Na tej włoskiej wyspie ludzie żyją 100 lat. Sekretem długowieczności jest ziołowy napar
Według danych opublikowanych przez Eurostat 3 maja 2024 roku, wśród liderów długowieczności w Europie, Włosi znajdują się na trzecim miejscu. Statystyki zdecydowanie podnoszą mieszkańcy Sardynii. Ta wyspa jest jedną z 5 niebieskich stref na świecie, gdzie ludzie żyją nawet dłużej niż 100 lat.
Na liście poza Sardynią znajdują się także: wyspa Okinawa w Japonii, Ikaria w Grecji, półwysep Nicoya w Kostaryce i miasto Loma Linda w Kalifornii. Ja jednak wezmę pod lupę zwyczaje mieszkańców słonecznej Italii. Być może receptą na długowieczność okaże się napar, który Sardyńczycy przygotowują z mieszanki 3 ziół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego mieszkańcy Sardynii żyją dłużej?
Obecnie średnia długość życia Sardyńczyków wynosi 85 lat. To o 4 lata więcej niż przewiduje średnia w Europie, którą podaje Eurostat. Dla porównania według danych GUS w Polsce w 2023 roku mężczyźni żyli średnio 74,7 roku, a kobiety – 82 lata. Na Sardynii staruszkowie dożywają nawet 100 lat. Jak to możliwe?
W utrzymaniu dobrej kondycji zdecydowanie pomaga słońce, które zwiększa produkcję i przyswajalność witaminy D. Górzyste tereny sprzyjają aktywności fizycznej. W Sardynii osoby starsze nie spędzają czasu przed telewizorem, tylko na świeżym powietrzu.
Niebagatelne znaczenie dla utrzymania ciała w zdrowiu ma podejście holistyczne. Obok zdrowej diety Sardyńczycy dbają także o życie duchowe i kontakty społeczne.
Co jedzą Sardyńczycy?
Wybory kulinarne mieszkańców włoskiej wyspy trafnie charakteryzuje Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny, w wywiadzie dla Polskiego Radia:
Przede wszystkim widzimy dużą konsumpcję pokarmów pochodzenia roślinnego. (...) W diecie mieszkańców niebieskich stref znajduje się duża ilość warzyw i owoców w postaci świeżej. Pojawiają się też niesolone i niesłodzone orzechy, nasiona, pestki, rośliny strączkowe – jak bób, fasola, ciecierzyca – gruboziarniste produkty zbożowe, duża ilość ziół świeżych i suszonych, a także ryby i owoce morza.
Napój ziołowy z Sardynii
Nie daję gwarancji, że wprowadzenie nawyków żywieniowych mieszkańców Sardynii zapewni ci długowieczność, ale na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję twojego organizmu. Możesz rozpocząć od wprowadzenia naparu z 3 ziół.
Do przygotowania mieszanki potrzebujesz: 2 łyżeczek oregano, 2 łyżeczek szałwii i 2 łyżeczek tymianku. Do naparu możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół.
Zalewasz je wrzątkiem i zaparzasz przez 10 minut. Pijesz małymi łykami maksymalnie 3 razy dziennie. Szklanka naparu po posiłku pozytywnie działa na procesy trawienne. Herbatka może być spożywana na noc.
Jak działa mieszanka szałwii, tymianku i oregano?
Napar z szałwii ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nie bez powodu jest zalecana kobietom karmiącym piersią, w czasie tzw. nawałów. Zawarte w szałwii antyoksydanty pomagają również w walce z wolnymi rodnikami. Zauważono ich pozytywne działanie u chorych na Alzheimera.
Drugi komponent mieszanki – tymianek, nie tylko kusi pięknym aromatem, ale także ma właściwości przeciwutleniające, obniża ciśnienie krwi i wspiera odporność organizmu.
Z kolei oregano wspiera procesy trawienne i działa antygrzybiczo. Co więcej, napar z jego dodatkiem można stosować także zewnętrznie na skórę twarzy. Pomaga zwalczyć trądzik.