Biorę kilogram soli i piekę kurczaka. Jest soczysty i ma przyjemnie chrupiącą skórkę

Tyle soli do kurczaka? Owszem. W tej technice pieczenia zużywa się sporo soli, ale efekty są fantastyczne. Mięso wychodzi aromatyczne i nie ma mowy o przesuszeniu. Skórka zaś przyjemnie chrupie, więc nikt jej nie zostawia na talerzu.

Kurczak pieczony na soliKurczak pieczony na soli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lyubina Tasha
Dorota Gepert

Przepisów na pieczonego kurczaka w całości jest mnóstwo. To delikatne mięso dobrze komponuje się z warzywami, owocami czy grzybami. Można go też doprawiać na wiele sposobów. Co wyróżnia metodę pieczenia na soli? Nie jest do niej potrzebny tłuszcz. Tak przygotowany kurczak jest niezwykle delikatny i soczysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Kurczak nie będzie przesuszony

Kurczak pieczony w całości to dobry pomysł na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie. Jednak często towarzyszy nam wtedy obawa, że mięso będzie przesuszone. I dlatego polecam ci metodę pieczenia na soli. Przy niej możesz mieć pewność, że kurczak wyjdzie soczysty.

Ponadto takie mięso nie wysusza się szybko po upieczeniu; świetnie smakuje także na drugi dzień. Nie trzeba też martwić się, że będzie zbyt słone. Pobiera ono dokładnie taką ilość soli, jaka jest potrzebna.

Kurczak pieczony na soli

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg,
  • 1 kg dowolnej soli,
  • ulubione przyprawy do kurczaka (może być specjalna mieszanka przypraw lub papryka, oregano, majeranek),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubionymi przyprawami zarówno na wierzchu, jak i w środku. Po takim przygotowaniu najlepiej schładzać go przez kilka godzin w lodówce.
  2. Po wyciągnięciu z lodówki do wnętrza kurczaka włóż obrane ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone warzywa, czyli marchewkę oraz cebulę. Na koniec skrzyżuj nóżki kurczaka i delikatnie je zwiąż.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp sól i wyrównaj jej powierzchnię.
  4. Ułóż na niej kurczaka piersiami do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
  5. Po tym czasie przekręć kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 45 minut.
  6. Upieczonego kurczaka przykryj folią aluminiową i pozostaw jeszcze na kwadrans w uchylonym piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania