Moja babcia na Wielkanoc robiła zawsze pierogi. Jedliśmy je do żurku

W mojej rodzinie wszyscy kochają pierogi. Nic dziwnego, że chętnie jemy je na co dzień i od święta. Na Boże Narodzenie zawsze są z farszem z kapusty z dodatkiem grzybów. A na Wielkanoc? Babcia stawiała na szczególne nadzienie, by świetnie pasowały do żurku.

Pierogi można podać do żurkuPierogi można podać do żurku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Dorota Gepert

Pierogi to ważne danie kuchni polskiej. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Choć ciasto na nie zawsze przygotowuje się podobnie, to różnią je farsze. Dzięki temu tę potrawę łatwo dostosować do sezonowych produktów. A kiedy przygotowujemy ją na święta, można postawić na nadzienie z tradycyjnych produktów, które kojarzą się z tym okresem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Na jakie święta podawać pierogi?

Kiedy wymieniamy tradycyjne wielkanocne dania, raczej nie pojawiają się wśród nich pierogi. Za to na pewno na takiej liście znajdzie się biała kiełbasa. Jemy ją na ciepło z chrzanem na świąteczne śniadanie, dodajemy do żurku, zapiekamy w piekarniku. I właśnie ona nadaje się do farszu do świątecznych pierogów. Moja babcia taki przepis znała od lat, teraz dzielą się nim też popularne ekspertki, jak Magda Gessler czy Ewa Wachowicz. To miłe, kiedy tradycje kulinarne się przenikają. Pierogi z Bożego Narodzenia, a biała kiełbasy z Wielkanocy razem tworzą świetne danie. Takie pierogi można podawać nawet do żurku lub jako samodzielne danie.

Kiełbasa nadaje się na farsz

Podstawą farszu tych pierogów jest biała kiełbasa. Warto zadbać i to, by była jak najlepszej jakości. Najważniejszy jest jej skład. Powinna zawierać przede wszystkim mięso wieprzowego, przyprawy takie jak czosnek i majeranek, wszystkie inne dodatki są zbędne. Krótki skład gwarantuje dobrą jakość. Lepiej unikać kiełbas o intensywnie różowym kolorze, co może wskazywać na obecność konserwantów. Naturalna biała kiełbasa ma lekko szarawy odcień. Taka wędlina ma krótki termin przydatności do spożycia, nie warto kupować jej na zapas.

Pierogi z białą kiełbasą

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Na farsz:

  • 1,5 kg białej kiełbasy (surowej),
  • 1 jajko,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Kiełbasę zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia. Wyłącz palnik i pozostaw na 20 minut. Następnie wyjmij ją z garnka i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę i odstaw.
  3. Z białej kiełbasy usuń osłonki, a do mięsnej masy dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz jajko. Całość wymieszaj. Masę dopraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej lub masło i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie.
  5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
  8. Pierogi można podawać z wody lub przesmażone z dodatkiem cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża