PrzepisTani obiadW PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dzisiaj wielu dostaje gęsiej skórki na samą myśl

W PRL‑u były prawdziwym rarytasem. Dzisiaj wielu dostaje gęsiej skórki na samą myśl

Przed laty podroby nie były niczym zaskakującym, a część z nich zamówić można było nawet w dobrych restauracjach. Wśród nich były płucka, które u wielu osób powodują wzdrygnięcie się na samą myśl.

Płucka wieprzowe dawniej był przysmakiem
Płucka wieprzowe dawniej był przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu płucka wieprzowe duszone z dodatkiem kwaskowatych składników, jak cytryna, ocet i zioła, były popularnym daniem w polskiej kuchni. Dziś są niemal całkowicie zapomniane; czasem tylko starsi domowi kucharze przypominają sobie o ich istnieniu. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak sprzed lat, mam sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Przepis na płucka wieprzowe

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami czy żołądki w delikatnym sosie pojawiają się do dziś w polskich domach. Mniejszą popularnością cieszą się serduszka i ozorki, ale płucka wieprzowe już dawno odeszły do lamusa. Spróbowanie ich może być dla wielu osób wyzwaniem. Ci, którzy się go podjęli, mówią, że zdecydowanie było warto.

Choć płuca nie są uważane za najbardziej dietetyczne mięso, zawierają pewne wartości odżywcze. Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza.

Gulasz z płucek wieprzowych
Gulasz z płucek wieprzowych© canva.com

Płuca wieprzowe były często wykorzystywane w kuchni polskiej ze względu na swoją dostępność i niską cenę. Gotowano je na wiele sposobów, najczęściej duszono z cebulą i przyprawami, podając z kaszą lub ziemniakami. Były też składnikiem farszów do pierogów czy pasztetu. W tym wydaniu przypominają nieco gulasz, dzięki czemu stają się przystępniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść zakupione płucka, usuwając tchawicę. Opłucz i oczyść mięso.
  2. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umieść w garnku i zalej wodą.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i płucka.
  4. Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut.
  5. Po ugotowaniu odcedź płucka i, gdy ostygną, pokrój w paski. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodając posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Posyp mąką, po czym zalej połową szklanki uprzednio ugotowanego bulionu.
  7. Dopraw sos octem i przyprawami. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Płucka podawaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Możesz podać je także w towarzystwie kromki pieczywa. Smacznego!

przepisobiad za 15 złpodroby

Wybrane dla Ciebie