Pierogi po góralsku robię zamiast ruskich. Są o niebo smaczniejsze

Pierogi to jedno z naszych ulubionych dań. Kojarzą się z kuchnią domową, rodzinnymi posiłkami. Przygotowujemy je na co dzień i na święta. Za każdym razem mogą być jednak inne. Farsz daje mnóstwo możliwości.

Pierogi po góralsku są smaczniejsze niż ruskiePierogi po góralsku są smaczniejsze niż ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert

Pierogi to ważne danie kuchni polskiej. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Choć ciasto na nie zawsze przygotowuje się podobnie, to różnią je farsze. Dzięki temu ta potrawa może być zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Alternatywa dla ruskich pierogów

Jedne z najbardziej znanych pierogów w wersji wytrawnej to na pewno ruskie. Choć przepis na farsz do nich jest niezwykle prosty, cieszy się wielkim powodzeniem. Właściwie wystarczy połączyć ziemniaki z twarogiem, doprawić go do smaku i kremowe nadzienie jest gotowe.

Receptura rzeczywiście nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że nie da się jej zmienić. Tym razem inspiracja pochodzi z Podhala. Wystarczy twaróg zamienić na bryndzę, by odmienić smak pierogów ruskich. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego dania. Dobrze smakują polane roztopionym masłem, z podsmażoną cebulą lub skwarkami. Pasuje do nich kwaśna śmietana.

Co wyróżnia bryndzę?

Bryndza to tradycyjny ser góralski, który jest produkowany z owczego mleka, czasem z dodatkiem mleka krowiego. Ma charakterystyczny, słony i lekko kwaskowaty smak. Jest to produkt o chronionej nazwie pochodzenia, co oznacza, że jego produkcja musi spełniać określone standardy jakościowe.

Konsystencja tego sera jest miękka, dlatego łatwo użyć go do różnego rodzaju farszów - nie tylko do pierogów, ale też np. do naleśników. Dobrze smakuje także na kanapkach czy w sałatkach z dodatkiem świeżych warzyw.

Pierogi po góralsku

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Na farsz:

  • 500 g ziemniaków (mączystych, typ C),
  • 250 g bryndzy,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony koperek do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle.
  4. Dodaj cebulę oraz pokruszoną bryndzę do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj i dopraw farsz do smaku.
  5. Potem przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej lub masło i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej