PrzepisProste przepisyNasi dziadkowie zajadali się tą zdrową zupą. Ale można zrobić ją w lżejszej wersji

Nasi dziadkowie zajadali się tą zdrową zupą. Ale można zrobić ją w lżejszej wersji

Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa, ale także przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Tę zupę gotowały nasze babcie i czekało się na nią od pierwszych wiosennych dni. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem i aromatem, a jednocześnie miała mniej kalorii?

Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kapuśniak z młodej kapusty to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Kiedyś gotowano go najczęściej na boczku. Chcesz trochę "odchudzić" klasyczny przepis? Lekki kapuśniak jest także sycący. W jego składzie jest sporo warzyw, idealnie nadaje się na wiosenny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Co wyróżnia kapuśniak?

Przygotowanie wiosennego kapuśniaku nie wymaga skomplikowanych składników. Podstawą jest świeża kapusta, która w połączeniu z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą oraz mięsem i przyprawami tworzy harmonijną kompozycję smaków. Nasze babcie, gotując tę zupę, sięgały zazwyczaj po boczek i kiełbasę, bo przygotowywały ją podobnie jak kapuśniak z kiszonej kapusty.

Jak zrobić lżejszy kapuśniak?

Jednak zupę na młodej kapuście warto ugotować w lżejszej wersji. Zamiast tłustego boczku, lepiej użyć do niej drobiu. Kolejna istotna różnica to zasmażka. Kiedyś stosowano ją praktycznie do każdej zupy i często przygotowywano na bazie smalcu. Do delikatnego kapuśniaku jest ona zbędna, odpowiednią gęstość zapewni mu większa ilość warzyw. Co się sprawdzi ze starej receptury? Na pewno spora ilość świeżych ziół. Koperek i natka pietruszki nadają zupie wyjątkowego aromatu.

Wiosenny kapuśniak

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty,
  • około 1,5 - 2 litry lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek świeżego koperku lub natki pietruszki,
  • 200 g mięsa z kurczaka,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno poszatkuj kapustę.
  2. Mięso pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Przygotuj kolejne warzywa: cebulę drobno posiekaj, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
  4. Podsmażone warzywa zalej bulionem.
  5. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy. Podgrzewaj na malej mocy palnika.
  6. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Po koniec gotowania dopraw zupę koncentratem pomidorowym i dołóż podsmażone kawałki mięsa.
  7. Kapuśniak podawaj ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kapuśniakmłoda kapustakapusta

Wybrane dla Ciebie