Ewa Wachowicz dodaje go do kapusty z grochem. Poprawia tym nie tylko smak, ale też niweluje gastryczne problemy
Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a przed gospodyniami rodzinnych zjazdów czeka coroczne, niezwykle trudne zadanie: zapełnienie stołu dwunastoma potrawami. Jeśli i ty stoisz przed tym wyzwaniem, przydadzą ci się sprawdzone przepisy. Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz będzie na tę uroczystość w sam raz.
Ewa Wachowicz nie zostawia nas w potrzebie. A taką jest przyrządzenie dwunastu dań wigilijnych. Cóż, nawet jeśli nie jesteś z tych, które za wszelką cenę trzymają się tej tradycyjnej liczby, to jedno jest pewne: dobra kapusta z grochem na świątecznym stole, to doskonały pomysł.
Kiedyś te danie serwowano głównie w Wielkopolsce, gdzie do dziś jest nazywany ciupką z grochem. Mimo niskiej kaloryczności kapusta z grochem jest dość ciężkostrawna, co nie umyka uwadze Ewy Wachowicz. Prawdopodobnie to dlatego w swoim przepisie na ten posiłek zawarła kminek.
Ta przyprawa nie tylko doskonale poprawia smak. Ma jeszcze jedną funkcję. Jak mało co innego pomaga w usunięciu gazów z jelit. Ułatwia również produkcję żółci, dzięki czemu świetnie wspiera trawienie tłuszczów.
Gotowa na przepis Ewy Wachowicz na wigilijną kapustę z grochem? Oto on.
Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 gramów grochu łuskanego
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminku
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Groch łuskanynamocz przez 1-2 godziny. Następnie przełóż go na sito i przelej chłodną wodą. Umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Odciśniętą kapustę drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Podlej wodą i również gotuj do miękkości.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Teraz do kapusty dodaj odcedzony groch i podsmażoną cebulę.
Z mąki i masła zrób zasmażkę. Podlej ją odrobiną wody z kapusty, wymieszaj i wlej do garnka ze wszystkimi składnikami. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.