Ewa Wachowicz dodaje go do kapusty z grochem. Poprawia tym nie tylko smak, ale też niweluje gastryczne problemy

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a przed gospodyniami rodzinnych zjazdów czeka coroczne, niezwykle trudne zadanie: zapełnienie stołu dwunastoma potrawami. Jeśli i ty stoisz przed tym wyzwaniem, przydadzą ci się sprawdzone przepisy. Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz będzie na tę uroczystość w sam raz. 

ObrazekKapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz nie zostawia nas w potrzebie. A taką jest przyrządzenie dwunastu dań wigilijnych. Cóż, nawet jeśli nie jesteś z tych, które za wszelką cenę trzymają się tej tradycyjnej liczby, to jedno jest pewne: dobra kapusta z grochem na świątecznym stole, to doskonały pomysł.

Kiedyś te danie serwowano głównie w Wielkopolsce, gdzie do dziś jest nazywany ciupką z grochem. Mimo niskiej kaloryczności kapusta z grochem jest dość ciężkostrawna, co nie umyka uwadze Ewy Wachowicz. Prawdopodobnie to dlatego w swoim przepisie na ten posiłek zawarła kminek.

Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Ta przyprawa nie tylko doskonale poprawia smak. Ma jeszcze jedną funkcję. Jak mało co innego pomaga w usunięciu gazów z jelit. Ułatwia również produkcję żółci, dzięki czemu świetnie wspiera trawienie tłuszczów.

Gotowa na przepis Ewy Wachowicz na wigilijną kapustę z grochem? Oto on.

Kapusta z grochem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 gramów grochu łuskanego
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Obrazek
Kapusta z grochem - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Groch łuskanynamocz przez 1-2 godziny. Następnie przełóż go na sito i przelej chłodną wodą. Umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Odciśniętą kapustę drobno pokrój i wrzuć do drugiego garnka. Dodaj ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Podlej wodą i również gotuj do miękkości.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Teraz do kapusty dodaj odcedzony groch i podsmażoną cebulę.

Z mąki i masła zrób zasmażkę. Podlej ją odrobiną wody z kapusty, wymieszaj i wlej do garnka ze wszystkimi składnikami. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź też ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯