Zalej wrzątkiem i pij zamiast herbaty. Zdążysz schudnąć jeszcze przed sylwestrem
Najlepszym sprzymierzeńcem zdrowej sylwetki jest odpowiednia dieta. Warto jednak sięgnąć po naturalne wspomaganie odchudzania, które przyspieszy efekty. Zamiast dodawać tę przyprawę do mięs i gulaszów, zalej ją wrzątkiem. Napar nie tylko rozgrzeje w chłodny dzień, ale również pomoże zadbać o zdrowie.
09.11.2024 | aktual.: 09.11.2024 08:13
Napar z kozieradki to wciąż mało popularny napój w Polsce. Warto jednak włączyć go do swojej diety, bo niepozorny kubek ziołowej herbaty skrywa w sobie cenne dla organizmu właściwości. To prawdziwy skarb medycyny naturalnej, który kojarzony jest z kuchnią orientalną. Zawarte w nim składniki odżywcze korzystnie wpływają na układ trawienny, odpornościowy, a nawet mogą wspierać odchudzanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości zdrowotne kozieradki
Kozieradka pospolita, znana również jako boża trawka, koniczyna grecka czy greckie siano, to roślina z rodziny motylkowatych, która znana jest ze swoich licznych korzyści zdrowotnych. Dzięki obecności flawonoidów, związków śluzowych oraz saponin, działa przeciwzapalnie, a także obniża poziom cukru we krwi. Zawarte w niej witaminy i minerały odżywiają komórki skóry, włosów i paznokci, poprawiając ich kondycję i spowalniając procesy starzenia.
Kozieradka to prawdziwa skarbnica rozpuszczalnego błonnika, który tworzy w żołądku żelową substancję, opóźniając w ten sposób proces trawienia i zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu skutecznie hamuje napady głodu między posiłkami. Sam błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, dzięki czemu problem z nieprzyjemnymi i bolesnymi zaparciami może zniknąć.
Kozieradka to także naturalny kosmetyk. Odżywia skórę, włosy i paznokcie, poprawiając ich wygląd. Co więcej, przyspiesza metabolizm, pomagając spalić więcej kalorii i ograniczyć wchłanianie tłuszczów. Kozieradka to prawdziwy skarb natury, obfitujący w białko, błonnik oraz szereg witamin i minerałów, takich jak witamina C, kwas foliowy czy żelazo.
Jak wykorzystać kozieradkę?
Napary z jej nasion ułatwiają pracę układu pokarmowego, redukują wzdęcia i zaparcia, a także pomagają w przyswajaniu minerałów. Nasiona kozieradki nadają potrawom charakterystyczny, lekko gorzkawy smak i aromat. Dzięki temu dodają głębi smaku potrawom takim jak curry, zupy czy sosy.
Przygotowanie naparu z kozieradki jest niezwykle proste. Wystarczy zalać dwie łyżeczki nasion kozieradki szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na około pół godziny. Napar można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pamiętaj jednak, że przed zastosowaniem kozieradki, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży, karmiących piersią lub przyjmujących leki, warto skonsultować się z lekarzem.