Kulinarna Stolica PolskiKurczak wychodzi mięciutki, a sos kremowy i pyszny. Na Kaszubach to prawdziwy hit

Kurczak wychodzi mięciutki, a sos kremowy i pyszny. Na Kaszubach to prawdziwy hit

Kaszubska kuchnia to nie tylko śledzie pod różnymi postaciami. To danie obowiązkowo gości na weselach i komuniach, bijąc na głowę nawet kotlety. Wyjątkowa potrawka zjedna sobie fanów również poza Pomorzem.

Potrawka z kurczaka zaskakuje smakiem
Potrawka z kurczaka zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delikatne, mięciutkie mięso z kurczaka, zanurzone w słodko-kwaśnym sosem to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie kaszubską kuchnię. To dowód na to, że nie potrzebne są wymyślne dodatki i skomplikowane receptury, by wyczarować coś pysznego. W tym przepisie główną rolę pełnią rodzynki. Choć te owoce są przedmiotem sporów, podobnie jak w przypadku sernika, w tej kompozycji sprawdzają się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Kaszubskie frékasë

Dawniej na Kaszubach żywiono się skromnie, korzystając z tego, co akurat dała ziemia. Dlatego też tradycyjna potrawka z kury, znana jako ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), pojawiała się na kaszubskich stołach jedynie podczas ważnych wydarzeń rodzinnych. Rosół był serwowany jako pierwsze danie, a po nim następowała potrawka z gotowanego kurczaka z białym sosem aromatyzowanym agrestem lub rodzynkami.

Potrawka z rodzynkami - Pyszności
Potrawka z rodzynkami - Pyszności© YouTube

Potrawkę podaje się najczęściej w towarzystwie ugotowanego białego ryżu. Najczęściej gospodynie rozkładają go na brzegach talerza, w środku okręgu umieszczając mięso z sosem.

Przepis na potrawkę z kurczaka z rodzynkami

To kaszubskie danie to pochwała prostoty. Przygotowanie to bułka z masłem, bo potrzebujesz tylko kilka prostych produktów. Połączenie kurczaka z delikatnie słodką nutą rodzynek to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 kurczak lub kura z rosołu,
  • 400 ml rosołu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • garść rodzynek,
  • szczypta soli,
  • ryż.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na patelni, a gdy stanie się płynne, dodaj mąkę, aby przygotować zasmażkę.
  2. Powoli dolewaj rosół, nieustannie mieszając, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
  3. Dodaj rodzynki do sosu.
  4. Wymieszaj żółtka z łyżeczką gorącego rosołu i delikatnie wlej do sosu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij sos z ognia.
  5. Przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny, dostosowując smak do własnych preferencji.
  6. Dodaj do sosu kurczaka, który wcześniej został pokrojony lub rozdarty na mniejsze kawałki.
  7. Serwuj danie z ugotowanym ryżem.

Pyszna i prosta kaszubska potrawka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie