Taka cebula jest toksyczna, a wielu ma wątpliwości. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Cebula to nieodzowny składnik wielu potraw. Odpowiednio przechowywana może przetrwać miesiące. Czasem jednak na jej powierzchni pojawiają się zmiany, które mogą zaniepokoić. Niektóre z nich bezwzględnie skreślają warzywo.

Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cebula ma niejedną twarz. To baza rozgrzewającej francuskiej zupy, dodatek do sałatek, gulaszów, mięs i innych potrawek. W sklepach dostępna jest przez cały rok, nie odstraszając przy tym wysoką ceną. Nie każda jednak nadaje się do jedzenia - gdy zauważysz te zmiany na warzywie, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Czy można jeść szczypiorek z cebuli?

O ile kiełkujące ziemniaki nie są miłym widokiem, o tyle zielony szczypiorek na cebuli nie powinien budzić żadnych obaw. Szczypiorek z cebuli, podobnie jak szczypiorek z czosnku, jest bezpieczny do spożycia. Na dodatek to zdrowy dodatek do jajecznicy, kanapek czy sałatek. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, witaminy A oraz beta-karotenu, które pozytywnie wpływają na wzrok. Związki siarkowe zawarte w szczypiorku, wpływają korzystnie na układ krążenia.

Szczypior z cebuli - Pyszności
Szczypior z cebuli - Pyszności © Canva | ch__ch

Takiej cebuli nie jedz

Jeśli jednak z pojemnika na warzywa wyciągniesz miękką, papkowatą cebulę z objawem zgnilizny, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza. Spożycie takiego warzywa może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Zepsuta cebula jest silnie toksyczna i absolutnie nie nadaje się do spożycia.

Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek
Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek © Canva | Vadym Plysiuk

Pleśń rozwijająca się na zepsutej cebuli wytwarza mykotoksyny, czyli toksyczne związki chemiczne. Mykotoksyny mogą powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, od problemów żołądkowo-jelitowych po poważniejsze uszkodzenia narządów. Zgniła cebula staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii i innych patogenów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Odkrojenie nie wystarczy

Chociaż może kusić to, by po prostu odkroić zepsuty kawałek, zdecydowanie lepiej tego nie robić. Dotyczy to nie tylko cebuli, ale również wszystkich innych warzyw i owoców, w tym także pomidorów. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: pleśń i bakterie, które rozwijają się na zepsutych produktach, nie ograniczają się tylko do widocznego fragmentu.

- Pamiętaj o tym, że ta widoczna plamka to czubek góry lodowej. Mykotoksyny, które są toksyczne i wywołują choroby nowotworowe, są już w całym warzywie - zaznacza dietetyczka Aneta Łańcuchowska na swoim Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀