PrzepisŚniadanieŻadne racuchy czy naleśniki. Mieszam 3 składniki i mam furę jeszcze lepszych placków

Żadne racuchy czy naleśniki. Mieszam 3 składniki i mam furę jeszcze lepszych placków

Słodkie śniadanie, szybki podwieczorek czy przekąska do lunchboxa - te placuszki sprawdzą się na wiele okazji. Wystarczy zamieszać trzy składniki, usmażyć i zajadać ze smakiem.

Placuszki z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny
Źródło zdjęć: © Pexels

Dawniej wszyscy zajadali się amerykańskimi pancakes'ami na proszku do pieczenia. W ostatnim czasie popularnością cieszyły się placuszki z serka wiejskiego, ale ten przepis zdecydowanie ma potencjał, by przejąć pałeczkę. Bazą jest tutaj kasza manna, znana raczej z przedszkolnych deserów czy kotletów mielonych. W tych placuszkach sprawdzi się jednak znakomicie, podbijając sytość i wartości odżywcze dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Placki z kaszy manny

Bazą tych placków nie jest mąka, a kasza manna. Powstaje ona z przemiału pszenicy zwyczajnej. Jest lekkostrawna, zawiera witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz minerały, takie jak żelazo i potas. Zawiera także błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Przed dodaniem do placków należy ją moczyć, aby zmiękła. W przypadku zwykłej kaszy manny zajmuje to ok. 30 minut, ale wybór kaszki błyskawicznej skraca ten czas.

Placki z kaszy manny
Placki z kaszy manny© Licencjodawca

Placuszki z kaszy manny są niezwykle delikatne i puszyste, dzięki czemu rozpływają się w ustach. Pokochają je dzieci, po dokładkę sięgną dorośli. Są lekkie, pożywne i nietłuste, dzięki czemu będą smacznym uzupełnieniem zbilansowanej diety.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp kaszę, zalej ją mlekiem i odstaw na pół godziny. Mleko powinno całkowicie wsiąknąć.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Możesz połowę cukru zastąpić cukrem z wanilią, aby dodać plackom więcej aromatu.
  4. Do białek dodaj żółtka i wymieszaj przy pomocy łyżki.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, rozprowadzając go po powierzchni. Najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
  6. Wykładaj porcje masy i smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią.

Placuszki z kaszy manny podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj syrop klonowy lub płynny miód i świeże owoce. Możesz je również oprószyć cukrem pudrem, podać z dżemem lub czekoladą. Smacznego!

przepisInspiracjekasza manna

Wybrane dla Ciebie