Kurczak wychodzi mięciutki, a sos kremowy i pyszny. Na Kaszubach to prawdziwy hit

Kaszubska kuchnia to nie tylko śledzie pod różnymi postaciami. To danie obowiązkowo gości na weselach i komuniach, bijąc na głowę nawet kotlety. Wyjątkowa potrawka zjedna sobie fanów również poza Pomorzem.

Potrawka z kurczaka zaskakuje smakiemPotrawka z kurczaka zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Delikatne, mięciutkie mięso z kurczaka, zanurzone w słodko-kwaśnym sosem to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie kaszubską kuchnię. To dowód na to, że nie potrzebne są wymyślne dodatki i skomplikowane receptury, by wyczarować coś pysznego. W tym przepisie główną rolę pełnią rodzynki. Choć te owoce są przedmiotem sporów, podobnie jak w przypadku sernika, w tej kompozycji sprawdzają się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Kaszubskie frékasë

Dawniej na Kaszubach żywiono się skromnie, korzystając z tego, co akurat dała ziemia. Dlatego też tradycyjna potrawka z kury, znana jako ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), pojawiała się na kaszubskich stołach jedynie podczas ważnych wydarzeń rodzinnych. Rosół był serwowany jako pierwsze danie, a po nim następowała potrawka z gotowanego kurczaka z białym sosem aromatyzowanym agrestem lub rodzynkami.

Potrawka z rodzynkami - Pyszności
Potrawka z rodzynkami - Pyszności © YouTube

Potrawkę podaje się najczęściej w towarzystwie ugotowanego białego ryżu. Najczęściej gospodynie rozkładają go na brzegach talerza, w środku okręgu umieszczając mięso z sosem.

Przepis na potrawkę z kurczaka z rodzynkami

To kaszubskie danie to pochwała prostoty. Przygotowanie to bułka z masłem, bo potrzebujesz tylko kilka prostych produktów. Połączenie kurczaka z delikatnie słodką nutą rodzynek to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 kurczak lub kura z rosołu,
  • 400 ml rosołu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • garść rodzynek,
  • szczypta soli,
  • ryż.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na patelni, a gdy stanie się płynne, dodaj mąkę, aby przygotować zasmażkę.
  2. Powoli dolewaj rosół, nieustannie mieszając, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
  3. Dodaj rodzynki do sosu.
  4. Wymieszaj żółtka z łyżeczką gorącego rosołu i delikatnie wlej do sosu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij sos z ognia.
  5. Przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny, dostosowując smak do własnych preferencji.
  6. Dodaj do sosu kurczaka, który wcześniej został pokrojony lub rozdarty na mniejsze kawałki.
  7. Serwuj danie z ugotowanym ryżem.

Pyszna i prosta kaszubska potrawka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"