Białą kiełbasę zapiekam tylko w ten sposób. Nietypowy dodatek robi robotę
Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie z dodatkiem chrzanu. Warto jednak jeszcze podkręcić jej smak i zapiec z suszonymi owocami.
Sposób na dania z białą kiełbasą jest bardzo prosty. Trzeba wybrać wędlinę dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Jak zawsze istotny jest skład kiełbasy. Powinien być jak najkrótszy, czyli mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jak doprawić białą kiełbasą?
Białą kiełbasę najczęściej gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak jej smak można znacznie wzbogacić, przygotowując ją w piekarniku. Podczas pieczenia wydobywają się z niej intensywne i bogate aromaty, a mięso staje się delikatne i soczyste. Dodatek owoców jeszcze podkręci jej smak. Idealnie sprawdzą się tu suszone śliwki, które wniosą do potrawy odrobinę słodyczy i dymnego posmaku. Takie zestawienie znamy z innych mięsnych potraw, choćby bigosu czy pasztetu. Jest wyjątkowo udane, nie obawiaj się więc przygotować kiełbasy z tymi owocami.
Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami
Składniki:
- 6 parzonych białych kiełbasek,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- 2 garści suszonych śliwek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Naczynie do zapiekania posmaruj olejem.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek zaś w plasterki.
- Na dnie naczynia rozłóż połowę cebuli oraz śliwki. Posyp je tymiankiem i majerankiem.
- Kiełbaski ponakłuwaj widelcem i owiń plasterkami boczku.
- Tak przygotowane kiełbaski ułóż w naczyniu. Posyp je pozostałą cebulą, dopraw do smaku.
- Piecz je około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Kiełbaski podawaj z pieczywem i chrzanem.