PrzepisDania mięsneBiorę kilogram soli i piekę kurczaka. Jest soczysty i ma przyjemnie chrupiącą skórkę

Biorę kilogram soli i piekę kurczaka. Jest soczysty i ma przyjemnie chrupiącą skórkę

Tyle soli do kurczaka? Owszem. W tej technice pieczenia zużywa się sporo soli, ale efekty są fantastyczne. Mięso wychodzi aromatyczne i nie ma mowy o przesuszeniu. Skórka zaś przyjemnie chrupie, więc nikt jej nie zostawia na talerzu.

Kurczak pieczony na soli
Kurczak pieczony na soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha

Przepisów na pieczonego kurczaka w całości jest mnóstwo. To delikatne mięso dobrze komponuje się z warzywami, owocami czy grzybami. Można go też doprawiać na wiele sposobów. Co wyróżnia metodę pieczenia na soli? Nie jest do niej potrzebny tłuszcz. Tak przygotowany kurczak jest niezwykle delikatny i soczysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Kurczak nie będzie przesuszony

Kurczak pieczony w całości to dobry pomysł na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie. Jednak często towarzyszy nam wtedy obawa, że mięso będzie przesuszone. I dlatego polecam ci metodę pieczenia na soli. Przy niej możesz mieć pewność, że kurczak wyjdzie soczysty.

Ponadto takie mięso nie wysusza się szybko po upieczeniu; świetnie smakuje także na drugi dzień. Nie trzeba też martwić się, że będzie zbyt słone. Pobiera ono dokładnie taką ilość soli, jaka jest potrzebna.

Kurczak pieczony na soli

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg,
  • 1 kg dowolnej soli,
  • ulubione przyprawy do kurczaka (może być specjalna mieszanka przypraw lub papryka, oregano, majeranek),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubionymi przyprawami zarówno na wierzchu, jak i w środku. Po takim przygotowaniu najlepiej schładzać go przez kilka godzin w lodówce.
  2. Po wyciągnięciu z lodówki do wnętrza kurczaka włóż obrane ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone warzywa, czyli marchewkę oraz cebulę. Na koniec skrzyżuj nóżki kurczaka i delikatnie je zwiąż.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp sól i wyrównaj jej powierzchnię.
  4. Ułóż na niej kurczaka piersiami do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
  5. Po tym czasie przekręć kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 45 minut.
  6. Upieczonego kurczaka przykryj folią aluminiową i pozostaw jeszcze na kwadrans w uchylonym piekarniku.

Wybrane dla Ciebie