Surowy boczek piekę tylko w tej temperaturze. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką

Pieczone mięsa mają ważną pozycję na wielkanocnym stole. Na moim nie może zabraknąć boczku, bo zajada się nim cała rodzina. Nigdy nie jest przesuszony, a z chrzanem smakuje obłędnie.

W jakiej temperaturze piec boczek?W jakiej temperaturze piec boczek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pieczenie boczku to nie tylko kwestia smaku, ale także techniki. Odpowiednio dobrana temperatura jest najważniejsza, aby mięso było soczyste i aromatyczne. Wiele osób popełnia błąd, piekąc boczek w zbyt wysokiej temperaturze, co prowadzi do jego przesuszenia. Jednak zanim zabierzemy się za pieczeń, ważnych jest jeszcze kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Jak przygotować boczek do pieczenia

Do pieczenia najlepiej wybrać surowy boczek. Idealny będzie nie za tłusty, ale też nie za chudy. Powinien ważyć ponad kilogram, bo mniejszy kawałek zbytnio się wysuszy. Pieczeń można przygotować z boczku ze skórą lub bez niej (wtedy trzeba kupić go więcej, by po jej odcięciu ważył ponad kg). Zanim mięso trafi do piekarnika, warto je zamarynować. Marynata z czosnku, majeranku i pieprzu to klasyczny sposób na podkreślenie smaku tego mięsa. Boczek po prostu nacieram przyprawami i wstawiam na całą noc do lodówki. Dzięki temu mięso jest niezwykle aromatyczne. Dodatkowo do pieczenia dokładam jeszcze gałązki świeżego rozmarynu.

Odpowiednia temperatura do pieczenia boczku

Tak przygotowane mięso można piec, ale zawsze należy zadbać o odpowiednią temperaturę. Kiedy będzie zbyt wysoka, najpewniej stanie się przesuszone. Dlatego nigdy nie stosuję wyższej temperatury niż 180 stopni Celsjusza. Według mnie najlepiej sprawdza się grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia zwiększam temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by boczek miał ładnie przyrumienioną skórkę.

Oprócz odpowiedniej temperatury pieczenia soczystość pieczeni zapewnia jej podlewanie. Jest to szczególnie ważne, gdy piecze się boczek w odkrytym naczyniu. Wtedy dobrze go podlewać wodą, bulionem, winem lub wytopionym tłuszczem. Kiedy boczek jest przykryty, wysusza się mniej i można podlać go dopiero pod koniec pieczenia i odkryć. Wtedy skórka będzie ładnie zarumieniona. Tak przygotowany boczek można podać na ciepło jako danie główne, ale zdecydowanie wolę go w wersji na zimno. Plasterek boczku z chrzanem smakuje fantastycznie.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają