Pierogi po góralsku robię zamiast ruskich. Są o niebo smaczniejsze
Pierogi to jedno z naszych ulubionych dań. Kojarzą się z kuchnią domową, rodzinnymi posiłkami. Przygotowujemy je na co dzień i na święta. Za każdym razem mogą być jednak inne. Farsz daje mnóstwo możliwości.
Pierogi to ważne danie kuchni polskiej. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Choć ciasto na nie zawsze przygotowuje się podobnie, to różnią je farsze. Dzięki temu ta potrawa może być zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Alternatywa dla ruskich pierogów
Jedne z najbardziej znanych pierogów w wersji wytrawnej to na pewno ruskie. Choć przepis na farsz do nich jest niezwykle prosty, cieszy się wielkim powodzeniem. Właściwie wystarczy połączyć ziemniaki z twarogiem, doprawić go do smaku i kremowe nadzienie jest gotowe.
Receptura rzeczywiście nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że nie da się jej zmienić. Tym razem inspiracja pochodzi z Podhala. Wystarczy twaróg zamienić na bryndzę, by odmienić smak pierogów ruskich. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego dania. Dobrze smakują polane roztopionym masłem, z podsmażoną cebulą lub skwarkami. Pasuje do nich kwaśna śmietana.
Co wyróżnia bryndzę?
Bryndza to tradycyjny ser góralski, który jest produkowany z owczego mleka, czasem z dodatkiem mleka krowiego. Ma charakterystyczny, słony i lekko kwaskowaty smak. Jest to produkt o chronionej nazwie pochodzenia, co oznacza, że jego produkcja musi spełniać określone standardy jakościowe.
Konsystencja tego sera jest miękka, dlatego łatwo użyć go do różnego rodzaju farszów - nie tylko do pierogów, ale też np. do naleśników. Dobrze smakuje także na kanapkach czy w sałatkach z dodatkiem świeżych warzyw.
Pierogi po góralsku
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g gorącej wody,
- 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka soli.
Na farsz:
- 500 g ziemniaków (mączystych, typ C),
- 250 g bryndzy,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- drobno pokrojony koperek do smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle.
- Dodaj cebulę oraz pokruszoną bryndzę do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj i dopraw farsz do smaku.
- Potem przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej lub masło i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
- Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.