WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Przez lata ta cebula była obowiązkowym dodatkiem do kasz i mięs. Smakuje bosko

W mojej kuchni istnieją przepisy, do których wracam z sentymentem, pamiętając smaki dzieciństwa. Jednym z nich jest prosta, a zarazem niezwykle aromatyczna cebula po staropolsku. Ten niepozorny dodatek potrafił odmienić smak wielu tradycyjnych dań, od sycących kasz po pieczone mięsa.

Karmelizowana cebulaKarmelizowana cebula
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasem najprostsze składniki skrywają największy potencjał kulinarny. Tak właśnie jest z cebulą – niepozorną, codzienną, a jednocześnie niesamowicie aromatyczną. W staropolskiej kuchni potrafiono wydobyć z niej to, co najlepsze. Cebula po staropolsku to doskonały przykład na to, jak tradycja może zachwycać smakiem. Łącząc słodycz miodu z kremową śmietaną i delikatną ostrością pieprzu, tworzy się dodatek, który potrafi odmienić każde danie – od prostych kasz, przez mięsne pieczenie, aż po wegetariańskie obiady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Cebula po staropolsku – smak tradycji w nowoczesnym wydaniu

Cebula po staropolsku była kiedyś obowiązkowym dodatkiem na polskich stołach, szczególnie w wiejskich domach. Serwowano ją z kaszą gryczaną, ziemniakami czy pieczonym mięsem, bo nie tylko nadawała potrawom wyrazistości, ale też świetnie podkreślała ich charakter. Współcześnie ten przepis przeżywa swój renesans – nie bez powodu. Cebula z delikatnie słodką nutą miodu i aksamitnym sosem na bazie śmietany smakuje wręcz obłędnie, a do tego przygotowuje się ją błyskawicznie.

Składniki na cebulę po staropolsku:

  • 4 duże cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego,
  • 1 łyżka naturalnego miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego),
  • 100 ml bulionu – warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne dla ostrości.

Jak przygotować cebulę po staropolsku krok po kroku?

  1. Zaczynam od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie piórka. Można też pokroić ją w ćwiartki – wtedy wymaga delikatniejszego obchodzenia się podczas smażenia, ale efekt końcowy jest równie apetyczny.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło, a kiedy zacznie się topić, dodaję cebulę. Całość smażę na średnim ogniu, aż cebula lekko się zeszkli i zacznie nabierać złotego koloru. Nie spieszę się – tu liczy się cierpliwość, bo to właśnie powolne karmelizowanie wydobywa z cebuli głęboki smak.
  3. Gdy cebula jest już miękka i lekko przyrumieniona, wlewam bulion, po czym od razu dodaję śmietanę. Całość dokładnie mieszam i zostawiam na małym ogniu, aż płyn częściowo odparuje, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaję miód i ewentualnie pieprz cayenne. Po wymieszaniu wszystkich składników cebula po staropolsku jest gotowa do podania.

Cebula po staropolsku – z czym ją podawać?

Ten aromatyczny dodatek doskonale sprawdza się jako towarzysz pieczonych mięs – schabu, karkówki czy nawet kotletów mielonych. Ja najczęściej serwuję ją z gryczaną kaszą lub kluskami śląskimi, ale świetnie pasuje też do placków ziemniaczanych czy smażonego sera. Cebula po staropolsku potrafi nadać wyrazistości nawet najprostszym daniom i zamienić zwykły posiłek w prawdziwą ucztę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej