PrzepisObiadZapomniane mięso wraca do łask. Tomasz Strzelczyk podpowiada, jak je zrobić

Zapomniane mięso wraca do łask. Tomasz Strzelczyk podpowiada, jak je zrobić

Chociaż dziś w koszykach ląduje przede wszystkim kurczak, indyk i wieprzowina, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na królika. Dawniej często pojawiał się na stole, w szczególności w czasie Świąt.

Królik w delikatnym sosie śmietanowym
Królik w delikatnym sosie śmietanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielkanoc to nie tylko uroczyste śniadanie, ale również rodzinny obiad. Na stół najczęściej wjeżdża wtedy mięso. Ciekawą alternatywą dla pieczeni będzie duszony królik. Wie o tym Tomasz Strzelczyk, który zachęca, by królika jadać nie tylko od święta. Zaskoczy smakiem, delikatnością i właściwościami odżywczymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Baba wielkanocna bez grama cukru. Na górze oblana majonezem

Mięso królika w Polsce

Do końca XVII wieku mięso z królika nie było szlacheckim rarytasem, a raczej kojarzyło się z biedniejszą warstwą społeczną. Zmienił to król August II Sas, który wprowadził królika na salony. Coraz śmielej pojawiał się na stołach w wielu domach aż do czasów powojennych. Przepisy przewijały się w wielu książkach kucharskich sprzed wieków. Aż 11 receptur z wykorzystaniem mięsa królika pojawiło się w "Kucharzu doskonałym", napisanym w 1783 roku przez Wojciecha Wielądka.


Później popularność tego produktu stopniowo malała. Chociaż wciąż Polska przodowała w hodowli, to większość mięsa trafiała na eksport. Po II wojnie światowej stawiano na stole inne mięsa, takie jak drób i trzoda chlewna, a ludzie migrowali do miast, porzucając przy tym wiejskie tradycje. Do tego wiele osób zrezygnowało z jedzenia królika, kojarząc go ze zwierzątkiem domowym, a nie mięsem na obiad.

królik
królik© Adobe Stock

Warto jednak wrócić do korzeni i odkryć ten smak na nowo. Mięso jest delikatne, ma dużo łatwo przyswajalnego białka i mało tłuszczu. Jest lekkostrawne, dzięki czemu sprawdzi się również w diecie osób starszych oraz dzieci. Mięso z królika jest dobrym źródłem witamin z grupy B (szczególnie B12, niacyny, B6), a także żelaza, cynku, fosforu i potasu.

Królik na Wielkanoc

Do fanów królika należy Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zachęca, by postawić na niego w czasie Świąt Wielkanocnych. W szczególności, gdy mięso coraz częściej znaleźć można nawet w zwykłych supermarketach.

— Cała Polska się wychowywała na królikach. Coraz częściej w sklepach pojawia się królik, ale nie oszukujmy się, tani nie jest. Nie każdy może sobie pozwolić na taką tuszkę królika, by później przerobić go na pasztet. Ale idzie to w dobrym kierunku — mówi Tomasz Strzelczyk.

Znany kucharz podpowiada, by królika upiec w całości lub przerobić na pasztet. Sam najchętniej stawia na inną formę.

—  Zdecydowanie najlepszy jest duszony w śmietanie. To niepowtarzalny smak, najlepszy. Rozpływa się w ustach — opowiada ekspert.

Jak zrobić królika w śmietanie?

Królik w śmietanie to danie idealne na specjalne okazje i zwykłe obiady. To przepis, który wprowadzi do codziennej kuchni zapomnianą polską tradycję i zaskoczy gości smakiem.

Pyszny królik w śmietanie
Pyszny królik w śmietanie© Adobe Stock

Składniki:

  • 1 królik (tuszka),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g marchewki,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • natka pietruszki,
  • świeży tymianek,
  • olej,
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę podziel na mniejsze części i opłucz.
  2. Przełóż do garnka, dodaj łyżkę soli i zalej zimną wodą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Wyjmij po tym czasie mięso i osusz.
  4. Przypraw królika solą i obtocz w mące, strzepując jej nadmiar.
  5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż dobrze mięso z królika.
  6. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj kurkumę, sos sojowy, tymianek oraz pieprz i zagotuj.
  7. Do garnka z wodą i przyprawami dodaj obsmażone mięso.
  8. Na patelni po króliku podsmaż czosnek oraz cebulę. Podlej szklanką wody, zagotuj i dodaj do garnka z mięsem.
  9. Dorzuć pokrojoną w plastry marchewkę i gotuj całość przez ok. 45 minut na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
  10. Dodaj śmietankę, natkę pietruszki oraz tymianek i zagotuj. W razie potrzeby zagęść sos odrobiną mąki rozprowadzonej w wywarze.

Duszonego królika serwuj z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjekrólik

Wybrane dla Ciebie