Gniecie cię w żołądku po jedzeniu? Zaparz zamiast herbaty i wypij, działa lepiej niż mięta

Właściwości lecznicze tego krzewu znano już w średniowieczu. Napary z liści, owoców, okłady z kory i korzeni stosowano na malarię i żółtaczkę. W XVII w. w Anglii leczono nimi choroby wątroby. Owoce, które przypominają podłużne, czerwone jagody nazywane są polską cytryną lub cytryną północy, ponieważ w 100 g zawierają aż 80 mg witaminy C.

Napar możesz przygotować z suszonych owoców i liści berberysuNapar możesz przygotować z suszonych owoców i liści berberysu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Berberys rośnie naturalnie na obrzeżach polskich lasów mieszanych. Ten niepozorny krzew praktycznie w całości ma zastosowanie zdrowotne. Zarówno w liściach, jak i w owocach, korzeniach oraz korze znajduje się berberyna – alkaloid, który łagodzi dolegliwości trawienne, ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Napar z liści berberysu przeciwdziała także cukrzycy i pomaga zasnąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Kiedy zbierać liście i owoce berberysu?

Ten ciernisty krzew pojawia się w parkach jako roślina ozdobna. Piękne, żółte kwiaty rozkwitają w maju i czerwcu. To znak, że można już zebrać liście berberysu. Jesienią kwiaty zamieniają się w bardzo kwaśne, czerwone owoce. Można je zbierać, gdy w pełni dojrzeją, czyli na przełomie sierpnia i września.

Owoce i liście doskonale nadają się do suszenia. W takiej formie są najczęściej dostępne w sklepach i aptekach. Obecnie, ze względu na zmniejszającą się liczbę krzewów w Polsce, nie pozyskuje się już kory i korzeni krzewu.

Jak stosować berberys?

Napar z liści berberysu przynosi natychmiastową ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Łagodzi bóle żołądka i pomaga zniwelować uczucie przepełnienia, które często występuje po zjedzeniu dużej ilości kapusty i strączków. Może przynieść ratunek po kolacji wigilijnej, na której trudno się oprzeć pierogom z kapustą i grzybami czy kapuście z grochem. Jest wskazany dla osób borykających się z brakiem apetytu, chorobą wątroby i kamicą żółciową.

Jak przygotować napar?

Na jeden kubek naparu potrzebna jest 1 łyżeczka suszu – możesz zaparzać owoce lub liście. Zalej je gorącą wodą (95-100 stopni Celsjusz) i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wyjmij zaparzacz z suszem lub przecedź napar przez sitko. Napój można pić 2-3 razy dziennie po pół filiżanki.

Kto powinien uważać na berberys?

Spożywanie naparu z owoców i liści berberysu jest zdrowe, jednak u dzieci i kobiet w ciąży może powodować nudności lub biegunkę. Ze względu na brak badań, również kobiety karmiące piersią nie powinny pić berberysu. Chociaż napar pomaga utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, osoby, które mają stwierdzoną chorobę wątroby lub na stałe przyjmują leki, powinny się skonsultować z lekarzem.

Nie tylko napar, ale także nalewka i przecier

Po owoce berberysu można sięgnąć także przy okazji przygotowywania domowych przetworów. Bogate w witaminę C jagody doskonale sprawdzają się w dżemach, marmoladach i sokach. Z ich udziałem można przygotować domowe trunki, na przykład wino, nalewkę lub likier. Na Kaukazie zmielone suszone owoce wykorzystywane są do przyprawiania mięsa, ryb i sosów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie