Gniecie cię w żołądku po jedzeniu? Zaparz zamiast herbaty i wypij, działa lepiej niż mięta
Właściwości lecznicze tego krzewu znano już w średniowieczu. Napary z liści, owoców, okłady z kory i korzeni stosowano na malarię i żółtaczkę. W XVII w. w Anglii leczono nimi choroby wątroby. Owoce, które przypominają podłużne, czerwone jagody nazywane są polską cytryną lub cytryną północy, ponieważ w 100 g zawierają aż 80 mg witaminy C.
Berberys rośnie naturalnie na obrzeżach polskich lasów mieszanych. Ten niepozorny krzew praktycznie w całości ma zastosowanie zdrowotne. Zarówno w liściach, jak i w owocach, korzeniach oraz korze znajduje się berberyna – alkaloid, który łagodzi dolegliwości trawienne, ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Napar z liści berberysu przeciwdziała także cukrzycy i pomaga zasnąć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?
Kiedy zbierać liście i owoce berberysu?
Ten ciernisty krzew pojawia się w parkach jako roślina ozdobna. Piękne, żółte kwiaty rozkwitają w maju i czerwcu. To znak, że można już zebrać liście berberysu. Jesienią kwiaty zamieniają się w bardzo kwaśne, czerwone owoce. Można je zbierać, gdy w pełni dojrzeją, czyli na przełomie sierpnia i września.
Owoce i liście doskonale nadają się do suszenia. W takiej formie są najczęściej dostępne w sklepach i aptekach. Obecnie, ze względu na zmniejszającą się liczbę krzewów w Polsce, nie pozyskuje się już kory i korzeni krzewu.
Jak stosować berberys?
Napar z liści berberysu przynosi natychmiastową ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Łagodzi bóle żołądka i pomaga zniwelować uczucie przepełnienia, które często występuje po zjedzeniu dużej ilości kapusty i strączków. Może przynieść ratunek po kolacji wigilijnej, na której trudno się oprzeć pierogom z kapustą i grzybami czy kapuście z grochem. Jest wskazany dla osób borykających się z brakiem apetytu, chorobą wątroby i kamicą żółciową.
Jak przygotować napar?
Na jeden kubek naparu potrzebna jest 1 łyżeczka suszu – możesz zaparzać owoce lub liście. Zalej je gorącą wodą (95-100 stopni Celsjusz) i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wyjmij zaparzacz z suszem lub przecedź napar przez sitko. Napój można pić 2-3 razy dziennie po pół filiżanki.
Kto powinien uważać na berberys?
Spożywanie naparu z owoców i liści berberysu jest zdrowe, jednak u dzieci i kobiet w ciąży może powodować nudności lub biegunkę. Ze względu na brak badań, również kobiety karmiące piersią nie powinny pić berberysu. Chociaż napar pomaga utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, osoby, które mają stwierdzoną chorobę wątroby lub na stałe przyjmują leki, powinny się skonsultować z lekarzem.
Nie tylko napar, ale także nalewka i przecier
Po owoce berberysu można sięgnąć także przy okazji przygotowywania domowych przetworów. Bogate w witaminę C jagody doskonale sprawdzają się w dżemach, marmoladach i sokach. Z ich udziałem można przygotować domowe trunki, na przykład wino, nalewkę lub likier. Na Kaukazie zmielone suszone owoce wykorzystywane są do przyprawiania mięsa, ryb i sosów.