Sałatka ziemniaczana według Kuronia zaskakująca nieoczywistym składnikiem

Letnie, gorące dni sprawiają, że nie chcemy sięgać po ciężkie i gorące obiady. Warto wtedy skorzystać z darów lata, jakie mamy i przygotować coś prostego oraz orzeźwiającego. Jakub Kuroń przychodzi do nas z pyszną propozycją sałatkową, idealną na grillowanie. Sałatka ziemniaczana według Kuronia z nieoczywistym składnikiem, czyli młodą kapustą jest przepyszna!

Brzmi świetnie, ale uwierzcie mi smakuje jeszcze lepiej. Nie ma dobrego grilla bez dobrej sałatki- mówi kucharz i zdradza swój przepis.

Oto lista składników oraz sposób przygotowania ziemniaczanej sałatki Jakuba Kuronia.

sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana-Pyszności; Foto: Canva

Sałatka ziemniaczana z młodą kapustą

Sałatka ziemniaczana – składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 opakowania sosu miodowo-musztardowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Kapustę obrać i posiekać. Następnie przełożyć do dużej miski. Rzodkiewkę pokój w cienkie plasterki, jeśli chcesz, aby były ekstra chrupiąca włóż ją do wody z lodem. Koperek drobno posiekaj.

Ostudzone ziemniaki najlepiej pokrój w plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodaj sos miodowo-musztardowy. Możesz przygotować go sam lub użyć gotowego. Następnie dodaj sok z cytryny, na koniec sól i pieprz.

sałatka ziemniaczana

Sos miodowo-musztardowy-Pyszności; Foto: Canva

 Jak zrobić sos miodowo-musztardowy?

Lekko słodki, lekko goryczkowy doskonale podkreśla smak różnych produktów.  Sos musztardowy do sałatki doskonale komponuje się z kurczakiem, tofu, a nawet z ciecierzycą. W takim połączeniu sprawdzi się też do tej sałatki. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut i wcale nie jest trudne!

Sos miodowo-musztardowy – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

W miseczce umieść 3 łyżki musztardy francuskiej,  dodaj 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Całość możesz przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Zachęcamy do zapoznania się na naszym kanale YouTube z naszym przepisem na pyszne pieczone ziemniaki z piekarnika: 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×