Obiad dla całej rodziny w 10 minut. Mięso tak delikatne, że rozpuszcza się w ustach

Przepisem na miękkie i delikatne pulpety podzielił się Pascal Brodnicki - znany kucharz polsko-francuskiego pochodzenia. Mięso przygotowane według jego receptury rozpływa się w ustach, jednocześnie zostawiając po sobie słony, wyrazisty smak. To za sprawą nietypowego serowego dodatku, który wynosi danie na wyższy poziom. Łapcie przepis.

Pulpety - idealny obiad dla całej rodzinyPulpety - idealny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszne i delikatne pulpety to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz podać je z ziemniakami lub ziemniaczaną sałatką, z makaronem w sosie lub bukietem ulubionych jarzyn pieczonych czy blanszowanych. Klopsiki polane maślanym sosem dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne roladki z warzywami

Obiad dla całej rodziny. Soczyste i miękkie pulpety

Przygotowanie pulpecików nie należy do czynności skomplikowanych. Wyrobienie mięsnej masy, z której formuje się klopsiki to kwestia połączenia kilku składników. Rzecz w tym, jakie powinny to być produkty, by mięso po usmażeniu było soczyste, delikatne i nie kruszyło się na talerzu. Z ciekawym patentem przychodzi znany kucharz Pascal Brodnicki.

Na swojej stronie internetowej, gdzie publikuje autorskie przepisy (pascalbrodnicki.pl), znajdziemy m.in. ten na pyszne pulpety w maślanym sosie. Dodatkowym składnikiem mięsnych kuleczek jest w tym przypadku bryndza - miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, szczególnie popularny w rejonie Podhala. Bryndza ma intensywny aromat i jest dosyć słona. Jej dostępność jest ograniczona, dlatego też z powodzeniem ser ten możesz zastąpić twarogiem.

Przy wyborze mięsa na pulpety Pascal Brodniki postawił na cielęcinę - jest zdecydowanie bardziej chudym, delikatnym i aromatycznym mięsem w porównaniu do wieprzowiny. Do przyrządzenia klopsików najlepiej wybrać kark lub łopatkę. Pamiętaj, by nie kupować gotowego mielonego mięsa, a wziąć kawałek i poprosić o zmielenie lub zmielić mięso w domu.

Pulpety z bryndzą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny
Pulpety z bryndzą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny © Adobe Stock

Pulpety z cielęciny z bryndzą. Przepis Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny,
  • 1 białko jajka,
  • 50 g bryndzy,
  • cebula,
  • świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie do sosu: łyżka masła, łyżka koperku, łyżka ziaren czerwonego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj (około jedną garść pietruszki, garść koperki i dużą łyżkę kolendry).
  2. Do dużej miski przełóż mięso mielone na pulpety, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane zioła, a także białko jajka i pokruszoną bryndzę.
  3. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi, aż składniki się połączą.
  4. Z powstałej masy mięsnej formuj małe klopsy. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po usmażeniu pulpetów nie zdejmuj patelni z palnika, a wrzuć masło, posiekany koper i czerwony pieprz.
  6. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu.
  7. Następnie otrzymanym sosem polej pulpety.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem