W PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dzisiaj wielu dostaje gęsiej skórki na samą myśl

Przed laty podroby nie były niczym zaskakującym, a część z nich zamówić można było nawet w dobrych restauracjach. Wśród nich były płucka, które u wielu osób powodują wzdrygnięcie się na samą myśl.

Płucka wieprzowe dawniej był przysmakiemPłucka wieprzowe dawniej był przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu płucka wieprzowe duszone z dodatkiem kwaskowatych składników, jak cytryna, ocet i zioła, były popularnym daniem w polskiej kuchni. Dziś są niemal całkowicie zapomniane; czasem tylko starsi domowi kucharze przypominają sobie o ich istnieniu. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak sprzed lat, mam sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Przepis na płucka wieprzowe

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami czy żołądki w delikatnym sosie pojawiają się do dziś w polskich domach. Mniejszą popularnością cieszą się serduszka i ozorki, ale płucka wieprzowe już dawno odeszły do lamusa. Spróbowanie ich może być dla wielu osób wyzwaniem. Ci, którzy się go podjęli, mówią, że zdecydowanie było warto.

Choć płuca nie są uważane za najbardziej dietetyczne mięso, zawierają pewne wartości odżywcze. Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza.

Gulasz z płucek wieprzowych
Gulasz z płucek wieprzowych © canva.com

Płuca wieprzowe były często wykorzystywane w kuchni polskiej ze względu na swoją dostępność i niską cenę. Gotowano je na wiele sposobów, najczęściej duszono z cebulą i przyprawami, podając z kaszą lub ziemniakami. Były też składnikiem farszów do pierogów czy pasztetu. W tym wydaniu przypominają nieco gulasz, dzięki czemu stają się przystępniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść zakupione płucka, usuwając tchawicę. Opłucz i oczyść mięso.
  2. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umieść w garnku i zalej wodą.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i płucka.
  4. Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut.
  5. Po ugotowaniu odcedź płucka i, gdy ostygną, pokrój w paski. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodając posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Posyp mąką, po czym zalej połową szklanki uprzednio ugotowanego bulionu.
  7. Dopraw sos octem i przyprawami. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Płucka podawaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Możesz podać je także w towarzystwie kromki pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀