Wypij koniecznie po kolacji wigilijnej. Szybko ukoi ciężko pracujące jelita
To nieoceniony napój po Wigilii, ale warto sięgać po niego przez cały rok. Przygotujesz go za grosze, a twój organizm szybko ci się odwdzięczy. Woda imbirowa na stałe powinna wejść do twojego menu.
O właściwościach zdrowotnych imbiru można długo pisać. Niepozorny korzeń skrywa w sobie całą moc składników odżywczych i związków, które korzystnie wpłyną na zdrowie. Szklanka naparu z imbiru może przynieść ulgę zwłaszcza po obfitej kolacji wigilijnej. Oczywiście, aby zapobiec problemom żołądkowym, najlepiej jest po prostu zachować umiar. Nie zawsze jest to jednak łatwe w czasie Świąt. Gdy przesadzisz z liczbą pierogów i makowca, postaw na wodę imbirową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sposób na ukojenie jelit
Święta to czas spotkań rodzinnych, pysznych potraw i radosnej atmosfery. Niestety, obfite wigilijne wieczerze często prowadzą do uczucia ciężkości, wzdęć i zgagi. Zamiast sięgać po leki, warto poznać naturalne sposoby łagodzenia dolegliwości. Z pomocą przychodzi wtedy nieodzowny składniki zimowych herbat - imbir.
Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia rozkładanie pokarmu i zapobiega uczuciu ciężkości w żołądku. Działa także rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i tym samym łagodząc bolesne wzdęcia. Substancje czynne zawarte w imbirze mają działanie przeciwwymiotne, co jest szczególnie przydatne w przypadku uczucia mdłości po przejedzeniu.
Woda imbirowa
Imbir dodawać można do różnych potraw, wrzucać do herbaty lub przygotować wodę imbirową. Wypita po obfitej kolacji wigilijnej pomoże zapobiec przykrym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Otuli jelita, wspomoże ich pracę, a przy tym całkiem nieźle smakuje.
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru,
- 1,5 litra wody,
- sok z cytryny,
- miód (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Imbir obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ilość dopasuj do własnych preferencji. Im więcej dodasz, tym ostrzejszy będzie napój.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj imbir i gotuj całość przez ok. 10-15 minut.
- Zdejmij garnek z palnika i odstaw, by nieco wystygł.
- Dodaj sok z cytryny oraz opcjonalnie odrobinę miodu, by osłodzić napój.
Tak przygotowany napar wypij przed śniadaniem lub sięgnij po kolacji, aby wspomóc pracę jelit. Możesz pić go na ciepło i na zimno. Smacznego!