Najgorszy błąd przy białej kiełbasie. Przez to traci cały smak

Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale jednak wciąż zdarza się, że robimy to nieprawidłowo. W ten sposób pozbawiamy ją smaku i aromatu, a jej skórka jest popękana. Podpowiadamy, jak tego uniknąć.

Najgorszy błąd przy białej kiełbasie. Przez to traci cały smakBiała kiełbasa łatwo może stracić smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Biała kiełbasa powinna mieć bardzo prosty skład, w którym na pierwszym miejscu będzie mięso wieprzowe, czasami z domieszką wołowiny. Na kolejnej pozycji powinniśmy znaleźć przyprawy, takie jak pieprz, majeranek i czosnek. Na święta wielkanocne szukamy jak najlepszej kiełbasy, surowej lub parzonej. To ma właśnie wpływ na jej dalsze przygotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Jaką białą kiełbasę wybrać?

Niezależnie od tego, czy wybierzemy kiełbasę surową, czy parzoną, nie potrzebują one długiej obróbki cieplnej. Warto też pamiętać, że do bardziej złożonych potraw takich, do których kiełbasę trzeba piec czy smażyć, lepiej wybrać surową. Ta parzona szybko się wysuszy, straci aromat. Nadaję się ona przede wszystkim do szybkiego parzenia i podania na ciepło.

Smak białej kiełbasy bezpowrotnie psuje jej nieumiejętne podgrzewanie. Zdecydowanie najczęściej jemy ją właśnie "z wody". Gotowanie białej kiełbasy to błąd, ale i przy parzeniu mogą zdarzyć się wpadki. Podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo.

Jak parzyć białą kiełbasę?

Choć parzenie kiełbasy wydaje się niezwykle proste, to jednak żeby efekt był najlepszy przydałby się kuchenny termometr. Chodzi o to żeby woda nie była zbyt gorąca, ale nie może być też zbyt zimna. Najpierw należy zagotować wodę, a następnie poczekać, aż jej temperatura osiągnie około 80 stopni Celsjusza. Potem wystarczy włożyć do niej kiełbasę i parzyć przez około 15-20 minut pod przykryciem. Kluczowe jest, aby początkowa temperatura wody była odpowiednia, ponieważ zimna wędlina może ją nieco obniżyć. Idealna temperatura kiełbasy powinna wynosić 68 stopni Celsjusza, co zapewni jej ciepło wewnątrz oraz odpowiednią wilgotność. Niektórzy też stosują trochę inną metodę. W gorącej wodzie przez chwilę podgrzewają białą kiełbasę na niewielkiej mocy palnika, a potem go wyłączają i zostawiają ją na ok. kwadrans pod przykryciem. Ten sposób sprawdza się zwłaszcza w przypadku surowej wędliny.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób