Gniecie cię w żołądku po jedzeniu? Zaparz zamiast herbaty i wypij, działa lepiej niż mięta

Właściwości lecznicze tego krzewu znano już w średniowieczu. Napary z liści, owoców, okłady z kory i korzeni stosowano na malarię i żółtaczkę. W XVII w. w Anglii leczono nimi choroby wątroby. Owoce, które przypominają podłużne, czerwone jagody nazywane są polską cytryną lub cytryną północy, ponieważ w 100 g zawierają aż 80 mg witaminy C.

Napar możesz przygotować z suszonych owoców i liści berberysuNapar możesz przygotować z suszonych owoców i liści berberysu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Berberys rośnie naturalnie na obrzeżach polskich lasów mieszanych. Ten niepozorny krzew praktycznie w całości ma zastosowanie zdrowotne. Zarówno w liściach, jak i w owocach, korzeniach oraz korze znajduje się berberyna – alkaloid, który łagodzi dolegliwości trawienne, ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Napar z liści berberysu przeciwdziała także cukrzycy i pomaga zasnąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Kiedy zbierać liście i owoce berberysu?

Ten ciernisty krzew pojawia się w parkach jako roślina ozdobna. Piękne, żółte kwiaty rozkwitają w maju i czerwcu. To znak, że można już zebrać liście berberysu. Jesienią kwiaty zamieniają się w bardzo kwaśne, czerwone owoce. Można je zbierać, gdy w pełni dojrzeją, czyli na przełomie sierpnia i września.

Owoce i liście doskonale nadają się do suszenia. W takiej formie są najczęściej dostępne w sklepach i aptekach. Obecnie, ze względu na zmniejszającą się liczbę krzewów w Polsce, nie pozyskuje się już kory i korzeni krzewu.

Jak stosować berberys?

Napar z liści berberysu przynosi natychmiastową ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Łagodzi bóle żołądka i pomaga zniwelować uczucie przepełnienia, które często występuje po zjedzeniu dużej ilości kapusty i strączków. Może przynieść ratunek po kolacji wigilijnej, na której trudno się oprzeć pierogom z kapustą i grzybami czy kapuście z grochem. Jest wskazany dla osób borykających się z brakiem apetytu, chorobą wątroby i kamicą żółciową.

Jak przygotować napar?

Na jeden kubek naparu potrzebna jest 1 łyżeczka suszu – możesz zaparzać owoce lub liście. Zalej je gorącą wodą (95-100 stopni Celsjusz) i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wyjmij zaparzacz z suszem lub przecedź napar przez sitko. Napój można pić 2-3 razy dziennie po pół filiżanki.

Kto powinien uważać na berberys?

Spożywanie naparu z owoców i liści berberysu jest zdrowe, jednak u dzieci i kobiet w ciąży może powodować nudności lub biegunkę. Ze względu na brak badań, również kobiety karmiące piersią nie powinny pić berberysu. Chociaż napar pomaga utrzymać wątrobę w dobrej kondycji, osoby, które mają stwierdzoną chorobę wątroby lub na stałe przyjmują leki, powinny się skonsultować z lekarzem.

Nie tylko napar, ale także nalewka i przecier

Po owoce berberysu można sięgnąć także przy okazji przygotowywania domowych przetworów. Bogate w witaminę C jagody doskonale sprawdzają się w dżemach, marmoladach i sokach. Z ich udziałem można przygotować domowe trunki, na przykład wino, nalewkę lub likier. Na Kaukazie zmielone suszone owoce wykorzystywane są do przyprawiania mięsa, ryb i sosów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości