Amerykanie zbadali kiszoną kapustę. Wyniki są jednoznaczne

Nieraz pisaliśmy o prozdrowotnych właściwościach tej bardzo popularnej kiszonki. Teraz jej zalety potwierdzają amerykańskie badania. Pozostaje się tylko cieszyć ze światowych sukcesów kapusty kiszonej.

Kiszona kapusta została doceniona w AmeryceKiszona kapusta została doceniona w Ameryce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszonki? Wydawałoby się, że na ich temat wiemy już bardzo dużo, a zalety trudno przecenić. Jednak amerykańskie badania dodają jeszcze trochę informacji o tym przysmaku. Wykazują one, że kiszonki, a w szczególności kiszona kapusta, przyczyniają się do zachowania integralności komórek jelitowych i ułatwiają procesy metaboliczne. Kapusta niefermentowana nie ma takich właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Kiszona kapusta wspiera metabolizm

Fermentacja kapusty sprawia, że jest ona jednym z najlepszych naturalnych źródeł probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie oraz wzmacniają odporność. A co za tym idzie, poprawia się metabolizm. Na to właśnie zwrócili uwagę amerykańscy naukowcy.

- Niektóre metabolity, które znajdujemy w kiszonej kapuście, to ten sam rodzaj metabolitów, które, jak odkryliśmy, są wytwarzane przez mikrobiom jelitowy. To daje nam o trochę więcej pewności, że powiązanie, które znaleźliśmy między metabolitami w kiszonej kapuście a dobrym stanem jelit, ma sens – wyjaśnia prof. Maria Marco z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii.

To nie może być dodatek

Naukowczyni dodaje, że jeśli chodzi o wpływ na metabolizm, nie ma znaczenia, czy kapusta została ukiszona samodzielnie, czy kupiona w sklepie. Ważne, by ją jeść i nie traktować tylko jako dodatku, na przykład do hot dogów. Tak ją często postrzegają Amerykanie. Prof. Marco zleca, by inaczej komponować swoją dietę. Ta, która bazuje na kiszonkach oraz dużej ilości błonnika pochodzącego z owoców i warzyw, może mieć dobry wpływ na zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. To z kolei poprawia samopoczucie, a co najważniejsze może nawet przedłużyć życie.

Jak jeść kapustę kiszoną

Kiszoną kapustę można wykorzystać na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek, dusić z mięsem i grzybami, a także pić sok z kiszonej kapusty, który jest bogaty w elektrolity. Warto jednak pamiętać, że ta kiszonka zawiera dużo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem i chorobami nerek powinny jeść ją z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza