PrzepisPrzekąskiSzwedzi jedzą na kilogramy. Podałam na grillu zamiast sałatki i goście zaniemówili z wrażenia

Szwedzi jedzą na kilogramy. Podałam na grillu zamiast sałatki i goście zaniemówili z wrażenia

Podczas gdy na polskich grillach królują klasyczne sałatki ziemniaczane czy jarzynowe, w Szwecji prym wiedzie coś zupełnie innego — tort chlebowy. Elegancki, efektowny i niesamowicie pyszny, zachwyca wyglądem i smakiem. Kiedy przygotowałam go zamiast tradycyjnej sałatki na grillu, moi goście po prostu zaniemówili z wrażenia.

Tort chlebowy to szwedzki przysmak
Tort chlebowy to szwedzki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Mazyarkina

Tort chlebowy (po szwedzku smörgåstårta) to piętrowa przekąska, która przypomina wyglądem klasyczny tort, ale jest przygotowana z chleba i różnorodnych, wytrawnych dodatków. To hit szwedzkich imprez rodzinnych, świąt, a nawet wesel. Ja polecam go również na grilla.

Czym jest tort chlebowy?

Tort chlebowy to warstwowa kanapka w formie eleganckiego tortu. Składa się z cienkich kromek chleba (najczęściej tostowego lub żytniego), przełożonych różnymi pastami, serkami, rybami, wędlinami czy warzywami. Całość pokrywa się kremową warstwą — na przykład z serka śmietankowego lub majonezu — i ozdabia świeżymi warzywami, jajkami, ziołami czy owocami morza.

Tort jest nie tylko efektowny, ale i niezwykle praktyczny: łatwy do krojenia, sycący i dający mnóstwo możliwości smakowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Przepis na tort chlebowy

Elegancki i lekki — tort chlebowy to idealna propozycja na przyjęcia i grillowe spotkania. W tej wersji dominuje wędzony łosoś, krewetki i świeże warzywa.

Składniki:

  • 12 kromek jasnego chleba tostowego (bez skórki),
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 200 g małych krewetek (ugotowanych i obranych),
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 świeży ogórek,
  • kilka rzodkiewek,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sok z ½ cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Serek śmietankowy mieszam z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem.
  2. Jajka kroję w drobną kostkę, ogórka kroję w cienkie plasterki (część zostawiam do dekoracji boków tortu).
  3. Rzodkiewki kroję w cienkie plasterki, na pierwszej warstwie chleba rozsmarowuję krem śmietankowy, układam plasterki ogórka i część pokrojonych jajek.
  4. Przykrywam kolejną warstwą chleba, smaruję kremem, układam plastry łososia, znów kładę warstwę chleba, krem i resztę jajek z częścią krewetek.
  5. Całość obkładam cienką warstwą kremu. Boki dekoruję pionowo plasterkami ogórka, wierzch ozdabiam krewetkami, rzodkiewkami, roladkami z ogórka i koperkiem.
  6. Wstawiam tort do lodówki na minimum 2-3 godziny przed podaniem.

Tort chlebowy z łososiem i krewetkami jest lekki i smaczny, a w dodatku wygląda jak dzieło sztuki. Sprawdzi się idealnie na grilla, majówkę, letnie przyjęcia czy każdą inną wyjątkową okazję.

Skąd pochodzi tort chlebowy?

W Szwecji tort chlebowy znany jest jako smörgåstårta (czytaj: smorgo-storta), co dosłownie oznacza "tort kanapkowy". Tradycja jego przygotowywania sięga początków XX wieku, kiedy popularne stały się rozbudowane bufety (tzw. smörgåsbord) pełne przekąsek i różnorodnych kanapek.

Szwedzi, znani z zamiłowania do prostych, ale efektownych potraw, postanowili połączyć kilka rodzajów past, wędlin, ryb i warzyw w jednej, spektakularnej formie przypominającej tort. Smörgåstårta szybko stała się hitem przyjęć rodzinnych, wesel, a nawet oficjalnych spotkań.

Dziś w Szwecji tort chlebowy to niemal obowiązkowy element każdej większej uroczystości — podawany na zimno, pięknie dekorowany i niezwykle różnorodny w smaku. Co ważne, każdy region i każda rodzina ma swoje własne ulubione warianty tego przysmaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
chlebchleb tostowyszwedzka kuchnia

Wybrane dla Ciebie