Zalej wrzątkiem i pij zamiast herbaty. Zdążysz schudnąć jeszcze przed sylwestrem

Najlepszym sprzymierzeńcem zdrowej sylwetki jest odpowiednia dieta. Warto jednak sięgnąć po naturalne wspomaganie odchudzania, które przyspieszy efekty. Zamiast dodawać tę przyprawę do mięs i gulaszów, zalej ją wrzątkiem. Napar nie tylko rozgrzeje w chłodny dzień, ale również pomoże zadbać o zdrowie.

Napar z kozieradkiNapar z kozieradki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Napar z kozieradki to wciąż mało popularny napój w Polsce. Warto jednak włączyć go do swojej diety, bo niepozorny kubek ziołowej herbaty skrywa w sobie cenne dla organizmu właściwości. To prawdziwy skarb medycyny naturalnej, który kojarzony jest z kuchnią orientalną. Zawarte w nim składniki odżywcze korzystnie wpływają na układ trawienny, odpornościowy, a nawet mogą wspierać odchudzanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Właściwości zdrowotne kozieradki

Kozieradka pospolita, znana również jako boża trawka, koniczyna grecka czy greckie siano, to roślina z rodziny motylkowatych, która znana jest ze swoich licznych korzyści zdrowotnych. Dzięki obecności flawonoidów, związków śluzowych oraz saponin, działa przeciwzapalnie, a także obniża poziom cukru we krwi. Zawarte w niej witaminy i minerały odżywiają komórki skóry, włosów i paznokci, poprawiając ich kondycję i spowalniając procesy starzenia.

Kozieradka - Pyszności
Kozieradka - Pyszności © Canva | Michelle Lee Photography

Kozieradka to prawdziwa skarbnica rozpuszczalnego błonnika, który tworzy w żołądku żelową substancję, opóźniając w ten sposób proces trawienia i zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu skutecznie hamuje napady głodu między posiłkami. Sam błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, dzięki czemu problem z nieprzyjemnymi i bolesnymi zaparciami może zniknąć.

Kozieradka to także naturalny kosmetyk. Odżywia skórę, włosy i paznokcie, poprawiając ich wygląd. Co więcej, przyspiesza metabolizm, pomagając spalić więcej kalorii i ograniczyć wchłanianie tłuszczów. Kozieradka to prawdziwy skarb natury, obfitujący w białko, błonnik oraz szereg witamin i minerałów, takich jak witamina C, kwas foliowy czy żelazo.

Jak wykorzystać kozieradkę?

Napary z jej nasion ułatwiają pracę układu pokarmowego, redukują wzdęcia i zaparcia, a także pomagają w przyswajaniu minerałów. Nasiona kozieradki nadają potrawom charakterystyczny, lekko gorzkawy smak i aromat. Dzięki temu dodają głębi smaku potrawom takim jak curry, zupy czy sosy.

Napój z kozieradki jest bardzo prosty w przygotowaniu
Napój z kozieradki jest bardzo prosty w przygotowaniu © Licencjodawca | Ahmad Darmansyah

Przygotowanie naparu z kozieradki jest niezwykle proste. Wystarczy zalać dwie łyżeczki nasion kozieradki szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na około pół godziny. Napar można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pamiętaj jednak, że przed zastosowaniem kozieradki, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży, karmiących piersią lub przyjmujących leki, warto skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości