Pyszna wiosenna pasta na kanapki. Zrobisz szybciej, niż zagotujesz wodę na herbatę

O tej porze roku nawet zwykłe kanapki mogą smakować obłędnie. Mamy teraz największy wybór dodatków, które warto wykorzystać do past. Dzięki nim nasze śniadania całkowicie się odmienią.

Pyszna pasta na kanapki Pyszna pasta na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami mamy ochotę na odmianę menu. Ciężkie dania nie sprawdzają się od rana. Jeśli masz ochotę na lekkie, kolorowe i pełne witamin śniadanie postaw na pasty do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Pasty do kanapek to szybki dodatek

Pasty do kanapek kojarzą się z tym, że potrzeba trochę czasu na ich przygotowanie. Z reguły myślimy o nich w kontekście weekendowych posiłków. Jednak niekoniecznie, bo są też takie, która da się zrobić bardzo szybko. Wstawiasz wodę na herbatę i zanim się zagotuję, pasta będzie gotowa? Tak, to możliwe.

Postaw na wiosenne dodatki do past

Lekkie pasty do kanapek bazują na doskonałych dodatkach, które teraz można kupić na każdym straganie. Zimą stawialiśmy na awokado czy szprotki, teraz znacznie lepiej sprawdzą się rzodkiewki, szczypiorek czy kiełki. Tym sposobem bardzo szybko można zrobić nawet trzy pasty. Ich bazą będzie zawsze serek śniadaniowy, do którego dodaje się jogurt, by miał lżejszą konsystencję. Dzięki temu też łatwiej będzie połączyć go z dodatkami. Taka pasta będzie dobrym źródłem wapnia i witamin.

Pasty na bazie serka śniadaniowego

Składniki:

  • 3 serki śmietankowe po 150 g,
  • 2 ugotowane jajka (opcjonalnie),
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka gałązek koperku,
  • ulubione kiełki warzyw,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszaj z jogurtem. Dodaj stare jajka, jeśli chcesz ich użyć. Dopraw masę do smaku.
  2. Masę podziel na trzy części.
  3. Do jednej dodaj starte rzodkiewki i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj całość.
  4. Do drugiej dodaj ogórki starte na tarce i drobno posiekany koperek. Wymieszaj całość.
  5. Do trzeciej dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na wierzchu ułóż kiełki.
  6. Takie pasty są idealne do każdego rodzaju pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej