Pszczelarz tłumaczy. Najgorsze miejsce na trzymanie miodu, zmienia się w bezwartościowy słodzik

Miód, ten płynny złoty skarb natury, cieszy nasze podniebienie i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jednak, aby w pełni cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi, należy go odpowiednio przechowywać.

Pszczelarz radzi, gdzie najlepiej trzymać miódPszczelarz radzi, gdzie najlepiej trzymać miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok
Marcin Michałowski

Miód od wieków uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Jego słodki smak, właściwości zdrowotne i niemal nieograniczona trwałość sprawiają, że często gości w naszych domach. Jednak nie każdy wie, że niewłaściwe przechowywanie miodu może pozbawić go cennych właściwości, a nawet przekształcić w produkt pozbawiony wartości odżywczych. Pszczelarz Wojciech Margowniczy z Wąchocka dzieli się wiedzą na temat tego, gdzie najlepiej trzymać miód, aby cieszyć się jego pełnym potencjałem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Najgorsze miejsce na trzymanie miodu

Choć wydawać by się mogło, że miód można przechowywać wszędzie, w praktyce wiele miejsc, w których go trzymamy, jest dalekie od idealnych. Jednym z najczęstszych błędów jest przechowywanie miodu w szafkach kuchennych, zwłaszcza tych znajdujących się blisko źródeł ciepła, takich jak kuchenka gazowa czy piekarnik. Para i ciepło unoszące się podczas gotowania mogą negatywnie wpływać na skład chemiczny miodu.

Pszczelarz Wojciech Margowniczy podkreśla, że temperatura pokojowa, która często waha się od 20 do 25 stopni Celsjusza, nie zawsze jest odpowiednia dla przechowywania miodu. Miód narażony na działanie ciepła może zacząć tracić swoje prozdrowotne właściwości. Co więcej, w wyniku długotrwałego wystawienia na wysokie temperatury w miodzie wytwarza się substancja hydroksymetylofurfural (HMF), która nie tylko obniża jego jakość, ale również może być szkodliwa dla zdrowia.

Gdzie najlepiej przechowywać miód?

Aby miód zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w miejscach, które są chłodne, suche i zacienione. Najlepszym wyborem będzie spiżarnia, piwniczka lub dolna półka lodówki. Optymalna temperatura dla miodu to poniżej 18 stopni Celsjusza, co często znajduje się na etykietach słoików.

Szczególną uwagę na odpowiednie przechowywanie należy zwrócić w przypadku miodów takich jak rzepakowy, nawłociowy, wczesny i wielokwiatowy. Te rodzaje miodu mają tendencję do fermentacji, zwłaszcza jeśli zawierają zbyt dużo wody. Przechowywanie ich w lodówce pomaga zapobiegać temu procesowi. Nawet jeśli miód został odwirowany zbyt wcześnie, niska temperatura skutecznie uniemożliwia fermentację.

Czy miód rzeczywiście jest niezniszczalny?

Miód od dawna uchodzi za produkt, który nigdy się nie psuje. Rzeczywistość jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Miód może ulec zepsuciu w dwóch przypadkach.

Pierwszym jest fermentacja, która występuje, gdy miód zawiera zbyt dużo wody. Taki produkt zaczyna pienić się i wydzielać charakterystyczny zapach alkoholu. Drugim przypadkiem jest długotrwałe przechowywanie miodu w wysokich temperaturach, co prowadzi do powstania hydroksymetylofurfuralu. Substancja ta nie tylko obniża jakość miodu, ale w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Jak przechowywać miód, by służył zdrowiu?

Pamiętajmy, że miód najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, z dala od światła słonecznego i źródeł ciepła. W przypadku większych ilości, warto podzielić miód na mniejsze porcje i przechowywać je w różnych miejscach, np. w lodówce i spiżarni. Dzięki temu możemy uniknąć ryzyka utraty jego wartości odżywczych.

Unikajmy również częstego otwierania słoika i wystawiania miodu na działanie wilgoci, która sprzyja procesowi fermentacji. Pamiętajmy, że nawet drobne zaniedbania w przechowywaniu mogą zniweczyć prozdrowotne właściwości miodu, zmieniając go w zwykły słodzik.

Miód to nie tylko pyszny dodatek do potraw i napojów, ale przede wszystkim cenny produkt o licznych właściwościach zdrowotnych. Aby jednak cieszyć się jego pełnym potencjałem, warto zadbać o właściwe warunki przechowywania. Trzymanie miodu w lodówce, spiżarni lub piwniczce pozwoli zachować jego unikalny smak i korzyści zdrowotne. Unikajmy natomiast miejsc blisko źródeł ciepła, które mogą sprawić, że miód straci swoje właściwości i stanie się jedynie bezwartościowym słodzikiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej