Z czterech składników robię chleb. Portugalski wypiek lepszy niż z piekarni
To chleb idealny dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z domowymi wypiekami. Wystarczy kilka prostych składników, a wychodzi bochenek pyszniejszy niż z piekarni.
Portugalski chlebek to idealny przepis dla początkujących. Nie potrzebujesz tutaj żadnych specjalnych mąk, zakwasu, a i obędzie się bez koszyczków do wyrastania. To mój sprawdzony patent na domowe pieczywo bez wysiłku. Chwila miksowania, wyrastanie, pieczenie i można zajadać się miękki chlebkiem z chrupiącą skórką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno
Portugalski chlebek bez zakwasu
Nazywa się go również chlebem wodnym, czyli w języku portugalskim pão de água. To tradycyjny portugalski chleb charakteryzujący się prostym składem i specyficzną metodą przygotowania, która nadaje mu unikalną teksturę. Do jego przygotowania używa się zazwyczaj tylko kilku podstawowych składników: mąki pszennej, wody, świeżych drożdży i soli. Tylko tyle potrzeba, by wyczarować pyszny bochenek.
Ciasto na pão de água charakteryzuje się wysoką zawartością wody w stosunku do mąki. To właśnie wysoka hydracja przyczynia się do jego lekkiej i porowatej struktury wewnątrz bochenka. Dzięki metodzie pieczenia często w zamkniętym naczyniu (np. żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym) przez część czasu, chleb zyskuje wyraźnie chrupiącą skórkę, a jego środek pozostaje miękki i puszysty, często z dużymi pęcherzykami powietrza.
To doskonały przepis dla początkujących. Wymaga trochę cierpliwości, bo musi odpowiednio długo wyrastać, ale samo przygotowanie to pestka.
Składniki:
- 550 ml letniej wody,
- 720 g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 10 g soli.
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
- Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.
Portugalski chleb ma neutralny smak, dzięki czemu sprawdzi się zarówno do kanapek z dżemem, jak i tostów z szynką i serem. Smacznego!