W PRL-u były prawdziwym rarytasem. Dzisiaj wielu dostaje gęsiej skórki na samą myśl

Przed laty podroby nie były niczym zaskakującym, a część z nich zamówić można było nawet w dobrych restauracjach. Wśród nich były płucka, które u wielu osób powodują wzdrygnięcie się na samą myśl.

Płucka wieprzowe dawniej był przysmakiemPłucka wieprzowe dawniej był przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu płucka wieprzowe duszone z dodatkiem kwaskowatych składników, jak cytryna, ocet i zioła, były popularnym daniem w polskiej kuchni. Dziś są niemal całkowicie zapomniane; czasem tylko starsi domowi kucharze przypominają sobie o ich istnieniu. Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak sprzed lat, mam sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Przepis na płucka wieprzowe

Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami czy żołądki w delikatnym sosie pojawiają się do dziś w polskich domach. Mniejszą popularnością cieszą się serduszka i ozorki, ale płucka wieprzowe już dawno odeszły do lamusa. Spróbowanie ich może być dla wielu osób wyzwaniem. Ci, którzy się go podjęli, mówią, że zdecydowanie było warto.

Choć płuca nie są uważane za najbardziej dietetyczne mięso, zawierają pewne wartości odżywcze. Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza.

Gulasz z płucek wieprzowych
Gulasz z płucek wieprzowych © canva.com

Płuca wieprzowe były często wykorzystywane w kuchni polskiej ze względu na swoją dostępność i niską cenę. Gotowano je na wiele sposobów, najczęściej duszono z cebulą i przyprawami, podając z kaszą lub ziemniakami. Były też składnikiem farszów do pierogów czy pasztetu. W tym wydaniu przypominają nieco gulasz, dzięki czemu stają się przystępniejsze w smaku.

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść zakupione płucka, usuwając tchawicę. Opłucz i oczyść mięso.
  2. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umieść w garnku i zalej wodą.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i płucka.
  4. Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut.
  5. Po ugotowaniu odcedź płucka i, gdy ostygną, pokrój w paski. Podsmaż na rozgrzanym smalcu, dodając posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Posyp mąką, po czym zalej połową szklanki uprzednio ugotowanego bulionu.
  7. Dopraw sos octem i przyprawami. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Płucka podawaj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki. Możesz podać je także w towarzystwie kromki pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione