Inni faszerują jajka, ja robię wytrawne ptysie na Wielkanoc. Co roku robią furorę na stole

Wytrawne ptysie faszerowane pastą jajeczną są jedną z ciekawszych przekąsek wielkanocnych. Nie tylko doskonale smakują, ale także ozdabiają świąteczny stół. Do tego są bardzo proste do wykonania – ciasto parzone przygotujesz w 10 minut. Do pasty dodaj wiosenne nowalijki.

Ptysie z pastą jajeczną są pyszne i lekkie jak chmurkaPtysie z pastą jajeczną są pyszne i lekkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Faszerowane bułeczki, wypełnione kremowym nadzieniem, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni je idealnym wyborem na wielkanocne przyjęcia. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich biesiadników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Pomysły na wzbogacenie farszu

Do klasycznej pasty jajecznej możesz dodać chrupiące rzodkiewki, które dodadzą bułeczkom pikanterii, a także kapary lub suszone pomidory, które wzbogacą nadzienie o dodatkowe niuanse smakowe. Farsz będzie bardziej sycący, gdy dodasz wędzonego łososia, i bardziej kremowy, gdy wymieszasz jajka z awokado lub serem feta.

W charakterze zielonego dodatku możesz wykorzystać nie tylko klasyczne zioła, ale także kiełki, na przykład słonecznika, brokułu, rzodkiewki lub zielonego groszku. Sprawdzi się również rzeżucha, która nie musi być tylko dekoracją stołu.

Przepis na ptysie z pastą jajeczną

Z poniższych proporcji zrobisz 12 małych lub 6 dużych ptysiów. Do wyciskania bułeczek potrzebny jest rękaw cukierniczy.

Składniki na ciasto:

  • 60 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na pastę jajeczną:

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.

Wykonanie:

  1. W garnku podgrzej mleko z masłem i solą. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z kuchenki i energicznie wymieszaj z mąką do momentu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek.
  2. Przełóż ciasto do miski, dodaj 2 jajka i wymieszaj mikserem.
  3. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij z masy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  4. Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij ptysie do ostygnięcia.
  5. Pastę jajeczną przygotuj z jajek ugotowanych na twardo, rozgniecionych z majonezem. Dodaj do niej koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Ptysie przekrój na pół (nie musi być do końca) i do środka nałóż pastę jajeczną.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki