Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć

Podroby często uznawane są za produkty drugiej kategorii, za którymi przemawia jedynie niska cena. Z drugiej strony to źródło pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań. Wyśmienitym pomysłem może być gulasz z żołądków indyczych.

ObrazekPyszności - fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Do podrobów, najcenniejszych pod względem odżywczym, należą: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca, a z podrobów drobiowych wyróżnione są: serca, wątróbka i żołądki.

Z żołądków drobiowych możemy wyczarować mnóstwo różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone w delikatnym sosie. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na gulasz z żołądków indyczych.

Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.

Gulasz z żołądków indyczych - przepis

Składniki:

  • 700 g żołądków z indyka
  • 1000 g wody
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchwi
  • 25 g oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g śmietany kwaśnej 18 proc.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić gulasz z żołądków? To bardzo proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, zalej woda, dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut, aż staną się delikatne i miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żołądki z wody. Wodę, w której gotowały się podroby odstaw. Jeszcze się przyda.

Cebulę, czosnek i marchew obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Następnie dodaj ugotowane żołądki, wlej ok. 0,5 l wywaru po ugotowaniu żołądków, dodaj liście laurowe, ziele angielski i obie papryki.  Gotuję przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj i wlej delikatnie do sosu. Uważaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę.  Gulasz z żołądków możesz podać ryżem lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką. Smacznego!

Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥