Kotlety mielone z tartymi ziemniakami - soczysta i zdrowsza wersja klasyki

Przepis na kotlety mielone nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest konieczne, aby stworzyć kotlet mielony doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku. Przedstawiamy dziś nietypowe kotlety mielone z tartymi ziemniakami, które cię wprost zachwycą. 

Obrazek
Paulina

Czym byłaby nasza kuchnia bez tradycyjnego mielonego? Kotlet ten to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Podbija serca wielu ludzi, a dodatek różnych składników może nieco urozmaicić nam to danie. Jednym z takich dodatków będzie ziemniak, który sprawi, że kotlety będą bardzo puszyste.

Składniki na kotlety mielone z tartymi ziemniakami

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki surowe
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 jajko
  • bułka kajzerka
  • mleko
  • zielenina do wyboru – cebulka, czosnek, koperek, natka
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek
  • bułka tarta do panierowania
Obrazek

Sposób przygotowanie kotletów mielonych:

Zmielone mięso wymieszaj dokładnie z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką kajzerką, następnie dodaj jajka i przyprawy oraz zeszkloną cebulę na patelni. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i nie odciskaj ich z wody. Następnie dodaj je do mięsnej masy. Zagnieć masę tak, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone. Uformuj z masy kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni aż do złocistego koloru z każdej strony.

Możesz je również upiec- oto dokładne wskazówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem w spreju lub posmaruj pędzelkiem. Następnie ułóż kotlety na blaszce i wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół. Piecz kotlety przez około 40 minut. Po czym włącz termoobieg i piecz jeszcze następne 10 minut, by ładnie się przyrumieniły.

Czemu warto dodać ziemniaki do kotletów?

Dzięki temu kotlety mielone wychodzą mięciutkie i wyjątkowo pulchne, ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości,  ale także nie są zbyt suche, bo starte ziemniaki nadają im soczystości.

Oprócz tego przepisu mamy dla Ciebie jeszcze jedne. Kotlety mielone z dodatkiem chałki!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka