W osiedlowym sklepiku to hit. Rajskie mleczko na waflach robię sama w domu
Są proste w przygotowaniu i wymagają kilku niedrogich składników. Wafle z pianką i galaretką to przysmak sprzed lat, który do dziś gości w moim domu.
Kiedyś w osiedlowym sklepiku można je było kupić na kilogramy. Dzieci z osiedla wychodziły z woreczkami wypełnionymi waflami, by zajadać je na pobliskiej ławce. Klejące się ręce wycierano w spodnie i ruszano dalej na plac zabaw. Wafle z pianką pojawiały się także na niedzielnym podwieczorku u babci. W moim regionie mówiono na nie "rajskie mleczko" i chociaż coraz trudniej znaleźć je w sklepach, to z łatwością słodkie wafle z pianką i galaretką można zrobić w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz
Wafle z pianką i galaretką
Kiedy w sklepach wybór słodkości nie był tak obszerny, a opakowania zagranicznych marek łakoci były rarytasem, ciastka na wagę cieszyły się największym powodzeniem. Ekspedientki cierpliwie nakładały ciastka z dużych opakowań do małych woreczków. Wśród takich przysmaków był wafle z pianką i galaretką.
Rajskie mleczko to deser dla małych i dużych łasuchów. Są proste w przygotowaniu i tanie, a i tak robią wrażenie na gościach. Kolor galaretki można wybrać dowolnie. Można też mieszać: użyć dwóch czerwonych, jednej zielonej i jednej żółtej. Ogranicza nas tylko fantazja.
Składniki:
- 2 wafle tortowe,
- 4 galaretki (2 czerwone),
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietany 30 proc.,
Sposób przygotowania:
- W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść jedną galaretkę i odstaw do wystudzenia.
- Do garnka lub miski wlej 2 szklanki wrzątki i rozpuść 2 galaretki. Odstaw do stężenia.
- Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
- Do ubitej śmietany wlej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj.
- Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia. W razie potrzeby dotnij wafle.
- Na dnie połóż jeden wafel, dodaj masę śmietankową i wyrównaj. Odstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
- Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka. Ponownie odstaw do lodówki.
- Ostatnią galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody.
- Ubij z cukrem pudrem pozostałą śmietanę, dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
- Wylej do formy, przykryj drugim waflem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Nie spiesz się z jedzeniem, całość musi dobrze stężeć. Gotowe wafle pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!