Bez wydziwiania i kombinowania. Tak Strzelczyk robi najlepszą ćwikłę
Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do pasztetów, jajek czy białej kiełbasy. Tomasz Strzelczyk zapewnia, że nie potrzeba wiele, by stworzyć idealną.
Na wielkanocnym stole chrzanu nie może zabraknąć. To jeden z nieodzownych symboli tych świąt. Często łączy się ją z buraczkami, tworząc pyszną ćwikłę. Ma ona piękny, różowy kolorem i wyrazisty, lekko ostry smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami mięsnymi, wędlinami czy jajkami. Taki sos pojawia się obowiązkowo również na wielkanocnym stole Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz zdradził nam, jak zrobić idealną ćwikłę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy
Ćwikła z chrzanem
Chociaż kupno gotowej ćwikły z chrzanem nie jest trudne, to taka przygotowana w domu smakuje po prostu najlepiej. Wystarczy chwycić za świeży chrzan oraz buraczki, by ekspresowo wyczarować pyszny sos.
— Jeżeli robię ze świeżego chrzanu, to koniecznie trzeba dodać trochę cukru, trochę octu i troszeczkę soli. Będzie mocny, kopnie — mówi Tomasz Strzelczyk.
Nie dla każdego taka ostrość będzie idealna, w szczególności, gdy trafić ma równi ez na dziecięce talerze. Jest jednak rozwiązanie, które pozwoli dopasować smak ćwikły do wrażliwszego podniebienia.
— Chrzan można go złagodzić, np. dodać troszeczkę jabłka, czy słodkiej śmietany, czy troszeczkę miodu. Same buraki również łagodzą smak ą i dodają pięknego, różowego koloru — podpowiada ekspert.
Całość możesz przygotować już dziś, a nadmiar przechowywać w lodówce nawet przez 3-4 tygodnie. Domowa ćwikła z chrzanem smakuje tak dobrze, że szkoda ograniczać się w jedzeniu tylko do Świąt Wielkanocnych. Tym bardziej że nadaje się do wszystkiego — od jajek przez mięsa, po warzywa.
— Nie zmieniajmy dobrego, bo nie potrzeba. Tylko przekazujmy to młodszemu pokoleniu, żeby nie zapomnieli co to jest chrzan — zaznacza Tomasz Strzelczyk.
Przepis na ćwikłę z chrzanem
Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem. Ten prosty sos, nazywany również sałatką, zrobi furorę na wielkanocnym stole. To klasyk polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków,
- ok. 50-100 g świeżo startego chrzanu (ilość zależy od preferowanej ostrości),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- pół startego jabłka.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W misce wymieszaj starte buraki oraz jabłka wraz z chrzanem.
- Dodaj cukier, ocet i sól. Zacznij od mniejszych ilości i stopniowo dodawaj przyprawy. Możesz dodać też łyżeczkę śmietany dla łagodniejszego smaku i bardziej kremowej konsystencji.
- Gotową ćwikłę przełóż do słoika lub innego szczelnego pojemnika.
Ćwikła najlepiej smakuje po przegryzieniu się składników w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 3-4 tygodni. Smacznego!