soli,
  • ulubione przyprawy do kurczaka (może być specjalna mieszanka przypraw lub papryka, oregano, majeranek),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubionymi przyprawami zarówno na wierzchu, jak i w środku. Po takim przygotowaniu najlepiej schładzać go przez kilka godzin w lodówce.
  2. Po wyciągnięciu z lodówki do wnętrza kurczaka włóż obrane ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone warzywa, czyli marchewkę oraz cebulę. Na koniec skrzyżuj nóżki kurczaka i delikatnie je zwiąż.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp sól i wyrównaj jej powierzchnię.
  4. Ułóż na niej kurczaka piersiami do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
  5. Po tym czasie przekręć kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 45 minut.
  6. Upieczonego kurczaka przykryj folią aluminiową i pozostaw jeszcze na kwadrans w uchylonym piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇