Na tej włoskiej wyspie ludzie żyją 100 lat. Sekretem długowieczności jest ziołowy napar

Według danych opublikowanych przez Eurostat 3 maja 2024 roku, wśród liderów długowieczności w Europie, Włosi znajdują się na trzecim miejscu. Statystyki zdecydowanie podnoszą mieszkańcy Sardynii. Ta wyspa jest jedną z 5 niebieskich stref na świecie, gdzie ludzie żyją nawet dłużej niż 100 lat.

Ten napar ziołowy to klucz do długiego życiaTen napar ziołowy to klucz do długiego życia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katsiaryna Shpihel
Anna Galuhn

Na liście poza Sardynią znajdują się także: wyspa Okinawa w Japonii, Ikaria w Grecji, półwysep Nicoya w Kostaryce i miasto Loma Linda w Kalifornii. Ja jednak wezmę pod lupę zwyczaje mieszkańców słonecznej Italii. Być może receptą na długowieczność okaże się napar, który Sardyńczycy przygotowują z mieszanki 3 ziół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Dlaczego mieszkańcy Sardynii żyją dłużej?

Obecnie średnia długość życia Sardyńczyków wynosi 85 lat. To o 4 lata więcej niż przewiduje średnia w Europie, którą podaje Eurostat. Dla porównania według danych GUS w Polsce w 2023 roku mężczyźni żyli średnio 74,7 roku, a kobiety – 82 lata. Na Sardynii staruszkowie dożywają nawet 100 lat. Jak to możliwe?

W utrzymaniu dobrej kondycji zdecydowanie pomaga słońce, które zwiększa produkcję i przyswajalność witaminy D. Górzyste tereny sprzyjają aktywności fizycznej. W Sardynii osoby starsze nie spędzają czasu przed telewizorem, tylko na świeżym powietrzu.

Niebagatelne znaczenie dla utrzymania ciała w zdrowiu ma podejście holistyczne. Obok zdrowej diety Sardyńczycy dbają także o życie duchowe i kontakty społeczne.

Co jedzą Sardyńczycy?

Wybory kulinarne mieszkańców włoskiej wyspy trafnie charakteryzuje Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny, w wywiadzie dla Polskiego Radia:

Przede wszystkim widzimy dużą konsumpcję pokarmów pochodzenia roślinnego. (...) W diecie mieszkańców niebieskich stref znajduje się duża ilość warzyw i owoców w postaci świeżej. Pojawiają się też niesolone i niesłodzone orzechy, nasiona, pestki, rośliny strączkowe – jak bób, fasola, ciecierzyca – gruboziarniste produkty zbożowe, duża ilość ziół świeżych i suszonych, a także ryby i owoce morza.

Napój ziołowy z Sardynii

Nie daję gwarancji, że wprowadzenie nawyków żywieniowych mieszkańców Sardynii zapewni ci długowieczność, ale na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję twojego organizmu. Możesz rozpocząć od wprowadzenia naparu z 3 ziół.

Do przygotowania mieszanki potrzebujesz: 2 łyżeczek oregano, 2 łyżeczek szałwii i 2 łyżeczek tymianku. Do naparu możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół.

Zalewasz je wrzątkiem i zaparzasz przez 10 minut. Pijesz małymi łykami maksymalnie 3 razy dziennie. Szklanka naparu po posiłku pozytywnie działa na procesy trawienne. Herbatka może być spożywana na noc.

Jak działa mieszanka szałwii, tymianku i oregano?

Napar z szałwii ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nie bez powodu jest zalecana kobietom karmiącym piersią, w czasie tzw. nawałów. Zawarte w szałwii antyoksydanty pomagają również w walce z wolnymi rodnikami. Zauważono ich pozytywne działanie u chorych na Alzheimera.

Drugi komponent mieszanki – tymianek, nie tylko kusi pięknym aromatem, ale także ma właściwości przeciwutleniające, obniża ciśnienie krwi i wspiera odporność organizmu.

Z kolei oregano wspiera procesy trawienne i działa antygrzybiczo. Co więcej, napar z jego dodatkiem można stosować także zewnętrznie na skórę twarzy. Pomaga zwalczyć trądzik.

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek