Obiad dla całej rodziny w 10 minut. Mięso tak delikatne, że rozpuszcza się w ustach

Obiad dla całej rodziny w 10 minut. Mięso tak delikatne, że rozpuszcza się w ustach

Pulpety - idealny obiad dla całej rodziny
Pulpety - idealny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.08.2023 08:01

Przepisem na miękkie i delikatne pulpety podzielił się Pascal Brodnicki - znany kucharz polsko-francuskiego pochodzenia. Mięso przygotowane według jego receptury rozpływa się w ustach, jednocześnie zostawiając po sobie słony, wyrazisty smak. To za sprawą nietypowego serowego dodatku, który wynosi danie na wyższy poziom. Łapcie przepis.

Pyszne i delikatne pulpety to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz podać je z ziemniakami lub ziemniaczaną sałatką, z makaronem w sosie lub bukietem ulubionych jarzyn pieczonych czy blanszowanych. Klopsiki polane maślanym sosem dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad dla całej rodziny. Soczyste i miękkie pulpety

Przygotowanie pulpecików nie należy do czynności skomplikowanych. Wyrobienie mięsnej masy, z której formuje się klopsiki to kwestia połączenia kilku składników. Rzecz w tym, jakie powinny to być produkty, by mięso po usmażeniu było soczyste, delikatne i nie kruszyło się na talerzu. Z ciekawym patentem przychodzi znany kucharz Pascal Brodnicki.

Na swojej stronie internetowej, gdzie publikuje autorskie przepisy (pascalbrodnicki.pl), znajdziemy m.in. ten na pyszne pulpety w maślanym sosie. Dodatkowym składnikiem mięsnych kuleczek jest w tym przypadku bryndza - miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, szczególnie popularny w rejonie Podhala. Bryndza ma intensywny aromat i jest dosyć słona. Jej dostępność jest ograniczona, dlatego też z powodzeniem ser ten możesz zastąpić twarogiem.

Przy wyborze mięsa na pulpety Pascal Brodniki postawił na cielęcinę - jest zdecydowanie bardziej chudym, delikatnym i aromatycznym mięsem w porównaniu do wieprzowiny. Do przyrządzenia klopsików najlepiej wybrać kark lub łopatkę. Pamiętaj, by nie kupować gotowego mielonego mięsa, a wziąć kawałek i poprosić o zmielenie lub zmielić mięso w domu.

Pulpety z bryndzą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny
Pulpety z bryndzą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny© Adobe Stock

Pulpety z cielęciny z bryndzą. Przepis Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny,
  • 1 białko jajka,
  • 50 g bryndzy,
  • cebula,
  • świeże zioła: koperek, pietruszka, kolendra,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie do sosu: łyżka masła, łyżka koperku, łyżka ziaren czerwonego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj (około jedną garść pietruszki, garść koperki i dużą łyżkę kolendry).
  2. Do dużej miski przełóż mięso mielone na pulpety, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane zioła, a także białko jajka i pokruszoną bryndzę.
  3. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi, aż składniki się połączą.
  4. Z powstałej masy mięsnej formuj małe klopsy. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
  5. Po usmażeniu pulpetów nie zdejmuj patelni z palnika, a wrzuć masło, posiekany koper i czerwony pieprz.
  6. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu.
  7. Następnie otrzymanym sosem polej pulpety.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także