Ściągnęłam ze strychu. Kurczak z tego urządzenia nie ma sobie równych
Na sam widok tego urządzenia wracają wspomnienia, a w nosie czuć aromat pieczonego kurczaka. Dziś zapomniany sprzęt zalega na strychach oraz w piwnicach. Warto usunąć z niego warstwę kurzu i przygotować obiad, który zbierze same zachwyty.
Kurczaki z rożna to polski street food, który przed laty znaleźć można było niemal na każdym kroku. Budki jednak powoli zanikają, pozostawiając za sobą tęsknotę za kurczakiem z chrupiącą skórką. Dumni posiadacze rożna mogą wrócić wspomnieniami do tego smaku. Wystarczy pogrzebać na babcinym strychu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Rożen z czasów PRL
Wiele sprzętów, które cieszyły się ogromną popularnością w czasach PRL, znaleźć można w wielu domach do dziś. Jednym z nich jest domowy rożen, umożliwiający przygotowanie pysznego kurczaka jak z ulicznej budki. Największą popularnością cieszył się w latach 80.
Jednym z producentów była szczecińska firma Selfa. Dziś na miejscu fabryki stoją bloki, a firma skupiła się na produkcji grzałek w innej lokalizacji, ale wiele sprzętów przetrwało do dziś. Rożen często był wręczany jako prezent ślubny lub nagroda w konkursach.
To były prawdziwe cudeńka techniki, które pozwalały przygotować soczystego kurczaka prosto z własnej kuchni. Te solidne urządzenia, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, potrafiły działać przez lata. Mój tata był prawdziwym mistrzem grillowania na takim rożnie - jego kurczaki były i są nie do podrobienia.
Sam sprzęt miał jedna wadę - kapiący z kurczaka tłuszcz potrafił spowodować niezłe zadymienie w kuchni.
Przepis na kurczaka z rożna
Ten przepis w mojej rodzinie jest od wielu lat, cały czas zachwycając smakiem. Jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem pamiątki z PRL, możesz zakupić specjalny zestaw szpikulców, który umożliwi zamienienie domowego piekarnika w rożen.
Składniki
- 1 kurczak,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść kurczaka.
- Połącz przyprawy z olejem i dokładnie posmaruj mięso. Możesz od razu nadziać kurczaka na szpikulec do rożna, jeśli taki posiadasz.
- Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - na każdy 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina w piekarniku.
Pamiętaj, by pod rożen w piekarniku podłożyć blaszkę, by to do niej spływał kapiący tłuszcz. W międzyczasie podlej kilka razu kurczaka wytapiającym się sosem. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!