Idealna sałatka ziemniaczana z marynowaną cebulką na grilla
Prosta i pyszna sałatka ziemniaczana z boczkiem i marynowaną cebulką idealnie sprawdzi się na grilla. Jest pożywna, sycąca i niedroga.
10.05.2023 16:30
Sałatkę ziemniaczaną znamy chyba wszyscy. W moim domu obowiązkowo ląduje na stole podczas grillowania. Jest prosta w przygotowaniu, szybka, a składniki są łatwo dostępnie i niedrogie. Mój przepis wzbogaciłam dodatkowo o marynowaną cebulkę, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy. Jeśli wiem, że odwiedzą mnie goście, którzy nie jedzą mięsa, to rezygnuję z dodatku boczku. Sałatka świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami z grilla. Jest pysznie, sycąco i ciekawie. Ta sałatka to mój sprawdzony patent na pełne zadowolenia uśmiechy gości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Sałatka ziemniaczana z marynowaną cebulką
Marynata do cebulki:
- 50 g octu jabłkowego,
- 20 g cukru pudru,
- 1/2 cebuli czerwonej.
Reszta składników:
- 1 kg ziemniaków - ugotowanych,
- 200 g smażonego boczku,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
- sól/pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki kroję w dość dużą kostkę. Wielkość kawałków możesz dobrać w zależności do swoich preferencji, my lubimy konkretną kostkę.
2. Na patelni podsmażam pokrojony boczek.
3. Czerwoną cebulkę kroję w pióra i zalewam octem jabłkowym. Dodaję cukier puder i dokładnie mieszam.
4. Do pokrojonych ziemniaków dodaję podsmażony boczek, zamarynowaną cebulkę i posiekany szczypiorek.
5. Dodaję również musztardę i dokładnie mieszam.
6. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i ponownie mieszam. Opcjonalnie możesz dodać więcej musztardy, jeśli lubisz ten smak.