PrzepisProste przepisyZostała ci biała kiełbasa? Zrobisz z niej soczyste kotlety na drugi dzień

Została ci biała kiełbasa? Zrobisz z niej soczyste kotlety na drugi dzień

Biała kiełbasa to jeden z wielkanocnych przysmaków. Często jemy ją tylko raz w roku, dlatego podczas świąt sobie jej nie żałujemy. Wykorzystujemy tę wędlinę do żurku, zapiekamy, przygotowujemy po prostu na ciepło... Planów jest sporo, dlatego zdarza się, że kupimy jej zbyt dużo.

Takie kotlety zasmakują wszystkim
Takie kotlety zasmakują wszystkim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Biała kiełbasa to specyficzny rodzaj wędliny. Można ją kupić zarówno surową, jak i parzoną. Jeśli zdecydowałaś się na ten pierwszy rodzaj, trzeba ją zjeść podczas świąt. Nie powinno się jej przechowywać dłużej niż 2-3 dni. Trochę dłużej w lodówce przetrwa kiełbasa parzona. Jej trwałość wzrasta do 5 dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Na jakie danie wykorzystać zapasy białej kiełbasy?

Jeśli widzisz, że zapasy białej kiełbasy nie znikną w tym czasie, trzeba szybko pomyśleć, jak ją przerobić. Bardzo dobrym pomysłem są kotlety. Biała kiełbasa dobrej jakości ma w składzie przede wszystkim mięso wieprzowe, więc idealnie nadaje się ono na takie danie. Najlepsza będzie wędlina surowa, ale można wykorzystać także tę parzoną. Najpopularniejsza jest kiełbasa biała wieprzowa, ale jeśli masz zapas takiej na bazie drobiu, też możesz ją przerobić na kotlety. Będą po prostu delikatniejsze.

Co podać do kotletów z białej kiełbasy?

Do kotletów z białej kiełbasy świetnie pasuje sos chrzanowy. Wiadomo, że te dwa świąteczne przysmaki to zgrana para. W takim wydaniu stworzą danie obiadowe, do którego wystarczy podać ziemniaki, ryż czy kaszę. Taki poświąteczny obiad zasmakuje na pewno wszystkim.

Kotlety z białej kiełbasy

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy (lub po prostu tyle, ile zostało),
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia.

Na sos:

  • 1 szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietanki,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę obierz z osłonki i rozgnieć mięsną masę widelcem.
  2. Dodaj do niej jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, a także przyprawy i wyrób masę. Dołóż do niej tyle bułki tartej, by miała zwartą konsystencję.
  3. Z masy formuj kotlety.
  4. Kotlety smaż na oleju na obu stron.
  5. Przygotowanie sosu zacznij od zasmażki. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj, by nie było grudek.
  6. Następnie dodaj do niej bulion, śmietankę i chrzan. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.
  7. Dopraw do smaku.
  8. Kotlety podawaj polane sosem chrzanowym.
kiełbasabiała kiełbasa przepisybiała kiełbasa

Wybrane dla Ciebie