Obiad dla całej rodziny w 10 minut. Mięso tak delikatne, że rozpuszcza się w ustach
Przepisem na miękkie i delikatne pulpety podzielił się Pascal Brodnicki - znany kucharz polsko-francuskiego pochodzenia. Mięso przygotowane według jego receptury rozpływa się w ustach, jednocześnie zostawiając po sobie słony, wyrazisty smak. To za sprawą nietypowego serowego dodatku, który wynosi danie na wyższy poziom. Łapcie przepis.
17.08.2023 08:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszne i delikatne pulpety to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz podać je z ziemniakami lub ziemniaczaną sałatką, z makaronem w sosie lub bukietem ulubionych jarzyn pieczonych czy blanszowanych. Klopsiki polane maślanym sosem dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad dla całej rodziny. Soczyste i miękkie pulpety
Przygotowanie pulpecików nie należy do czynności skomplikowanych. Wyrobienie mięsnej masy, z której formuje się klopsiki to kwestia połączenia kilku składników. Rzecz w tym, jakie powinny to być produkty, by mięso po usmażeniu było soczyste, delikatne i nie kruszyło się na talerzu. Z ciekawym patentem przychodzi znany kucharz Pascal Brodnicki.
Na swojej stronie internetowej, gdzie publikuje autorskie przepisy (pascalbrodnicki.pl), znajdziemy m.in. ten na pyszne pulpety w maślanym sosie. Dodatkowym składnikiem mięsnych kuleczek jest w tym przypadku bryndza - miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, szczególnie popularny w rejonie Podhala. Bryndza ma intensywny aromat i jest dosyć słona. Jej dostępność jest ograniczona, dlatego też z powodzeniem ser ten możesz zastąpić twarogiem.
Przy wyborze mięsa na pulpety Pascal Brodniki postawił na cielęcinę - jest zdecydowanie bardziej chudym, delikatnym i aromatycznym mięsem w porównaniu do wieprzowiny. Do przyrządzenia klopsików najlepiej wybrać kark lub łopatkę. Pamiętaj, by nie kupować gotowego mielonego mięsa, a wziąć kawałek i poprosić o zmielenie lub zmielić mięso w domu.
Pulpety z cielęciny z bryndzą. Przepis Pascala Brodnickiego
Składniki:
- 400 g mielonej cielęciny,
- 1 białko jajka,
- 50 g bryndzy,
- cebula,
- świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie do sosu: łyżka masła, łyżka koperku, łyżka ziaren czerwonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj (około jedną garść pietruszki, garść koperki i dużą łyżkę kolendry).
- Do dużej miski przełóż mięso mielone na pulpety, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane zioła, a także białko jajka i pokruszoną bryndzę.
- Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi, aż składniki się połączą.
- Z powstałej masy mięsnej formuj małe klopsy. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
- Po usmażeniu pulpetów nie zdejmuj patelni z palnika, a wrzuć masło, posiekany koper i czerwony pieprz.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Następnie otrzymanym sosem polej pulpety.