Amerykanie zbadali kiszoną kapustę. Wyniki są jednoznaczne

Nieraz pisaliśmy o prozdrowotnych właściwościach tej bardzo popularnej kiszonki. Teraz jej zalety potwierdzają amerykańskie badania. Pozostaje się tylko cieszyć ze światowych sukcesów kapusty kiszonej.

Kiszona kapusta została doceniona w AmeryceKiszona kapusta została doceniona w Ameryce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiszonki? Wydawałoby się, że na ich temat wiemy już bardzo dużo, a zalety trudno przecenić. Jednak amerykańskie badania dodają jeszcze trochę informacji o tym przysmaku. Wykazują one, że kiszonki, a w szczególności kiszona kapusta, przyczyniają się do zachowania integralności komórek jelitowych i ułatwiają procesy metaboliczne. Kapusta niefermentowana nie ma takich właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Kiszona kapusta wspiera metabolizm

Fermentacja kapusty sprawia, że jest ona jednym z najlepszych naturalnych źródeł probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie oraz wzmacniają odporność. A co za tym idzie, poprawia się metabolizm. Na to właśnie zwrócili uwagę amerykańscy naukowcy.

- Niektóre metabolity, które znajdujemy w kiszonej kapuście, to ten sam rodzaj metabolitów, które, jak odkryliśmy, są wytwarzane przez mikrobiom jelitowy. To daje nam o trochę więcej pewności, że powiązanie, które znaleźliśmy między metabolitami w kiszonej kapuście a dobrym stanem jelit, ma sens – wyjaśnia prof. Maria Marco z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii.

To nie może być dodatek

Naukowczyni dodaje, że jeśli chodzi o wpływ na metabolizm, nie ma znaczenia, czy kapusta została ukiszona samodzielnie, czy kupiona w sklepie. Ważne, by ją jeść i nie traktować tylko jako dodatku, na przykład do hot dogów. Tak ją często postrzegają Amerykanie. Prof. Marco zleca, by inaczej komponować swoją dietę. Ta, która bazuje na kiszonkach oraz dużej ilości błonnika pochodzącego z owoców i warzyw, może mieć dobry wpływ na zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. To z kolei poprawia samopoczucie, a co najważniejsze może nawet przedłużyć życie.

Jak jeść kapustę kiszoną

Kiszoną kapustę można wykorzystać na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek, dusić z mięsem i grzybami, a także pić sok z kiszonej kapusty, który jest bogaty w elektrolity. Warto jednak pamiętać, że ta kiszonka zawiera dużo soli, dlatego osoby z nadciśnieniem i chorobami nerek powinny jeść ją z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd