Ewa Wachowicz dodaje go do kapusty z grochem. Poprawia tym nie tylko smak, ale też niweluje gastryczne problemy

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a przed gospodyniami rodzinnych zjazdów czeka coroczne, niezwykle trudne zadanie: zapełnienie stołu dwunastoma potrawami. Jeśli i ty stoisz przed tym wyzwaniem, przydadzą ci się sprawdzone przepisy. Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz będzie na tę uroczystość w sam raz. 

ObrazekKapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz nie zostawia nas w potrzebie. A taką jest przyrządzenie dwunastu dań wigilijnych. Cóż, nawet jeśli nie jesteś z tych, które za wszelką cenę trzymają się tej tradycyjnej liczby, to jedno jest pewne: dobra kapusta z grochem na świątecznym stole, to doskonały pomysł.

Kiedyś te danie serwowano głównie w Wielkopolsce, gdzie do dziś jest nazywany ciupką z grochem. Mimo niskiej kaloryczności kapusta z grochem jest dość ciężkostrawna, co nie umyka uwadze Ewy Wachowicz. Prawdopodobnie to dlatego w swoim przepisie na ten posiłek zawarła kminek.

Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Ta przyprawa nie tylko doskonale poprawia smak. Ma jeszcze jedną funkcję. Jak mało co innego pomaga w usunięciu gazów z jelit. Ułatwia również produkcję żółci, dzięki czemu świetnie wspiera trawienie tłuszczów.

Gotowa na przepis Ewy Wachowicz na wigilijną kapustę z grochem? Oto on.

Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 gramów grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Groch łuskanynamocz przez 1-2 godziny. Następnie przełóż go na sito i przelej chłodną wodą. Umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Odciśniętą kapustę drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Podlej wodą i również gotuj do miękkości.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Teraz do kapusty dodaj odcedzony groch i podsmażoną cebulę.

Z mąki i masła zrób zasmażkę. Podlej ją odrobiną wody z kapusty, wymieszaj i wlej do garnka ze wszystkimi składnikami. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo