Białą kiełbasę zapiekam tylko w ten sposób. Nietypowy dodatek robi robotę

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie z dodatkiem chrzanu. Warto jednak jeszcze podkręcić jej smak i zapiec z suszonymi owocami.

Te owoce świetnie pasują do białej kiełbasyTe owoce świetnie pasują do białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Sposób na dania z białą kiełbasą jest bardzo prosty. Trzeba wybrać wędlinę dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Jak zawsze istotny jest skład kiełbasy. Powinien być jak najkrótszy, czyli mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak doprawić białą kiełbasą?

Białą kiełbasę najczęściej gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak jej smak można znacznie wzbogacić, przygotowując ją w piekarniku. Podczas pieczenia wydobywają się z niej intensywne i bogate aromaty, a mięso staje się delikatne i soczyste. Dodatek owoców jeszcze podkręci jej smak. Idealnie sprawdzą się tu suszone śliwki, które wniosą do potrawy odrobinę słodyczy i dymnego posmaku. Takie zestawienie znamy z innych mięsnych potraw, choćby bigosu czy pasztetu. Jest wyjątkowo udane, nie obawiaj się więc przygotować kiełbasy z tymi owocami.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Składniki:

  • 6 parzonych białych kiełbasek,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek zaś w plasterki.
  3. Na dnie naczynia rozłóż połowę cebuli oraz śliwki. Posyp je tymiankiem i majerankiem.
  4. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem i owiń plasterkami boczku.
  5. Tak przygotowane kiełbaski ułóż w naczyniu. Posyp je pozostałą cebulą, dopraw do smaku.
  6. Piecz je około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Kiełbaski podawaj z pieczywem i chrzanem.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀