Amerykanie zbadali kiszoną kapustę. Wyniki są jednoznaczne

Nieraz pisaliśmy o prozdrowotnych właściwościach tej bardzo popularnej kiszonki. Teraz jej zalety potwierdzają amerykańskie badania. Pozostaje się tylko cieszyć ze światowych sukcesów kapusty kiszonej.

Kiszona kapusta została doceniona w AmeryceKiszona kapusta została doceniona w Ameryce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszonki? Wydawałoby się, że na ich temat wiemy już bardzo dużo, a zalety trudno przecenić. Jednak amerykańskie badania dodają jeszcze trochę informacji o tym przysmaku. Wykazują one, że kiszonki, a w szczególności kiszona kapusta, przyczyniają się do zachowania integralności komórek jelitowych i ułatwiają procesy metaboliczne. Kapusta niefermentowana nie ma takich właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Kiszona kapusta wspiera metabolizm

Fermentacja kapusty sprawia, że jest ona jednym z najlepszych naturalnych źródeł probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie oraz wzmacniają odporność. A co za tym idzie, poprawia się metabolizm. Na to właśnie zwrócili uwagę amerykańscy naukowcy.

- Niektóre metabolity, które znajdujemy w kiszonej kapuście, to ten sam rodzaj metabolitów, które, jak odkryliśmy, są wytwarzane przez mikrobiom jelitowy. To daje nam o trochę więcej pewności, że powiązanie, które znaleźliśmy między metabolitami w kiszonej kapuście a dobrym stanem jelit, ma sens – wyjaśnia prof. Maria Marco z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii.

To nie może być dodatek

Naukowczyni dodaje, że jeśli chodzi o wpływ na metabolizm, nie ma znaczenia, czy kapusta została ukiszona samodzielnie, czy kupiona w sklepie. Ważne, by ją jeść i nie traktować tylko jako dodatku, na przykład do hot dogów. Tak ją często postrzegają Amerykanie. Prof. Marco zleca, by inaczej komponować swoją dietę. Ta, która bazuje na kiszonkach oraz dużej ilości błonnika pochodzącego z owoców i warzyw, może mieć dobry wpływ na zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. To z kolei poprawia samopoczucie, a co najważniejsze może nawet przedłużyć życie.

Jak jeść kapustę kiszoną

Kiszoną kapustę można wykorzystać na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek, dusić z mięsem i grzybami, a także pić sok z kiszonej kapusty, który jest bogaty w elektrolity. Warto jednak pamiętać, że ta kiszonka zawiera dużo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem i chorobami nerek powinny jeść ją z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟