Strzelczyk nie polewa kiszonej kapusty olejem. Robi szybki sosik z czterech składników
Surówka z kiszonej kapusty to jeden z najprostszych dodatków do obiadu. Wiele osób nie przykłada szczególnej wagi do przepisu. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazuje, że nawet z tak prostej kompozycji może wyjść majstersztyk, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki.
Pozornie surówka wykonana przez Tomasza Strzelczyka niewiele różni się od tradycyjnej. W składnikach, poza kapustą kiszoną, znajdują się marchewka, jabłko i czerwona cebula. Niby nic takiego, ale widać, że kucharz każdy dodatek traktuje w wyjątkowy sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Strzelczyk do surówki kroi jabłko w słupki
Uwagę zwraca już samo przygotowanie składników. Strzelczyk zaczyna od dokładnego odciśnięcia kiszonej kapusty – przy czym od razu zaznacza, żeby takiego soku nie wylewać, tylko wypić. Następnie ściera marchewkę na tarce o grubych oczkach, ale nie ściera jabłka.
Kroi je w słupki razem ze skórką, pozostawiając jedynie gniazda nasienne. Czerwoną cebulę kroi w pióra. Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane w salaterce, oświadcza:
"To, co mieliśmy mieć pokrojone, jest pokrojone" – mówi kucharz, po czym przechodzi do przygotowania sosu.
Surówka z kiszonej kapusty od Tomasza Strzelczyka
Kucharz do surówki dodaje posiekaną natkę pietruszki. Jeśli wolisz inne zioła, możesz ją wymienić na koperek, szczypiorek lub kolendrę.
Składniki:
- 2 duże garści kiszonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy,
- pełna łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Kapustę odciśnij z soku i przełóż do miski.
- Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Z cebuli zdejmij zewnętrzną warstwę, a następnie pokrój ją w pióra.
- Niewielkie jabłko pokrój w słupki razem ze skórką, pozostaw tylko gniazda nasienne.
- Składniki delikatnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
- W osobnej miseczce przygotuj sos: wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pełną łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj i polej nim surówkę.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość ponownie wymieszaj.