PrzepisDeseryW osiedlowym sklepiku to hit. Rajskie mleczko na waflach robię sama w domu

W osiedlowym sklepiku to hit. Rajskie mleczko na waflach robię sama w domu

Są proste w przygotowaniu i wymagają kilku niedrogich składników. Wafle z pianką i galaretką to przysmak sprzed lat, który do dziś gości w moim domu.

Wafle z pianką i galaretką
Wafle z pianką i galaretką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedyś w osiedlowym sklepiku można je było kupić na kilogramy. Dzieci z osiedla wychodziły z woreczkami wypełnionymi waflami, by zajadać je na pobliskiej ławce. Klejące się ręce wycierano w spodnie i ruszano dalej na plac zabaw. Wafle z pianką pojawiały się także na niedzielnym podwieczorku u babci. W moim regionie mówiono na nie "rajskie mleczko" i chociaż coraz trudniej znaleźć je w sklepach, to z łatwością słodkie wafle z pianką i galaretką można zrobić w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Wafle z pianką i galaretką

Kiedy w sklepach wybór słodkości nie był tak obszerny, a opakowania zagranicznych marek łakoci były rarytasem, ciastka na wagę cieszyły się największym powodzeniem. Ekspedientki cierpliwie nakładały ciastka z dużych opakowań do małych woreczków. Wśród takich przysmaków był wafle z pianką i galaretką.

Wafle z pianką
Wafle z pianką© Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Rajskie mleczko to deser dla małych i dużych łasuchów. Są proste w przygotowaniu i tanie, a i tak robią wrażenie na gościach. Kolor galaretki można wybrać dowolnie. Można też mieszać: użyć dwóch czerwonych, jednej zielonej i jednej żółtej. Ogranicza nas tylko fantazja.

Składniki:

  • 2 wafle tortowe,
  • 4 galaretki (2 czerwone),
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30 proc.,

Sposób przygotowania:

  1. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść jedną galaretkę i odstaw do wystudzenia.
  2. Do garnka lub miski wlej 2 szklanki wrzątki i rozpuść 2 galaretki. Odstaw do stężenia.
  3. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  4. Do ubitej śmietany wlej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj.
  5. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia. W razie potrzeby dotnij wafle.
  6. Na dnie połóż jeden wafel, dodaj masę śmietankową i wyrównaj. Odstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
  7. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka. Ponownie odstaw do lodówki.
  8. Ostatnią galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody.
  9. Ubij z cukrem pudrem pozostałą śmietanę, dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
  10. Wylej do formy, przykryj drugim waflem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Nie spiesz się z jedzeniem, całość musi dobrze stężeć. Gotowe wafle pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!

przepiswafledomowe wafle

Wybrane dla Ciebie