Sałatka z brokułami to pyszna i sprawdzona przekąska, którą możesz zaserwować zarówno podczas rodzinnego spotkania, jak i imprezy w gronie przyjaciół!
Pyszności
25.12.2019 | aktual.: 02.01.2020 15:34
Składniki:
Podstawowe składniki
9 plastrów boczek
1 szt. brokuł
1/2 szt. czerwona cebula
1/2 szkl. suszona żurawina
1/2 szkl. słonecznik
100 g ser cheddar
Sos
sól do smaku
1/3 szkl. majonez
1/2 szkl. jogurt grecki
1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ułóż plastry boczku na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
2. W międzyczasie zblanszuj brokuł. Aby to zrobić, najpierw umieść warzywo we wrzątku na 2-3 minuty. Następnie umieść je w misce z wodą i lodem.
3. Czas przygotować sos do sałatki. W tym celu połącz: majonez, jogurt grecki, natkę pietruszki, sól i pieprz.
4. Teraz połącz wszystkie składniki sałatki w jednej misce. W naczyniu powinien znaleźć się brokuł, czerwona cebula, słonecznik, cheddar, żurawina i upieczone plastry boczku.