Dodaj do gotowania białej kiełbasy. Zdziwisz się, jak wpłynie na smak
Choć na świątecznym stole pieczonych mięs i wędlin nie brakuje, to jednak wszyscy czekają na białą kiełbasę. Jemy ją przede wszystkim podczas Wielkanocy i zależy nam, by w tym szczególnym czasie smakowała wyjątkowo dobrze. Podpowiadamy, jak dodać jej aromatu.
Pierwszym krokiem do sukcesu jest wybór odpowiedniej kiełbasy. W sklepach dostępne są białe kiełbasy surowe i parzone. Te pierwsze mają delikatnie różowy kolor, a te drugie są biało-szara. Eksperci kulinarni twierdzą, że najlepiej wybrać surową kiełbasę z dobrego źródła. Jest ona idealna do parzenia, smażenia czy pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy
Jaką białą kiełbasę wybrać
Kiedy kupujemy białą kiełbasę, warto zwróć uwagę na jej skład. Powinna zawierać głównie mięso wieprzowe, czasem z dodatkiem wołowiny, a na drugim miejscu są przyprawy, takie jak pieprz, majeranek czy czosnek. Po surową białą kiełbasę najlepiej wybrać się tuż przed świętami, bo nie nadaje się ona do długiego przechowywania.
Parzenie białej kiełbasy
Zdecydowanie najczęściej jemy białą kiełbasę "z wody". Nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej ani gotowania. Najważniejsza jest tu temperatura wody, która powinna wynosić 75-80 stopni Celsjusza. Kiedy będzie zbyt wysoka może spowodować pękanie osłonek, dlatego tak istotne jest jej kontrolowanie. Czas parzenia trzeba dobrać do wielkości kiełbasek, wystarczy od 15 do 30 minut.
Dodatki poprawią smak kiełbasy
Nawet taki prosty proces, jak parzenie, może sprawić, że kiełbasa będzie miała więcej smaku. Wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki. Przede wszystkim warto posolić wodę, a także dodać do niej czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. To klasyka. Chcesz spróbować czegoś nowego? Do wody dolej też ciepłego mleka. Wtedy kiełbasa będzie bardzo delikatna w smaku. Można także sięgnąć po cebulę. Wystarczy ją obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Naturalna słodycz tego warzywa dobrze pasuje do mięsnego aromatu kiełbasy. Do parzenia nadaje się nie tylko woda. Kiedy użyjemy bulionu, kiełbasa będzie miała głębszy smak i aromat. Zawsze sprawdzą się też świeże zioła, takie jak rozmaryn, natka pietruszki, tymianek.