W osiedlowym sklepiku to hit. Rajskie mleczko na waflach robię sama w domu

Są proste w przygotowaniu i wymagają kilku niedrogich składników. Wafle z pianką i galaretką to przysmak sprzed lat, który do dziś gości w moim domu.

Wafle z pianką i galaretkąWafle z pianką i galaretką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś w osiedlowym sklepiku można je było kupić na kilogramy. Dzieci z osiedla wychodziły z woreczkami wypełnionymi waflami, by zajadać je na pobliskiej ławce. Klejące się ręce wycierano w spodnie i ruszano dalej na plac zabaw. Wafle z pianką pojawiały się także na niedzielnym podwieczorku u babci. W moim regionie mówiono na nie "rajskie mleczko" i chociaż coraz trudniej znaleźć je w sklepach, to z łatwością słodkie wafle z pianką i galaretką można zrobić w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Wafle z pianką i galaretką

Kiedy w sklepach wybór słodkości nie był tak obszerny, a opakowania zagranicznych marek łakoci były rarytasem, ciastka na wagę cieszyły się największym powodzeniem. Ekspedientki cierpliwie nakładały ciastka z dużych opakowań do małych woreczków. Wśród takich przysmaków był wafle z pianką i galaretką.

Wafle z pianką
Wafle z pianką © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Rajskie mleczko to deser dla małych i dużych łasuchów. Są proste w przygotowaniu i tanie, a i tak robią wrażenie na gościach. Kolor galaretki można wybrać dowolnie. Można też mieszać: użyć dwóch czerwonych, jednej zielonej i jednej żółtej. Ogranicza nas tylko fantazja.

Składniki:

  • 2 wafle tortowe,
  • 4 galaretki (2 czerwone),
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30 proc.,

Sposób przygotowania:

  1. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść jedną galaretkę i odstaw do wystudzenia.
  2. Do garnka lub miski wlej 2 szklanki wrzątki i rozpuść 2 galaretki. Odstaw do stężenia.
  3. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  4. Do ubitej śmietany wlej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj.
  5. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia. W razie potrzeby dotnij wafle.
  6. Na dnie połóż jeden wafel, dodaj masę śmietankową i wyrównaj. Odstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
  7. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka. Ponownie odstaw do lodówki.
  8. Ostatnią galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody.
  9. Ubij z cukrem pudrem pozostałą śmietanę, dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
  10. Wylej do formy, przykryj drugim waflem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Nie spiesz się z jedzeniem, całość musi dobrze stężeć. Gotowe wafle pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯