PrzepisProste przepisyStrzelczyk nie polewa kiszonej kapusty olejem. Robi szybki sosik z czterech składników

Strzelczyk nie polewa kiszonej kapusty olejem. Robi szybki sosik z czterech składników

Surówka z kiszonej kapusty to jeden z najprostszych dodatków do obiadu. Wiele osób nie przykłada szczególnej wagi do przepisu. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazuje, że nawet z tak prostej kompozycji może wyjść majstersztyk, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki.

Tomasz Strzelczyk dodaje do surówki dressing pełen smaku
Tomasz Strzelczyk dodaje do surówki dressing pełen smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube

Pozornie surówka wykonana przez Tomasza Strzelczyka niewiele różni się od tradycyjnej. W składnikach, poza kapustą kiszoną, znajdują się marchewka, jabłko i czerwona cebula. Niby nic takiego, ale widać, że kucharz każdy dodatek traktuje w wyjątkowy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Strzelczyk do surówki kroi jabłko w słupki

Uwagę zwraca już samo przygotowanie składników. Strzelczyk zaczyna od dokładnego odciśnięcia kiszonej kapusty – przy czym od razu zaznacza, żeby takiego soku nie wylewać, tylko wypić. Następnie ściera marchewkę na tarce o grubych oczkach, ale nie ściera jabłka.

Kroi je w słupki razem ze skórką, pozostawiając jedynie gniazda nasienne. Czerwoną cebulę kroi w pióra. Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane w salaterce, oświadcza:

"To, co mieliśmy mieć pokrojone, jest pokrojone" – mówi kucharz, po czym przechodzi do przygotowania sosu.

Surówka z kiszonej kapusty od Tomasza Strzelczyka

Kucharz do surówki dodaje posiekaną natkę pietruszki. Jeśli wolisz inne zioła, możesz ją wymienić na koperek, szczypiorek lub kolendrę.

Składniki:

  • 2 duże garści kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pełna łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Kapustę odciśnij z soku i przełóż do miski.
  2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Z cebuli zdejmij zewnętrzną warstwę, a następnie pokrój ją w pióra.
  4. Niewielkie jabłko pokrój w słupki razem ze skórką, pozostaw tylko gniazda nasienne.
  5. Składniki delikatnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
  6. W osobnej miseczce przygotuj sos: wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pełną łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj i polej nim surówkę.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość ponownie wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie