Kurczak wychodzi mięciutki, a sos kremowy i pyszny. Na Kaszubach to prawdziwy hit
Kaszubska kuchnia to nie tylko śledzie pod różnymi postaciami. To danie obowiązkowo gości na weselach i komuniach, bijąc na głowę nawet kotlety. Wyjątkowa potrawka zjedna sobie fanów również poza Pomorzem.
Delikatne, mięciutkie mięso z kurczaka, zanurzone w słodko-kwaśnym sosem to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie kaszubską kuchnię. To dowód na to, że nie potrzebne są wymyślne dodatki i skomplikowane receptury, by wyczarować coś pysznego. W tym przepisie główną rolę pełnią rodzynki. Choć te owoce są przedmiotem sporów, podobnie jak w przypadku sernika, w tej kompozycji sprawdzają się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad
Kaszubskie frékasë
Dawniej na Kaszubach żywiono się skromnie, korzystając z tego, co akurat dała ziemia. Dlatego też tradycyjna potrawka z kury, znana jako ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), pojawiała się na kaszubskich stołach jedynie podczas ważnych wydarzeń rodzinnych. Rosół był serwowany jako pierwsze danie, a po nim następowała potrawka z gotowanego kurczaka z białym sosem aromatyzowanym agrestem lub rodzynkami.
Potrawkę podaje się najczęściej w towarzystwie ugotowanego białego ryżu. Najczęściej gospodynie rozkładają go na brzegach talerza, w środku okręgu umieszczając mięso z sosem.
Przepis na potrawkę z kurczaka z rodzynkami
To kaszubskie danie to pochwała prostoty. Przygotowanie to bułka z masłem, bo potrzebujesz tylko kilka prostych produktów. Połączenie kurczaka z delikatnie słodką nutą rodzynek to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
- 1 kurczak lub kura z rosołu,
- 400 ml rosołu,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- garść rodzynek,
- szczypta soli,
- ryż.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło na patelni, a gdy stanie się płynne, dodaj mąkę, aby przygotować zasmażkę.
- Powoli dolewaj rosół, nieustannie mieszając, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
- Dodaj rodzynki do sosu.
- Wymieszaj żółtka z łyżeczką gorącego rosołu i delikatnie wlej do sosu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij sos z ognia.
- Przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny, dostosowując smak do własnych preferencji.
- Dodaj do sosu kurczaka, który wcześniej został pokrojony lub rozdarty na mniejsze kawałki.
- Serwuj danie z ugotowanym ryżem.
Pyszna i prosta kaszubska potrawka jest już gotowa. Smacznego!