Została ci biała kiełbasa? Zrobisz z niej soczyste kotlety na drugi dzień

Biała kiełbasa to jeden z wielkanocnych przysmaków. Często jemy ją tylko raz w roku, dlatego podczas świąt sobie jej nie żałujemy. Wykorzystujemy tę wędlinę do żurku, zapiekamy, przygotowujemy po prostu na ciepło... Planów jest sporo, dlatego zdarza się, że kupimy jej zbyt dużo.

Takie kotlety zasmakują wszystkimTakie kotlety zasmakują wszystkim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Biała kiełbasa to specyficzny rodzaj wędliny. Można ją kupić zarówno surową, jak i parzoną. Jeśli zdecydowałaś się na ten pierwszy rodzaj, trzeba ją zjeść podczas świąt. Nie powinno się jej przechowywać dłużej niż 2-3 dni. Trochę dłużej w lodówce przetrwa kiełbasa parzona. Jej trwałość wzrasta do 5 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Na jakie danie wykorzystać zapasy białej kiełbasy?

Jeśli widzisz, że zapasy białej kiełbasy nie znikną w tym czasie, trzeba szybko pomyśleć, jak ją przerobić. Bardzo dobrym pomysłem są kotlety. Biała kiełbasa dobrej jakości ma w składzie przede wszystkim mięso wieprzowe, więc idealnie nadaje się ono na takie danie. Najlepsza będzie wędlina surowa, ale można wykorzystać także tę parzoną. Najpopularniejsza jest kiełbasa biała wieprzowa, ale jeśli masz zapas takiej na bazie drobiu, też możesz ją przerobić na kotlety. Będą po prostu delikatniejsze.

Co podać do kotletów z białej kiełbasy?

Do kotletów z białej kiełbasy świetnie pasuje sos chrzanowy. Wiadomo, że te dwa świąteczne przysmaki to zgrana para. W takim wydaniu stworzą danie obiadowe, do którego wystarczy podać ziemniaki, ryż czy kaszę. Taki poświąteczny obiad zasmakuje na pewno wszystkim.

Kotlety z białej kiełbasy

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy (lub po prostu tyle, ile zostało),
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia.

Na sos:

  • 1 szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietanki,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę obierz z osłonki i rozgnieć mięsną masę widelcem.
  2. Dodaj do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także przyprawy i wyrób masę. Dołóż do niej tyle bułki tartej, by miała zwartą konsystencję.
  3. Z masy formuj kotlety.
  4. Kotlety smaż na oleju na obu stron.
  5. Przygotowanie sosu zacznij od zasmażki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, by nie było grudek.
  6. Następnie dodaj do niej bulion, śmietankę i chrzan. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.
  7. Dopraw do smaku.
  8. Kotlety podawaj polane sosem chrzanowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę