W osiedlowym sklepiku to hit. Rajskie mleczko na waflach robię sama w domu

Są proste w przygotowaniu i wymagają kilku niedrogich składników. Wafle z pianką i galaretką to przysmak sprzed lat, który do dziś gości w moim domu.

Wafle z pianką i galaretkąWafle z pianką i galaretką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś w osiedlowym sklepiku można je było kupić na kilogramy. Dzieci z osiedla wychodziły z woreczkami wypełnionymi waflami, by zajadać je na pobliskiej ławce. Klejące się ręce wycierano w spodnie i ruszano dalej na plac zabaw. Wafle z pianką pojawiały się także na niedzielnym podwieczorku u babci. W moim regionie mówiono na nie "rajskie mleczko" i chociaż coraz trudniej znaleźć je w sklepach, to z łatwością słodkie wafle z pianką i galaretką można zrobić w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Wafle z pianką i galaretką

Kiedy w sklepach wybór słodkości nie był tak obszerny, a opakowania zagranicznych marek łakoci były rarytasem, ciastka na wagę cieszyły się największym powodzeniem. Ekspedientki cierpliwie nakładały ciastka z dużych opakowań do małych woreczków. Wśród takich przysmaków był wafle z pianką i galaretką.

Wafle z pianką
Wafle z pianką © Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Rajskie mleczko to deser dla małych i dużych łasuchów. Są proste w przygotowaniu i tanie, a i tak robią wrażenie na gościach. Kolor galaretki można wybrać dowolnie. Można też mieszać: użyć dwóch czerwonych, jednej zielonej i jednej żółtej. Ogranicza nas tylko fantazja.

Składniki:

  • 2 wafle tortowe,
  • 4 galaretki (2 czerwone),
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30 proc.,

Sposób przygotowania:

  1. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuść jedną galaretkę i odstaw do wystudzenia.
  2. Do garnka lub miski wlej 2 szklanki wrzątki i rozpuść 2 galaretki. Odstaw do stężenia.
  3. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  4. Do ubitej śmietany wlej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj.
  5. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia. W razie potrzeby dotnij wafle.
  6. Na dnie połóż jeden wafel, dodaj masę śmietankową i wyrównaj. Odstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
  7. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka. Ponownie odstaw do lodówki.
  8. Ostatnią galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody.
  9. Ubij z cukrem pudrem pozostałą śmietanę, dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
  10. Wylej do formy, przykryj drugim waflem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Nie spiesz się z jedzeniem, całość musi dobrze stężeć. Gotowe wafle pokrój na mniejsze kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem