Żadne racuchy czy naleśniki. Mieszam 3 składniki i mam furę jeszcze lepszych placków

Słodkie śniadanie, szybki podwieczorek czy przekąska do lunchboxa - te placuszki sprawdzą się na wiele okazji. Wystarczy zamieszać trzy składniki, usmażyć i zajadać ze smakiem.

Placuszki z kaszy mannyPlacuszki z kaszy manny
Źródło zdjęć: © Pexels
Ewa Malinowska

Dawniej wszyscy zajadali się amerykańskimi pancakes'ami na proszku do pieczenia. W ostatnim czasie popularnością cieszyły się placuszki z serka wiejskiego, ale ten przepis zdecydowanie ma potencjał, by przejąć pałeczkę. Bazą jest tutaj kasza manna, znana raczej z przedszkolnych deserów czy kotletów mielonych. W tych placuszkach sprawdzi się jednak znakomicie, podbijając sytość i wartości odżywcze dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Placki z kaszy manny

Bazą tych placków nie jest mąka, a kasza manna. Powstaje ona z przemiału pszenicy zwyczajnej. Jest lekkostrawna, zawiera witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz minerały, takie jak żelazo i potas. Zawiera także błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Przed dodaniem do placków należy ją moczyć, aby zmiękła. W przypadku zwykłej kaszy manny zajmuje to ok. 30 minut, ale wybór kaszki błyskawicznej skraca ten czas.

Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny © Licencjodawca

Placuszki z kaszy manny są niezwykle delikatne i puszyste, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Pokochają je dzieci, po dokładkę sięgną dorośli. Są lekkie, pożywne i nietłuste, dzięki czemu będą smacznym uzupełnieniem zbilansowanej diety.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp kaszę, zalej ją mlekiem i odstaw na pół godziny. Mleko powinno całkowicie wsiąknąć.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Możesz połowę cukru zastąpić cukrem z wanilią, aby dodać plackom więcej aromatu.
  4. Do białek dodaj żółtka i wymieszaj przy pomocy łyżki.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, rozprowadzając go po powierzchni. Najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
  6. Wykładaj porcje masy i smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią.

Placuszki z kaszy manny podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj syrop klonowy lub płynny miód i świeże owoce. Możesz je również oprószyć cukrem pudrem, podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀