Białą kiełbasę zapiekam tylko w ten sposób. Nietypowy dodatek robi robotę

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie z dodatkiem chrzanu. Warto jednak jeszcze podkręcić jej smak i zapiec z suszonymi owocami.

Te owoce świetnie pasują do białej kiełbasyTe owoce świetnie pasują do białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Sposób na dania z białą kiełbasą jest bardzo prosty. Trzeba wybrać wędlinę dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Jak zawsze istotny jest skład kiełbasy. Powinien być jak najkrótszy, czyli mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak doprawić białą kiełbasą?

Białą kiełbasę najczęściej gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak jej smak można znacznie wzbogacić, przygotowując ją w piekarniku. Podczas pieczenia wydobywają się z niej intensywne i bogate aromaty, a mięso staje się delikatne i soczyste. Dodatek owoców jeszcze podkręci jej smak. Idealnie sprawdzą się tu suszone śliwki, które wniosą do potrawy odrobinę słodyczy i dymnego posmaku. Takie zestawienie znamy z innych mięsnych potraw, choćby bigosu czy pasztetu. Jest wyjątkowo udane, nie obawiaj się więc przygotować kiełbasy z tymi owocami.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Składniki:

  • 6 parzonych białych kiełbasek,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek zaś w plasterki.
  3. Na dnie naczynia rozłóż połowę cebuli oraz śliwki. Posyp je tymiankiem i majerankiem.
  4. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem i owiń plasterkami boczku.
  5. Tak przygotowane kiełbaski ułóż w naczyniu. Posyp je pozostałą cebulą, dopraw do smaku.
  6. Piecz je około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Kiełbaski podawaj z pieczywem i chrzanem.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych