Taka cebula jest toksyczna, a wielu ma wątpliwości. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Cebula to nieodzowny składnik wielu potraw. Odpowiednio przechowywana może przetrwać miesiące. Czasem jednak na jej powierzchni pojawiają się zmiany, które mogą zaniepokoić. Niektóre z nich bezwzględnie skreślają warzywo.

Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cebula ma niejedną twarz. To baza rozgrzewającej francuskiej zupy, dodatek do sałatek, gulaszów, mięs i innych potrawek. W sklepach dostępna jest przez cały rok, nie odstraszając przy tym wysoką ceną. Nie każda jednak nadaje się do jedzenia - gdy zauważysz te zmiany na warzywie, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Czy można jeść szczypiorek z cebuli?

O ile kiełkujące ziemniaki nie są miłym widokiem, o tyle zielony szczypiorek na cebuli nie powinien budzić żadnych obaw. Szczypiorek z cebuli, podobnie jak szczypiorek z czosnku, jest bezpieczny do spożycia. Na dodatek to zdrowy dodatek do jajecznicy, kanapek czy sałatek. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, witaminy A oraz beta-karotenu, które pozytywnie wpływają na wzrok. Związki siarkowe zawarte w szczypiorku, wpływają korzystnie na układ krążenia.

Szczypior z cebuli - Pyszności
Szczypior z cebuli - Pyszności © Canva | ch__ch

Takiej cebuli nie jedz

Jeśli jednak z pojemnika na warzywa wyciągniesz miękką, papkowatą cebulę z objawem zgnilizny, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza. Spożycie takiego warzywa może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Zepsuta cebula jest silnie toksyczna i absolutnie nie nadaje się do spożycia.

Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek
Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek © Canva | Vadym Plysiuk

Pleśń rozwijająca się na zepsutej cebuli wytwarza mykotoksyny, czyli toksyczne związki chemiczne. Mykotoksyny mogą powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, od problemów żołądkowo-jelitowych po poważniejsze uszkodzenia narządów. Zgniła cebula staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii i innych patogenów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Odkrojenie nie wystarczy

Chociaż może kusić to, by po prostu odkroić zepsuty kawałek, zdecydowanie lepiej tego nie robić. Dotyczy to nie tylko cebuli, ale również wszystkich innych warzyw i owoców, w tym także pomidorów. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: pleśń i bakterie, które rozwijają się na zepsutych produktach, nie ograniczają się tylko do widocznego fragmentu.

- Pamiętaj o tym, że ta widoczna plamka to czubek góry lodowej. Mykotoksyny, które są toksyczne i wywołują choroby nowotworowe, są już w całym warzywie - zaznacza dietetyczka Aneta Łańcuchowska na swoim Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować