Jem na śniadanie zamiast kanapek. Chudnę, a moje jelita w końcu działają jak należy

Od rana jesz batony i nie masz problemów z wagą? Brzmi jak żart. A jednak na takie słodycze z dobrym składem można pozwolić sobie nawet na diecie. Warto po nie sięgać zwłaszcza wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowanie pożywnego śniadania.

Takie batony można zjeść na szybkie śniadanieTakie batony można zjeść na szybkie śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Batony i dieta? To nie budzi pozytywnego skojarzenia. Jednak wszystko się zmienia, gdy główny składnik tych tradycyjnych, czyli czekoladę, zamienimy na płatki owsiane i bakalie. Oczywiście przygotowane na ich bazie batony to nie jest pomysł na codzienne śniadanie, ale od czasu do czasu można je schrupać z czystym sumieniem. Są sycące, dodają energii i nie powodują nagłego wzrostu cukru i cholesterolu we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Co wyróżnia domowe batony?

Batony z płatków owsianych to doskonały wybór dla osób na diecie, które nie chcą całkowicie rezygnować ze słodkich przekąsek. Zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, ułatwiających odchudzanie oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit. W przeciwieństwie do sklepowych słodyczy domowe batony nie mają w składzie sztucznych dodatków ani nadmiaru cukru.

Jak płatki do batonów owsianych?

Przygotowanie batonów owsianych w domu pozwala na pełną kontrolę nad ich składem. Możesz dodać ulubione orzechy, suszone owoce czy przyprawy, takie jak cynamon czy imbir, które nie tylko wzbogacą smak, ale także dodadzą wartości odżywczych. Domowe batony owsiane są również świetnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, ponieważ można je łatwo dostosować do indywidualnych potrzeb dietetycznych.

Do przygotowania batonów najlepiej nadają się płatki owsiane górskie lub zwykłe - mają bowiem lepszą strukturę i więcej błonnika od tych błyskawicznych. Można przechowywać je przez kilka dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Batony śniadaniowe

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 70 g ulubionych orzechów,
  • 25 g pestek z dyni lub słonecznika,
  • 25 g ziaren sezamu,
  • 70 g ulubionych suszonych owoców,
  • 3 łyżki oleju, można użyć kokosowego,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Migdały, pestki, ziarna, suszone owoce i olej zmiksuj w malakserze. Możesz je też drobno pokroić.
  2. Do bakaliowej masy dodaj sok jabłkowy oraz wybrane przyprawy.
  3. Na końcu dodawaj stopniowo płatki owsiane i wymieszaj całość.
  4. Masę rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia.
  5. Tak przygotowaną masę pokrój na kawałki i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej