PoradyNajgorszy błąd przy jarzynowej. Szybko podchodzi wodą i nie nadaje się do jedzenia

Najgorszy błąd przy jarzynowej. Szybko podchodzi wodą i nie nadaje się do jedzenia

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu. Pojawia się na nim co roku, ale nie ma mowy, by się znudziła. Wielu z nas robi ją już bez żadnego przepisu, bo przecież zawsze się udaje. A jednak i przy tym prostym daniu można popełnić błąd.

Sałatkę jarzynową przygotowujemy na każde święta
Sałatkę jarzynową przygotowujemy na każde święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest skomplikowany. Wystarczy ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jajka na twardo drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Gotowe. Gdzie tu miejsce na błędy? Można je jednak popełnić nawet przy najprostszych potrawach. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Unikaj tych błędów podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

Zbyt wodnista konsystencja. To rezultat nieodpowiedniego odsączenia ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że nadmiar zalewy może sprawić, że sałatka stanie się nieapetyczna. Warto też dokładnie odsączać groszek czy kukurydzę.

Złe proporcje warzyw. Każdego składnika powinno być tyle samo, wtedy sałatka ma harmonijny smak. Dlatego warto odmierzać przygotowane składniki, na przykład przy pomocy szklanki.

Zbyt drobno pokrojone składniki. Wtedy sałatka może szybko zamienić się w nieapetyczną papkę. Smak warzyw i innych składników przestanie być wyczuwalny.

Odpowiednia ilość majonezu. Kiedy jest go zbyt mało, sałatka jest sucha. Z kolei, kiedy jest go zbyt dużo przytłacza on smak składników.

Zakazane warzywo. Magda Gessler od lat podkreśla, by do sałatki nie dodawać cebuli. Zdominuje ona smak całej potrawy i sprawi, że szybciej zacznie podchodzić wodą. Zamiast niej restauratorka radzi użyć grzybków marynowanych.

Zbyt długie przechowywanie. Sałatka nie powinna być dłużej w lodówce niż 48 godzin. Zadbaj też o to, by długo nie stała na wielkanocnym stole. Najlepiej serwować ją w małych miseczkach i systematycznie dokładać.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatkasałatka jarzynowawarzywa

Wybrane dla Ciebie