Najgorszy błąd przy jarzynowej. Szybko podchodzi wodą i nie nadaje się do jedzenia

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu. Pojawia się na nim co roku, ale nie ma mowy, by się znudziła. Wielu z nas robi ją już bez żadnego przepisu, bo przecież zawsze się udaje. A jednak i przy tym prostym daniu można popełnić błąd.

Sałatkę jarzynową przygotowujemy na każde świętaSałatkę jarzynową przygotowujemy na każde święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest skomplikowany. Wystarczy ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jajka na twardo drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Gotowe. Gdzie tu miejsce na błędy? Można je jednak popełnić nawet przy najprostszych potrawach. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Unikaj tych błędów podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

Zbyt wodnista konsystencja. To rezultat nieodpowiedniego odsączenia ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że nadmiar zalewy może sprawić, że sałatka stanie się nieapetyczna. Warto też dokładnie odsączać groszek czy kukurydzę.

Złe proporcje warzyw. Każdego składnika powinno być tyle samo, wtedy sałatka ma harmonijny smak. Dlatego warto odmierzać przygotowane składniki, na przykład przy pomocy szklanki.

Zbyt drobno pokrojone składniki. Wtedy sałatka może szybko zamienić się w nieapetyczną papkę. Smak warzyw i innych składników przestanie być wyczuwalny.

Odpowiednia ilość majonezu. Kiedy jest go zbyt mało, sałatka jest sucha. Z kolei, kiedy jest go zbyt dużo przytłacza on smak składników.

Zakazane warzywo. Magda Gessler od lat podkreśla, by do sałatki nie dodawać cebuli. Zdominuje ona smak całej potrawy i sprawi, że szybciej zacznie podchodzić wodą. Zamiast niej restauratorka radzi użyć grzybków marynowanych.

Zbyt długie przechowywanie. Sałatka nie powinna być dłużej w lodówce niż 48 godzin. Zadbaj też o to, by długo nie stała na wielkanocnym stole. Najlepiej serwować ją w małych miseczkach i systematycznie dokładać.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇