W PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dzisiaj wielu dostaje gęsiej skórki na samą myśl

Przed laty podroby nie były niczym zaskakującym, a część z nich zamówić można było nawet w dobrych restauracjach. Wśród nich były płucka, które u wielu osób powodują wzdrygnięcie się na samą myśl.

Płucka wieprzowe dawniej był przysmakiemPłucka wieprzowe dawniej był przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu płucka wieprzowe duszone z dodatkiem kwaskowatych składników, jak cytryna, ocet i zioła, były popularnym daniem w polskiej kuchni. Dziś są niemal całkowicie zapomniane; czasem tylko starsi domowi kucharze przypominają sobie o ich istnieniu. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak sprzed lat, mam sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Przepis na płucka wieprzowe

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami czy żołądki w delikatnym sosie pojawiają się do dziś w polskich domach. Mniejszą popularnością cieszą się serduszka i ozorki, ale płucka wieprzowe już dawno odeszły do lamusa. Spróbowanie ich może być dla wielu osób wyzwaniem. Ci, którzy się go podjęli, mówią, że zdecydowanie było warto.

Choć płuca nie są uważane za najbardziej dietetyczne mięso, zawierają pewne wartości odżywcze. Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza.

Gulasz z płucek wieprzowych
Gulasz z płucek wieprzowych © canva.com

Płuca wieprzowe były często wykorzystywane w kuchni polskiej ze względu na swoją dostępność i niską cenę. Gotowano je na wiele sposobów, najczęściej duszono z cebulą i przyprawami, podając z kaszą lub ziemniakami. Były też składnikiem farszów do pierogów czy pasztetu. W tym wydaniu przypominają nieco gulasz, dzięki czemu stają się przystępniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść zakupione płucka, usuwając tchawicę. Opłucz i oczyść mięso.
  2. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umieść w garnku i zalej wodą.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i płucka.
  4. Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut.
  5. Po ugotowaniu odcedź płucka i, gdy ostygną, pokrój w paski. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodając posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Posyp mąką, po czym zalej połową szklanki uprzednio ugotowanego bulionu.
  7. Dopraw sos octem i przyprawami. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Płucka podawaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Możesz podać je także w towarzystwie kromki pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy