Na tej włoskiej wyspie ludzie żyją 100 lat. Sekretem długowieczności jest ziołowy napar

Według danych opublikowanych przez Eurostat 3 maja 2024 roku, wśród liderów długowieczności w Europie, Włosi znajdują się na trzecim miejscu. Statystyki zdecydowanie podnoszą mieszkańcy Sardynii. Ta wyspa jest jedną z 5 niebieskich stref na świecie, gdzie ludzie żyją nawet dłużej niż 100 lat.

Ten napar ziołowy to klucz do długiego życiaTen napar ziołowy to klucz do długiego życia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katsiaryna Shpihel
Anna Galuhn

Na liście poza Sardynią znajdują się także: wyspa Okinawa w Japonii, Ikaria w Grecji, półwysep Nicoya w Kostaryce i miasto Loma Linda w Kalifornii. Ja jednak wezmę pod lupę zwyczaje mieszkańców słonecznej Italii. Być może receptą na długowieczność okaże się napar, który Sardyńczycy przygotowują z mieszanki 3 ziół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Dlaczego mieszkańcy Sardynii żyją dłużej?

Obecnie średnia długość życia Sardyńczyków wynosi 85 lat. To o 4 lata więcej niż przewiduje średnia w Europie, którą podaje Eurostat. Dla porównania według danych GUS w Polsce w 2023 roku mężczyźni żyli średnio 74,7 roku, a kobiety – 82 lata. Na Sardynii staruszkowie dożywają nawet 100 lat. Jak to możliwe?

W utrzymaniu dobrej kondycji zdecydowanie pomaga słońce, które zwiększa produkcję i przyswajalność witaminy D. Górzyste tereny sprzyjają aktywności fizycznej. W Sardynii osoby starsze nie spędzają czasu przed telewizorem, tylko na świeżym powietrzu.

Niebagatelne znaczenie dla utrzymania ciała w zdrowiu ma podejście holistyczne. Obok zdrowej diety Sardyńczycy dbają także o życie duchowe i kontakty społeczne.

Co jedzą Sardyńczycy?

Wybory kulinarne mieszkańców włoskiej wyspy trafnie charakteryzuje Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny, w wywiadzie dla Polskiego Radia:

Przede wszystkim widzimy dużą konsumpcję pokarmów pochodzenia roślinnego. (...) W diecie mieszkańców niebieskich stref znajduje się duża ilość warzyw i owoców w postaci świeżej. Pojawiają się też niesolone i niesłodzone orzechy, nasiona, pestki, rośliny strączkowe – jak bób, fasola, ciecierzyca – gruboziarniste produkty zbożowe, duża ilość ziół świeżych i suszonych, a także ryby i owoce morza.

Napój ziołowy z Sardynii

Nie daję gwarancji, że wprowadzenie nawyków żywieniowych mieszkańców Sardynii zapewni ci długowieczność, ale na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję twojego organizmu. Możesz rozpocząć od wprowadzenia naparu z 3 ziół.

Do przygotowania mieszanki potrzebujesz: 2 łyżeczek oregano, 2 łyżeczek szałwii i 2 łyżeczek tymianku. Do naparu możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół.

Zalewasz je wrzątkiem i zaparzasz przez 10 minut. Pijesz małymi łykami maksymalnie 3 razy dziennie. Szklanka naparu po posiłku pozytywnie działa na procesy trawienne. Herbatka może być spożywana na noc.

Jak działa mieszanka szałwii, tymianku i oregano?

Napar z szałwii ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nie bez powodu jest zalecana kobietom karmiącym piersią, w czasie tzw. nawałów. Zawarte w szałwii antyoksydanty pomagają również w walce z wolnymi rodnikami. Zauważono ich pozytywne działanie u chorych na Alzheimera.

Drugi komponent mieszanki – tymianek, nie tylko kusi pięknym aromatem, ale także ma właściwości przeciwutleniające, obniża ciśnienie krwi i wspiera odporność organizmu.

Z kolei oregano wspiera procesy trawienne i działa antygrzybiczo. Co więcej, napar z jego dodatkiem można stosować także zewnętrznie na skórę twarzy. Pomaga zwalczyć trądzik.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇