Najbardziej niedoceniany rodzaj mięsa. Jest zdrowe i smaczne, ale budzi niechęć
Podroby często uznawane są za produkty drugiej kategorii, za którymi przemawia jedynie niska cena. Z drugiej strony to źródło pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Możemy z nich przygotować wiele smacznych dań. Wyśmienitym pomysłem może być gulasz z żołądków indyczych.
12.03.2023 14:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do podrobów, najcenniejszych pod względem odżywczym, należą: wątroba, mózg, nerki, ozory, serca i płuca, a z podrobów drobiowych wyróżnione są: serca, wątróbka i żołądki.
Z żołądków drobiowych możemy wyczarować mnóstwo różnych dań, najlepsze są chyba jednak duszone w delikatnym sosie. Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na gulasz z żołądków indyczych.
Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.
Gulasz z żołądków indyczych - przepis
Składniki:
- 700 g żołądków z indyka
- 1000 g wody
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchwi
- 25 g oleju
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g śmietany kwaśnej 18 proc.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić gulasz z żołądków? To bardzo proste. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, zalej woda, dopraw solą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut, aż staną się delikatne i miękkie. Po ugotowaniu wyjmij żołądki z wody. Wodę, w której gotowały się podroby odstaw. Jeszcze się przyda.
Cebulę, czosnek i marchew obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Następnie dodaj ugotowane żołądki, wlej ok. 0,5 l wywaru po ugotowaniu żołądków, dodaj liście laurowe, ziele angielski i obie papryki. Gotuję przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj i wlej delikatnie do sosu. Uważaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę. Gulasz z żołądków możesz podać ryżem lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką. Smacznego!
Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.