Nasi dziadkowie zajadali się tą zdrową zupą. Ale można zrobić ją w lżejszej wersji

Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa, ale także przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Tę zupę gotowały nasze babcie i czekało się na nią od pierwszych wiosennych dni. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem i aromatem, a jednocześnie miała mniej kalorii?

Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kapuśniak z młodej kapusty to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Kiedyś gotowano go najczęściej na boczku. Chcesz trochę "odchudzić" klasyczny przepis? Lekki kapuśniak jest także sycący. W jego składzie jest sporo warzyw, idealnie nadaje się na wiosenny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Co wyróżnia kapuśniak?

Przygotowanie wiosennego kapuśniaku nie wymaga skomplikowanych składników. Podstawą jest świeża kapusta, która w połączeniu z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą oraz mięsem i przyprawami tworzy harmonijną kompozycję smaków. Nasze babcie, gotując tę zupę, sięgały zazwyczaj po boczek i kiełbasę, bo przygotowywały ją podobnie jak kapuśniak z kiszonej kapusty.

Jak zrobić lżejszy kapuśniak?

Jednak zupę na młodej kapuście warto ugotować w lżejszej wersji. Zamiast tłustego boczku, lepiej użyć do niej drobiu. Kolejna istotna różnica to zasmażka. Kiedyś stosowano ją praktycznie do każdej zupy i często przygotowywano na bazie smalcu. Do delikatnego kapuśniaku jest ona zbędna, odpowiednią gęstość zapewni mu większa ilość warzyw. Co się sprawdzi ze starej receptury? Na pewno spora ilość świeżych ziół. Koperek i natka pietruszki nadają zupie wyjątkowego aromatu.

Wiosenny kapuśniak

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty,
  • około 1,5 - 2 litry lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek świeżego koperku lub natki pietruszki,
  • 200 g mięsa z kurczaka,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno poszatkuj kapustę.
  2. Mięso pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Przygotuj kolejne warzywa: cebulę drobno posiekaj, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
  4. Podsmażone warzywa zalej bulionem.
  5. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy. Podgrzewaj na malej mocy palnika.
  6. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Po koniec gotowania dopraw zupę koncentratem pomidorowym i dołóż podsmażone kawałki mięsa.
  7. Kapuśniak podawaj ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯