Najgorszy błąd przy jarzynowej. Szybko podchodzi wodą i nie nadaje się do jedzenia

Sałatka jarzynowa to królowa wielkanocnego stołu. Pojawia się na nim co roku, ale nie ma mowy, by się znudziła. Wielu z nas robi ją już bez żadnego przepisu, bo przecież zawsze się udaje. A jednak i przy tym prostym daniu można popełnić błąd.

Sałatkę jarzynową przygotowujemy na każde świętaSałatkę jarzynową przygotowujemy na każde święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest skomplikowany. Wystarczy ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jajka na twardo drobno pokroić, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Gotowe. Gdzie tu miejsce na błędy? Można je jednak popełnić nawet przy najprostszych potrawach. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Unikaj tych błędów podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

Zbyt wodnista konsystencja. To rezultat nieodpowiedniego odsączenia ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że nadmiar zalewy może sprawić, że sałatka stanie się nieapetyczna. Warto też dokładnie odsączać groszek czy kukurydzę.

Złe proporcje warzyw. Każdego składnika powinno być tyle samo, wtedy sałatka ma harmonijny smak. Dlatego warto odmierzać przygotowane składniki, na przykład przy pomocy szklanki.

Zbyt drobno pokrojone składniki. Wtedy sałatka może szybko zamienić się w nieapetyczną papkę. Smak warzyw i innych składników przestanie być wyczuwalny.

Odpowiednia ilość majonezu. Kiedy jest go zbyt mało, sałatka jest sucha. Z kolei, kiedy jest go zbyt dużo przytłacza on smak składników.

Zakazane warzywo. Magda Gessler od lat podkreśla, by do sałatki nie dodawać cebuli. Zdominuje ona smak całej potrawy i sprawi, że szybciej zacznie podchodzić wodą. Zamiast niej restauratorka radzi użyć grzybków marynowanych.

Zbyt długie przechowywanie. Sałatka nie powinna być dłużej w lodówce niż 48 godzin. Zadbaj też o to, by długo nie stała na wielkanocnym stole. Najlepiej serwować ją w małych miseczkach i systematycznie dokładać.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska