WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Białą kiełbasę zapiekam tylko w ten sposób. Nietypowy dodatek robi robotę

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie z dodatkiem chrzanu. Warto jednak jeszcze podkręcić jej smak i zapiec z suszonymi owocami.

Te owoce świetnie pasują do białej kiełbasyTe owoce świetnie pasują do białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Sposób na dania z białą kiełbasą jest bardzo prosty. Trzeba wybrać wędlinę dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Jak zawsze istotny jest skład kiełbasy. Powinien być jak najkrótszy, czyli mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak doprawić białą kiełbasą?

Białą kiełbasę najczęściej gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak jej smak można znacznie wzbogacić, przygotowując ją w piekarniku. Podczas pieczenia wydobywają się z niej intensywne i bogate aromaty, a mięso staje się delikatne i soczyste. Dodatek owoców jeszcze podkręci jej smak. Idealnie sprawdzą się tu suszone śliwki, które wniosą do potrawy odrobinę słodyczy i dymnego posmaku. Takie zestawienie znamy z innych mięsnych potraw, choćby bigosu czy pasztetu. Jest wyjątkowo udane, nie obawiaj się więc przygotować kiełbasy z tymi owocami.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Składniki:

  • 6 parzonych białych kiełbasek,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek zaś w plasterki.
  3. Na dnie naczynia rozłóż połowę cebuli oraz śliwki. Posyp je tymiankiem i majerankiem.
  4. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem i owiń plasterkami boczku.
  5. Tak przygotowane kiełbaski ułóż w naczyniu. Posyp je pozostałą cebulą, dopraw do smaku.
  6. Piecz je około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Kiełbaski podawaj z pieczywem i chrzanem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze