Domowe triki na uprawę bujnej kolendry. Już nigdy więcej nie kupisz jej w sklepie!

Niezastąpiona w daniach kuchni meksykańskiej, niezwykle aromatyczna. Pozwól zagościć jej w swojej kuchni na stałe!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Kochasz albo nienawidzisz

Kolendrę się kocha lub nienawidzi. I nie byłoby w tym nic zaskakującego, bo przecież każdy ma swoje własne upodobania, gdyby nie to, że zamiłowanie do kolendry możesz mieć...w genach!
Smak mydła, który czują niektóre osoby, uwarunkowany jest przez znajdujący się na 11. chromosomie gen OR6A2. To właśnie on koduje niechęć Europejczyków do kolendry.

Żyzna gleba i dużo słońca

Kolendra nie jest specjalnie wybredna, chociaż ma swoje wymagania. Przede wszystkim wymaga żyznej, lekkiej gleby i nasłonecznionego parapetu.

Nie można zapomnieć o podlewaniu

Zarówno po zasianiu nasion, jak i po kiełkowaniu należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Kolendra nie lubi suszy! Ziemia powinna być stale wilgotna, jednak w doniczce nie może zalegać woda.

Obrazek

Możesz również założyć...wodną hodowlę!

Nietypowa uprawa hydroponiczna nie potrzebuje ziemi. Podłożem dla niej jest...woda.

  1. Dobrej jakości nasiona to podstawa! Użyj odrobinę siły i zmiażdż je tak, by rozpadły się na dwie połówki. Przyspieszy to cały proces kiełkowania.
  2. Weź nieprzezroczysty pojemnik i napełnij go wodą.
  3. Połóż na nim kosz z siatką i wysp na niego nasiona. Zrób to w 3 partiach w odstępach 5-6 dni.
  4. Pilnuj poziomu wody. Nasionka powinny cały czas być pod jej powierzchnią.
  5. Ustaw pojemnik w jasnym miejscu. Za ok. 7-10 dni nasiona zaczną kiełkować.

Ta alternatywna metoda hodowli kolendry daje naprawdę świetne rezultaty!

Przycinać czy nie przycinać?

Jeśli zależy Ci na młodych listkach, to podcinaj sadzonkę regularnie, nie dopuszczając do powstania kwiatostanów. A jeśli chcesz uzyskać z niej nasiona (które również są smaczną, cenioną przyprawą), pozwól jej zakwitnąć.
Zanim jednak zaczniesz ją podcinać, to daj jej urosnąć do wysokości 15 cm.

Zaproś kolendrę do swojej kuchni

Obrazek

Kolendra jest stosowana na problemy trawienne, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Jeśli zależy Ci na witaminach- sięgnij po liście, a jeśli na minerałach- wybierz nasiona.
Mało tego! Kolendra redukuje poziom złego cholesterolu. ma potwierdzone działanie bakteriobójcze oraz jest pełna antyoksydantów. Warto mieć ją w swojej kuchni :)
Zrób z nią taquitos z kurczakiem, curry z kalafiora lub łososia- po prostu palce lizać!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇