Bez wydziwiania i kombinowania. Tak Strzelczyk robi najlepszą ćwikłę

Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do pasztetów, jajek czy białej kiełbasy. Tomasz Strzelczyk zapewnia, że nie potrzeba wiele, by stworzyć idealną.

Ćwikła z chrzanem Tomasza StrzelczykaĆwikła z chrzanem Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Na wielkanocnym stole chrzanu nie może zabraknąć. To jeden z nieodzownych symboli tych świąt. Często łączy się ją z buraczkami, tworząc pyszną ćwikłę. Ma ona piękny, różowy kolorem i wyrazisty, lekko ostry smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami mięsnymi, wędlinami czy jajkami. Taki sos pojawia się obowiązkowo również na wielkanocnym stole Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz zdradził nam, jak zrobić idealną ćwikłę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Ćwikła z chrzanem

Chociaż kupno gotowej ćwikły z chrzanem nie jest trudne, to taka przygotowana w domu smakuje po prostu najlepiej. Wystarczy chwycić za świeży chrzan oraz buraczki, by ekspresowo wyczarować pyszny sos.

—  Jeżeli robię ze świeżego chrzanu, to koniecznie trzeba dodać trochę cukru, trochę octu i troszeczkę soli. Będzie mocny, kopnie —  mówi Tomasz Strzelczyk.

Nie dla każdego taka ostrość będzie idealna, w szczególności, gdy trafić ma równi ez na dziecięce talerze. Jest jednak rozwiązanie, które pozwoli dopasować smak ćwikły do wrażliwszego podniebienia.

— Chrzan można go złagodzić, np. dodać troszeczkę jabłka, czy słodkiej śmietany, czy troszeczkę miodu. Same buraki również łagodzą smak ą i dodają pięknego, różowego koloru —  podpowiada ekspert.
Sprawdź przepis na idealną ćwikłę z chrzanem
Sprawdź przepis na idealną ćwikłę z chrzanem © Adobe Stock

Całość możesz przygotować już dziś, a nadmiar przechowywać w lodówce nawet przez 3-4 tygodnie. Domowa ćwikła z chrzanem smakuje tak dobrze, że szkoda ograniczać się w jedzeniu tylko do Świąt Wielkanocnych. Tym bardziej że nadaje się do wszystkiego — od jajek przez mięsa, po warzywa.

—  Nie zmieniajmy dobrego, bo nie potrzeba. Tylko przekazujmy to młodszemu pokoleniu, żeby nie zapomnieli co to jest chrzan — zaznacza Tomasz Strzelczyk.

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie domowej ćwikły z chrzanem. Ten prosty sos, nazywany również sałatką, zrobi furorę na wielkanocnym stole. To klasyk polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych buraków,
  • ok. 50-100 g świeżo startego chrzanu (ilość zależy od preferowanej ostrości),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • pół startego jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. W misce wymieszaj starte buraki oraz jabłka wraz z chrzanem.
  4. Dodaj cukier, ocet i sól. Zacznij od mniejszych ilości i stopniowo dodawaj przyprawy. Możesz dodać też łyżeczkę śmietany dla łagodniejszego smaku i bardziej kremowej konsystencji.
  5. Gotową ćwikłę przełóż do słoika lub innego szczelnego pojemnika.

Ćwikła najlepiej smakuje po przegryzieniu się składników w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 3-4 tygodni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej