Ewa Wachowicz dodaje go do kapusty z grochem. Poprawia tym nie tylko smak, ale też niweluje gastryczne problemy

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a przed gospodyniami rodzinnych zjazdów czeka coroczne, niezwykle trudne zadanie: zapełnienie stołu dwunastoma potrawami. Jeśli i ty stoisz przed tym wyzwaniem, przydadzą ci się sprawdzone przepisy. Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz będzie na tę uroczystość w sam raz. 

ObrazekKapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz nie zostawia nas w potrzebie. A taką jest przyrządzenie dwunastu dań wigilijnych. Cóż, nawet jeśli nie jesteś z tych, które za wszelką cenę trzymają się tej tradycyjnej liczby, to jedno jest pewne: dobra kapusta z grochem na świątecznym stole, to doskonały pomysł.

Kiedyś te danie serwowano głównie w Wielkopolsce, gdzie do dziś jest nazywany ciupką z grochem. Mimo niskiej kaloryczności kapusta z grochem jest dość ciężkostrawna, co nie umyka uwadze Ewy Wachowicz. Prawdopodobnie to dlatego w swoim przepisie na ten posiłek zawarła kminek.

Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Ta przyprawa nie tylko doskonale poprawia smak. Ma jeszcze jedną funkcję. Jak mało co innego pomaga w usunięciu gazów z jelit. Ułatwia również produkcję żółci, dzięki czemu świetnie wspiera trawienie tłuszczów.

Gotowa na przepis Ewy Wachowicz na wigilijną kapustę z grochem? Oto on.

Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 gramów grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Groch łuskanynamocz przez 1-2 godziny. Następnie przełóż go na sito i przelej chłodną wodą. Umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Odciśniętą kapustę drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Podlej wodą i również gotuj do miękkości.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Teraz do kapusty dodaj odcedzony groch i podsmażoną cebulę.

Z mąki i masła zrób zasmażkę. Podlej ją odrobiną wody z kapusty, wymieszaj i wlej do garnka ze wszystkimi składnikami. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend