Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć

Podroby często uznawane są za produkty drugiej kategorii, za którymi przemawia jedynie niska cena. Z drugiej strony to źródło pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań. Wyśmienitym pomysłem może być gulasz z żołądków indyczych.

ObrazekPyszności - fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Do podrobów, najcenniejszych pod względem odżywczym, należą: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca, a z podrobów drobiowych wyróżnione są: serca, wątróbka i żołądki.

Z żołądków drobiowych możemy wyczarować mnóstwo różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone w delikatnym sosie. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na gulasz z żołądków indyczych.

Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.

Gulasz z żołądków indyczych - przepis

Składniki:

  • 700 g żołądków z indyka
  • 1000 g wody
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchwi
  • 25 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g śmietany kwaśnej 18 proc.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić gulasz z żołądków? To bardzo proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, zalej woda, dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut, aż staną się delikatne i miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żołądki z wody. Wodę, w której gotowały się podroby odstaw. Jeszcze się przyda.

Cebulę, czosnek i marchew obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Następnie dodaj ugotowane żołądki, wlej ok. 0,5 l wywaru po ugotowaniu żołądków, dodaj liście laurowe, ziele angielski i obie papryki.  Gotuję przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj i wlej delikatnie do sosu. Uważaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę.  Gulasz z żołądków możesz podać ryżem lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką. Smacznego!

Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni