Białą kiełbasę zapiekam tylko w ten sposób. Nietypowy dodatek robi robotę

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie z dodatkiem chrzanu. Warto jednak jeszcze podkręcić jej smak i zapiec z suszonymi owocami.

Te owoce świetnie pasują do białej kiełbasyTe owoce świetnie pasują do białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Sposób na dania z białą kiełbasą jest bardzo prosty. Trzeba wybrać wędlinę dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Jak zawsze istotny jest skład kiełbasy. Powinien być jak najkrótszy, czyli mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak doprawić białą kiełbasą?

Białą kiełbasę najczęściej gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak jej smak można znacznie wzbogacić, przygotowując ją w piekarniku. Podczas pieczenia wydobywają się z niej intensywne i bogate aromaty, a mięso staje się delikatne i soczyste. Dodatek owoców jeszcze podkręci jej smak. Idealnie sprawdzą się tu suszone śliwki, które wniosą do potrawy odrobinę słodyczy i dymnego posmaku. Takie zestawienie znamy z innych mięsnych potraw, choćby bigosu czy pasztetu. Jest wyjątkowo udane, nie obawiaj się więc przygotować kiełbasy z tymi owocami.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Składniki:

  • 6 parzonych białych kiełbasek,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek zaś w plasterki.
  3. Na dnie naczynia rozłóż połowę cebuli oraz śliwki. Posyp je tymiankiem i majerankiem.
  4. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem i owiń plasterkami boczku.
  5. Tak przygotowane kiełbaski ułóż w naczyniu. Posyp je pozostałą cebulą, dopraw do smaku.
  6. Piecz je około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Kiełbaski podawaj z pieczywem i chrzanem.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników