Strzelczyk nie polewa kiszonej kapusty olejem. Robi szybki sosik z czterech składników

Surówka z kiszonej kapusty to jeden z najprostszych dodatków do obiadu. Wiele osób nie przykłada szczególnej wagi do przepisu. Jednak Tomasz Strzelczyk pokazuje, że nawet z tak prostej kompozycji może wyjść majstersztyk, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki.

Tomasz Strzelczyk dodaje do surówki dressing pełen smakuTomasz Strzelczyk dodaje do surówki dressing pełen smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Pozornie surówka wykonana przez Tomasza Strzelczyka niewiele różni się od tradycyjnej. W składnikach, poza kapustą kiszoną, znajdują się marchewka, jabłko i czerwona cebula. Niby nic takiego, ale widać, że kucharz każdy dodatek traktuje w wyjątkowy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Strzelczyk do surówki kroi jabłko w słupki

Uwagę zwraca już samo przygotowanie składników. Strzelczyk zaczyna od dokładnego odciśnięcia kiszonej kapusty – przy czym od razu zaznacza, żeby takiego soku nie wylewać, tylko wypić. Następnie ściera marchewkę na tarce o grubych oczkach, ale nie ściera jabłka.

Kroi je w słupki razem ze skórką, pozostawiając jedynie gniazda nasienne. Czerwoną cebulę kroi w pióra. Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane w salaterce, oświadcza:

"To, co mieliśmy mieć pokrojone, jest pokrojone" – mówi kucharz, po czym przechodzi do przygotowania sosu.

Surówka z kiszonej kapusty od Tomasza Strzelczyka

Kucharz do surówki dodaje posiekaną natkę pietruszki. Jeśli wolisz inne zioła, możesz ją wymienić na koperek, szczypiorek lub kolendrę.

Składniki:

  • 2 duże garści kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pełna łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Kapustę odciśnij z soku i przełóż do miski.
  2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Z cebuli zdejmij zewnętrzną warstwę, a następnie pokrój ją w pióra.
  4. Niewielkie jabłko pokrój w słupki razem ze skórką, pozostaw tylko gniazda nasienne.
  5. Składniki delikatnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
  6. W osobnej miseczce przygotuj sos: wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pełną łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj i polej nim surówkę.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość ponownie wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości