Nasi dziadkowie zajadali się tą zdrową zupą. Ale można zrobić ją w lżejszej wersji

Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z tych dań, które nie tylko rozgrzewa, ale także przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Tę zupę gotowały nasze babcie i czekało się na nią od pierwszych wiosennych dni. Jak ją przygotować, by zachwyciła smakiem i aromatem, a jednocześnie miała mniej kalorii?

Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kapuśniak z młodej kapusty to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Kiedyś gotowano go najczęściej na boczku. Chcesz trochę "odchudzić" klasyczny przepis? Lekki kapuśniak jest także sycący. W jego składzie jest sporo warzyw, idealnie nadaje się na wiosenny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Co wyróżnia kapuśniak?

Przygotowanie wiosennego kapuśniaku nie wymaga skomplikowanych składników. Podstawą jest świeża kapusta, która w połączeniu z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą oraz mięsem i przyprawami tworzy harmonijną kompozycję smaków. Nasze babcie, gotując tę zupę, sięgały zazwyczaj po boczek i kiełbasę, bo przygotowywały ją podobnie jak kapuśniak z kiszonej kapusty.

Jak zrobić lżejszy kapuśniak?

Jednak zupę na młodej kapuście warto ugotować w lżejszej wersji. Zamiast tłustego boczku, lepiej użyć do niej drobiu. Kolejna istotna różnica to zasmażka. Kiedyś stosowano ją praktycznie do każdej zupy i często przygotowywano na bazie smalcu. Do delikatnego kapuśniaku jest ona zbędna, odpowiednią gęstość zapewni mu większa ilość warzyw. Co się sprawdzi ze starej receptury? Na pewno spora ilość świeżych ziół. Koperek i natka pietruszki nadają zupie wyjątkowego aromatu.

Wiosenny kapuśniak

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty,
  • około 1,5 - 2 litry lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek świeżego koperku lub natki pietruszki,
  • 200 g mięsa z kurczaka,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Drobno poszatkuj kapustę.
  2. Mięso pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Przygotuj kolejne warzywa: cebulę drobno posiekaj, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
  4. Podsmażone warzywa zalej bulionem.
  5. Dodaj posiekaną kapustę oraz przyprawy. Podgrzewaj na malej mocy palnika.
  6. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Po koniec gotowania dopraw zupę koncentratem pomidorowym i dołóż podsmażone kawałki mięsa.
  7. Kapuśniak podawaj ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci