Taka cebula jest toksyczna, a wielu ma wątpliwości. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Cebula to nieodzowny składnik wielu potraw. Odpowiednio przechowywana może przetrwać miesiące. Czasem jednak na jej powierzchni pojawiają się zmiany, które mogą zaniepokoić. Niektóre z nich bezwzględnie skreślają warzywo.

Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?Czy taką cebulę można bezpiecznie zjeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cebula ma niejedną twarz. To baza rozgrzewającej francuskiej zupy, dodatek do sałatek, gulaszów, mięs i innych potrawek. W sklepach dostępna jest przez cały rok, nie odstraszając przy tym wysoką ceną. Nie każda jednak nadaje się do jedzenia - gdy zauważysz te zmiany na warzywie, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Czy można jeść szczypiorek z cebuli?

O ile kiełkujące ziemniaki nie są miłym widokiem, o tyle zielony szczypiorek na cebuli nie powinien budzić żadnych obaw. Szczypiorek z cebuli, podobnie jak szczypiorek z czosnku, jest bezpieczny do spożycia. Na dodatek to zdrowy dodatek do jajecznicy, kanapek czy sałatek. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, witaminy A oraz beta-karotenu, które pozytywnie wpływają na wzrok. Związki siarkowe zawarte w szczypiorku, wpływają korzystnie na układ krążenia.

Szczypior z cebuli - Pyszności
Szczypior z cebuli - Pyszności © Canva | ch__ch

Takiej cebuli nie jedz

Jeśli jednak z pojemnika na warzywa wyciągniesz miękką, papkowatą cebulę z objawem zgnilizny, bez chwili zastanowienia wyrzuć ją do kosza. Spożycie takiego warzywa może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Zepsuta cebula jest silnie toksyczna i absolutnie nie nadaje się do spożycia.

Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek
Zgniła cebula ma charakterystyczny brązowy środek © Canva | Vadym Plysiuk

Pleśń rozwijająca się na zepsutej cebuli wytwarza mykotoksyny, czyli toksyczne związki chemiczne. Mykotoksyny mogą powodować szereg negatywnych skutków zdrowotnych, od problemów żołądkowo-jelitowych po poważniejsze uszkodzenia narządów. Zgniła cebula staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii i innych patogenów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Odkrojenie nie wystarczy

Chociaż może kusić to, by po prostu odkroić zepsuty kawałek, zdecydowanie lepiej tego nie robić. Dotyczy to nie tylko cebuli, ale również wszystkich innych warzyw i owoców, w tym także pomidorów. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: pleśń i bakterie, które rozwijają się na zepsutych produktach, nie ograniczają się tylko do widocznego fragmentu.

- Pamiętaj o tym, że ta widoczna plamka to czubek góry lodowej. Mykotoksyny, które są toksyczne i wywołują choroby nowotworowe, są już w całym warzywie - zaznacza dietetyczka Aneta Łańcuchowska na swoim Instagramie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji