WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Ściągnęłam ze strychu. Kurczak z tego urządzenia nie ma sobie równych

Na sam widok tego urządzenia wracają wspomnienia, a w nosie czuć aromat pieczonego kurczaka. Dziś zapomniany sprzęt zalega na strychach oraz w piwnicach. Warto usunąć z niego warstwę kurzu i przygotować obiad, który zbierze same zachwyty.

Zapomniany sprzęt z PRLZapomniany sprzęt z PRL
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kurczaki z rożna to polski street food, który przed laty znaleźć można było niemal na każdym kroku. Budki jednak powoli zanikają, pozostawiając za sobą tęsknotę za kurczakiem z chrupiącą skórką. Dumni posiadacze rożna mogą wrócić wspomnieniami do tego smaku. Wystarczy pogrzebać na babcinym strychu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Rożen z czasów PRL

Wiele sprzętów, które cieszyły się ogromną popularnością w czasach PRL, znaleźć można w wielu domach do dziś. Jednym z nich jest domowy rożen, umożliwiający przygotowanie pysznego kurczaka jak z ulicznej budki. Największą popularnością cieszył się w latach 80.

Jednym z producentów była szczecińska firma Selfa. Dziś na miejscu fabryki stoją bloki, a firma skupiła się na produkcji grzałek w innej lokalizacji, ale wiele sprzętów przetrwało do dziś. Rożen często był wręczany jako prezent ślubny lub nagroda w konkursach.

Sprzęt z PRL
Sprzęt z PRL © Pyszności

To były prawdziwe cudeńka techniki, które pozwalały przygotować soczystego kurczaka prosto z własnej kuchni. Te solidne urządzenia, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, potrafiły działać przez lata. Mój tata był prawdziwym mistrzem grillowania na takim rożnie - jego kurczaki były i są nie do podrobienia.

Sam sprzęt miał jedna wadę - kapiący z kurczaka tłuszcz potrafił spowodować niezłe zadymienie w kuchni.

Przepis na kurczaka z rożna

Ten przepis w mojej rodzinie jest od wielu lat, cały czas zachwycając smakiem. Jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem pamiątki z PRL, możesz zakupić specjalny zestaw szpikulców, który umożliwi zamienienie domowego piekarnika w rożen.

Kurczak smakuje jak dawniej
Kurczak smakuje jak dawniej © Adobe Stock

Składniki

  • 1 kurczak,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść kurczaka.
  2. Połącz przyprawy z olejem i dokładnie posmaruj mięso. Możesz od razu nadziać kurczaka na szpikulec do rożna, jeśli taki posiadasz.
  3. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Piecz w 180 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - na każdy 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina w piekarniku.

Pamiętaj, by pod rożen w piekarniku podłożyć blaszkę, by to do niej spływał kapiący tłuszcz. W międzyczasie podlej kilka razu kurczaka wytapiającym się sosem. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie