Inni faszerują jajka, ja robię wytrawne ptysie na Wielkanoc. Co roku robią furorę na stole

Wytrawne ptysie faszerowane pastą jajeczną są jedną z ciekawszych przekąsek wielkanocnych. Nie tylko doskonale smakują, ale także ozdabiają świąteczny stół. Do tego są bardzo proste do wykonania – ciasto parzone przygotujesz w 10 minut. Do pasty dodaj wiosenne nowalijki.

Ptysie z pastą jajeczną są pyszne i lekkie jak chmurkaPtysie z pastą jajeczną są pyszne i lekkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Faszerowane bułeczki, wypełnione kremowym nadzieniem, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni je idealnym wyborem na wielkanocne przyjęcia. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich biesiadników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Pomysły na wzbogacenie farszu

Do klasycznej pasty jajecznej możesz dodać chrupiące rzodkiewki, które dodadzą bułeczkom pikanterii, a także kapary lub suszone pomidory, które wzbogacą nadzienie o dodatkowe niuanse smakowe. Farsz będzie bardziej sycący, gdy dodasz wędzonego łososia, i bardziej kremowy, gdy wymieszasz jajka z awokado lub serem feta.

W charakterze zielonego dodatku możesz wykorzystać nie tylko klasyczne zioła, ale także kiełki, na przykład słonecznika, brokułu, rzodkiewki lub zielonego groszku. Sprawdzi się również rzeżucha, która nie musi być tylko dekoracją stołu.

Przepis na ptysie z pastą jajeczną

Z poniższych proporcji zrobisz 12 małych lub 6 dużych ptysiów. Do wyciskania bułeczek potrzebny jest rękaw cukierniczy.

Składniki na ciasto:

  • 60 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na pastę jajeczną:

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.

Wykonanie:

  1. W garnku podgrzej mleko z masłem i solą. Gdy masło się roztopi, zdejmij garnek z kuchenki i energicznie wymieszaj z mąką do momentu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek.
  2. Przełóż ciasto do miski, dodaj 2 jajka i wymieszaj mikserem.
  3. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij z masy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  4. Po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij ptysie do ostygnięcia.
  5. Pastę jajeczną przygotuj z jajek ugotowanych na twardo, rozgniecionych z majonezem. Dodaj do niej koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Ptysie przekrój na pół (nie musi być do końca) i do środka nałóż pastę jajeczną.

Wybrane dla Ciebie

Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik