WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Pulpety w sosie pomidorowym wyjdą soczyste. Tylko trzymaj się ważnej zasady

Pulpety w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które zawsze smakuje doskonale. Soczyste mięsne kulki w aromatycznym sosie to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Ale jak zrobić pulpety, które będą naprawdę soczyste i rozpływać się w ustach? Klucz do sukcesu tkwi w jednym, często pomijanym składniku.

Pulpety w sosie pomidorowym wyjdą soczyste. Tylko trzymaj się ważnej zasadyPulpety w sosie pomidorowym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Dlaczego pulpety czasem wychodzą suche?

Wielu osobom zdarzyło się przygotować pulpety, które po usmażeniu lub duszeniu okazały się suche i twarde. Dlaczego tak się dzieje? Najczęstszym błędem jest dodawanie do farszu zbyt dużej ilości bułki tartej lub jajka. Te składniki mają za zadanie związać farsz, ale w nadmiarze mogą sprawić, że pulpety staną się zbyt zwarte i suche.

Sekret soczystych pulpetów – namoczona bułka

Aby pulpety były soczyste i miękkie, warto zastąpić bułkę tartą namoczoną w mleku lub bulionie. Namoczona bułka doskonale chłonie wilgoć, dzięki czemu farsz staje się bardziej soczysty. Dodatkowo, bułka nadaje pulpetom delikatniejszą strukturę.

Przepis na soczyste pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane),
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 mała bułka namoczona w mleku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
  • mąka,
  • oliwa lub olej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie farszu: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę namoczoną w mleku, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz ulubione przyprawy. Wyrób dokładnie farsz, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Formowanie pulpetów: Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki z mięsa. Każdy pulpet obtocz w mące.
  3. Smażenie pulpetów: Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmaż pulpeciki z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Przygotowanie sosu: Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  5. Duszenie pulpetów: Do sosu dodaj podsmażone pulpeciki i bulion. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.

Sekret soczystych pulpetów w sosie pomidorowym tkwi w odpowiednim przygotowaniu farszu. Namoczona bułka chlebowa jest kluczowym składnikiem, który sprawia, że mięso pozostaje soczyste i delikatne. Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne pulpety, które zachwycą całą rodzinę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób