Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podroby często uznawane są za produkty drugiej kategorii, za którymi przemawia jedynie niska cena. Z drugiej strony to źródło pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań. Wyśmienitym pomysłem może być gulasz z żołądków indyczych.
Do podrobów, najcenniejszych pod względem odżywczym, należą: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca, a z podrobów drobiowych wyróżnione są: serca, wątróbka i żołądki.
Z żołądków drobiowych możemy wyczarować mnóstwo różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone w delikatnym sosie. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na gulasz z żołądków indyczych.
Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.
Gulasz z żołądków indyczych - przepis
Składniki:
- 700 g żołądków z indyka
- 1000 g wody
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchwi
- 25 g oleju
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g śmietany kwaśnej 18 proc.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić gulasz z żołądków? To bardzo proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, zalej woda, dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut, aż staną się delikatne i miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żołądki z wody. Wodę, w której gotowały się podroby odstaw. Jeszcze się przyda.
Cebulę, czosnek i marchew obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Następnie dodaj ugotowane żołądki, wlej ok. 0,5 l wywaru po ugotowaniu żołądków, dodaj liście laurowe, ziele angielski i obie papryki. Gotuję przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj i wlej delikatnie do sosu. Uważaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę. Gulasz z żołądków możesz podać ryżem lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką. Smacznego!
Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.