NewsyRzodkiewka nie jest dla wszystkich. Tym osobom szkodzi najbardziej

Rzodkiewka nie jest dla wszystkich. Tym osobom szkodzi najbardziej

Rzodkiewka uchodzi za totalnie zdrową nowalijkę, a dietetycy polecają włączenie jej do swojej codziennej diety. Tak rzeczywiście jest. To smaczne warzywo ma naprawdę niesamowite właściwości, których niestety nie wszystkim będzie dane zaznać. Istnieją bowiem ludzie, którzy nie powinni zjadać rzodkiewek. Zobacz, czy przypadkiem nie należysz do tej grupy.

rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva
rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva

13.04.2023 16:16

Rzodkiewka to miododajna roślina korzenna, której uprawy trwają od wiosny do jesieni. Kojarzy nam się nie tylko z twarożkiem czy sałatkami, ale również jednoznacznie ze zdrowiem. To dobry trop myślowy. Rzodkiewka ma całą masę mikro i makroelementów, które czynią dla naszych organizmów wiele dobrego. Niestety, zawiera również takie substancje, które powinny przekreślić rzodkiewkę z list zakupów części osób.

Rzodkiewka — właściwości

rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva
rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva

Dietetycy bardzo lubią polecać rzodkiewkę, bo jest warzywem niskokalorycznym, zawierającym jedynie 16 kcal na 100 g produktu. Dodatkowo rzodkiewka pobudza łaknienie, działa żółciopędnie i jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Stabilizuje też poziom bilirubiny, której wysokie stężenie może świadczyć o problemach z trzustką.

Zawarty w niej potas, magnez, wapń i żelazo, oraz jej pozytywny wpływ na nerki i wątrobę świadczą o tym, że każda zdrowa osoba powinna umieścić rzodkiewki na liście codziennie spożywanych warzyw. W tym momencie trzeba właśnie podkreślić wyrażenie "zdrowa", ponieważ dochodzimy w końcu do etapu, w którym wyjaśniamy, dlaczego nie wszyscy mogą jeść rzodkiewki. 

Te osoby nie powinny jeść rzodkiewek

rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva
rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva

Poza witaminami i minerałami rzodkiewki zawierają również glikozydy, kwasy organiczne i olejki gorczycowe, których spożywanie nie skończy się niczym dobrym dla osób cierpiących na zapalenie wątroby, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżyt jelit lub zespół jelita wrażliwego. Takie dolegliwości wymagają ścisłej i kontrolowanej diety lekkostrawnej, do której rzodkiewki nie będą pasowały, a mogą jedynie pogorszyć i tak już nieprzyjemne objawy.

Co więcej, rzodkiewki nie są polecane również dzieciom do trzeciego roku życia. To smaczne i zdrowe warzywo może okazać się zbyt dużym obciążeniem dla ich ciągle delikatnych jeszcze układów pokarmowych.

Sprawdź jeszcze ten przepis na faszerowaną główkę kapusty z sosem pomidorowym i pulpetami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie