Pierogi po góralsku robię zamiast ruskich. Są o niebo smaczniejsze

Pierogi to jedno z naszych ulubionych dań. Kojarzą się z kuchnią domową, rodzinnymi posiłkami. Przygotowujemy je na co dzień i na święta. Za każdym razem mogą być jednak inne. Farsz daje mnóstwo możliwości.

Pierogi po góralsku są smaczniejsze niż ruskiePierogi po góralsku są smaczniejsze niż ruskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Pierogi to ważne danie kuchni polskiej. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Choć ciasto na nie zawsze przygotowuje się podobnie, to różnią je farsze. Dzięki temu ta potrawa może być zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Alternatywa dla ruskich pierogów

Jedne z najbardziej znanych pierogów w wersji wytrawnej to na pewno ruskie. Choć przepis na farsz do nich jest niezwykle prosty, cieszy się wielkim powodzeniem. Właściwie wystarczy połączyć ziemniaki z twarogiem, doprawić go do smaku i kremowe nadzienie jest gotowe.

Receptura rzeczywiście nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że nie da się jej zmienić. Tym razem inspiracja pochodzi z Podhala. Wystarczy twaróg zamienić na bryndzę, by odmienić smak pierogów ruskich. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego dania. Dobrze smakują polane roztopionym masłem, z podsmażoną cebulą lub skwarkami. Pasuje do nich kwaśna śmietana.

Co wyróżnia bryndzę?

Bryndza to tradycyjny ser góralski, który jest produkowany z owczego mleka, czasem z dodatkiem mleka krowiego. Ma charakterystyczny, słony i lekko kwaskowaty smak. Jest to produkt o chronionej nazwie pochodzenia, co oznacza, że jego produkcja musi spełniać określone standardy jakościowe.

Konsystencja tego sera jest miękka, dlatego łatwo użyć go do różnego rodzaju farszów - nie tylko do pierogów, ale też np. do naleśników. Dobrze smakuje także na kanapkach czy w sałatkach z dodatkiem świeżych warzyw.

Pierogi po góralsku

Składniki:


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Na farsz:

  • 500 g ziemniaków (mączystych, typ C),
  • 250 g bryndzy,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony koperek do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystudź.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle.
  4. Dodaj cebulę oraz pokruszoną bryndzę do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj i dopraw farsz do smaku.
  5. Potem przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej lub masło i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez